- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Шифра предмета: 315H1 |
Назив предмета: Анализа хране |
---|---|
Школска година: |
2019/2020. |
Услови похађања: |
|
ЕСПБ: |
8 |
Врста студија: |
основне академске студије, интегрисане основне и мастер академске студије |
Студијски програми: |
Хемија: 4. година, зимски семестар, изборни (E14H1), научно-стручни предмет Настава хемије: 4. година, зимски семестар, изборни (E14P1), научно-стручни предмет |
Наставник: |
др Душанка М. Милојковић Опсеница |
Сарадник: |
др Јелена Ђ. Трифковић |
Фонд часова: |
Недељно: четири часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (4+0+4) |
Циљеви: |
Циљ предмета је да студенту да основна теоријска и практична знања о аналитичким поступцима и методама које се користе за добијање информација о хемијском саставу и физичко-хемијским својствима хране. |
Исход: |
По завршетку курса студент би требало да буде оспособљен да одабере аналитичку методу, припреми и анализира узорак хране, као и да интерпретира резултате анализе. |
Облици наставе: |
Предавања, експерименталне вежбе и семинари. |
Ваннаставне активности: |
— |
Литература: |
|
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
|
Предавања: |
10 поена (4 часа недељно) Програм рада: Увод у анализу хране. Избор и валидација методе. Узимање и припрема узорака. Стандардне (официјелне) методе. Статистичка процена резултата анализе. Анализа пијаће воде. Анализа аминокиселина и протеина. Анализа масти. Анализа угљених хидрата. Одређивање и специјација трагова елемената. Анализа витамина. Анализа полифенола у храни. Сензорска анализа намирница. Одређивање загађујућих супстанци у храни. Анализа адитива у намирницама. Имуноесеји и микробиолошка анализа хране. Процена аутентичности хране. |
Лабораторијске вежбе: |
20 поена (4 часа недељно) Програм рада: Одређивање влаге. Одређивање пепела. Одређивање липида. Одређивање протеина. Одређивање моно-, ди- и трисахарида јонском хроматографијом. pH и слободна киселост. Одређивање тешких метала. Одређивање вештачких боја за животне намирнице. Одређивање конзерванаса у намирницама. Одређивање вештачких заслађивача. Одређивање полифенолног профила. Одређивање односа стабилних изотопа C, N, O i H. |
Семинарски радови: |
15 поена |
Усмени испит: |
55 поена |