- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Šifra predmeta: 315H1 |
Naziv predmeta: Analiza hrane |
---|---|
Školska godina: |
2019/2020. |
Uslovi pohađanja: |
|
ESPB: |
8 |
Vrsta studija: |
osnovne akademske studije, integrisane osnovne i master akademske studije |
Studijski programi: |
Hemija: 4. godina, zimski semestar, izborni (E14H1), naučno-stručni predmet Nastava hemije: 4. godina, zimski semestar, izborni (E14P1), naučno-stručni predmet |
Nastavnik: |
dr Dušanka M. Milojković Opsenica |
Saradnik: |
dr Jelena Đ. Trifković |
Fond časova: |
Nedeljno: četiri časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (4+0+4) |
Ciljevi: |
Cilj predmeta je da studentu da osnovna teorijska i praktična znanja o analitičkim postupcima i metodama koje se koriste za dobijanje informacija o hemijskom sastavu i fizičko-hemijskim svojstvima hrane. |
Ishod: |
Po završetku kursa student bi trebalo da bude osposobljen da odabere analitičku metodu, pripremi i analizira uzorak hrane, kao i da interpretira rezultate analize. |
Oblici nastave: |
Predavanja, eksperimentalne vežbe i seminari. |
Vannastavne aktivnosti: |
— |
Literatura: |
|
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
|
Predavanja: |
10 poena (4 časa nedeljno) Program rada: Uvod u analizu hrane. Izbor i validacija metode. Uzimanje i priprema uzoraka. Standardne (oficijelne) metode. Statistička procena rezultata analize. Analiza pijaće vode. Analiza aminokiselina i proteina. Analiza masti. Analiza ugljenih hidrata. Određivanje i specijacija tragova elemenata. Analiza vitamina. Analiza polifenola u hrani. Senzorska analiza namirnica. Određivanje zagađujućih supstanci u hrani. Analiza aditiva u namirnicama. Imunoeseji i mikrobiološka analiza hrane. Procena autentičnosti hrane. |
Laboratorijske vežbe: |
20 poena (4 časa nedeljno) Program rada: Određivanje vlage. Određivanje pepela. Određivanje lipida. Određivanje proteina. Određivanje mono-, di- i trisaharida jonskom hromatografijom. pH i slobodna kiselost. Određivanje teških metala. Određivanje veštačkih boja za životne namirnice. Određivanje konzervanasa u namirnicama. Određivanje veštačkih zaslađivača. Određivanje polifenolnog profila. Određivanje odnosa stabilnih izotopa C, N, O i H. |
Seminarski radovi: |
15 poena |
Usmeni ispit: |
55 poena |