Šifra predmeta:
315H1
Naziv predmeta:
Analiza hrane

Školska godina:

2019/2020.

Uslovi pohađanja:

(302H1 + 303H1) / (302A1 + 303A1)

ESPB:

8

Vrsta studija:

osnovne akademske studije, integrisane osnovne i master akademske studije

Studijski programi:

Hemija: 4. godina, zimski semestar, izborni (E14H1), naučno-stručni predmet

Nastava hemije: 4. godina, zimski semestar, izborni (E14P1), naučno-stručni predmet

Nastavnik:

dr Dušanka M. Milojković Opsenica
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Saradnik:

dr Jelena Đ. Trifković
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Fond časova:

Nedeljno: četiri časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (4+0+4)

Ciljevi:

Cilj predmeta je da studentu da osnovna teorijska i praktična znanja o analitičkim postupcima i metodama koje se koriste za dobijanje informacija o hemijskom sastavu i fizičko-hemijskim svojstvima hrane.

Ishod:

Po završetku kursa student bi trebalo da bude osposobljen da odabere analitičku metodu, pripremi i analizira uzorak hrane, kao i da interpretira rezultate analize.

Oblici nastave:

Predavanja, eksperimentalne vežbe i seminari.

Vannastavne aktivnosti:

Literatura:

  • S. S. Nielsen (editor): Food analysis (4th edition), New York, Springer, 2010.
  • S. S. Nielsen (editor): Food Analysis Laboratory Manual (2nd edition), Springer, New York, 2010.
  • S. Ötles (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, Taylor & Francis Group, Boca Raton, 2005.

Dodatni materijal:

  Nastavne obaveze i način ocenjivanja

Predavanja:

10 poena (4 časa nedeljno)

Program rada:

Uvod u analizu hrane. Izbor i validacija metode. Uzimanje i priprema uzoraka. Standardne (oficijelne) metode. Statistička procena rezultata analize. Analiza pijaće vode. Analiza aminokiselina i proteina. Analiza masti. Analiza ugljenih hidrata. Određivanje i specijacija tragova elemenata. Analiza vitamina. Analiza polifenola u hrani. Senzorska analiza namirnica. Određivanje zagađujućih supstanci u hrani. Analiza aditiva u namirnicama. Imunoeseji i mikrobiološka analiza hrane. Procena autentičnosti hrane.

Laboratorijske vežbe:

20 poena (4 časa nedeljno)

Program rada:

Određivanje vlage. Određivanje pepela. Određivanje lipida. Određivanje proteina. Određivanje mono-, di- i trisaharida jonskom hromatografijom. pH i slobodna kiselost. Određivanje teških metala. Određivanje veštačkih boja za životne namirnice. Određivanje konzervanasa u namirnicama. Određivanje veštačkih zaslađivača. Određivanje polifenolnog profila. Određivanje odnosa stabilnih izotopa C, N, O i H.

Seminarski radovi:

15 poena

Usmeni ispit:

55 poena