Šifra predmeta:
200E1
Naziv predmeta:
Praktikum iz organske hemije

Školska godina:

2019/2020.

Uslovi pohađanja:

101A1 + 101E1

ESPB:

8

Vrsta studija:

osnovne akademske studije, integrisane osnovne i master akademske studije

Studijski programi:

Hemija: 2. godina, cela godina, obavezni, teorijsko-metodološki predmet

Hemija životne sredine: 2. godina, cela godina, obavezni, teorijsko-metodološki predmet

Nastava hemije: 2. godina, cela godina, obavezni, teorijsko-metodološki predmet

Nastavnici:

dr Dragana R. Milić
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

dr Igor M. Opsenica
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Saradnici:

dr Života J. Selaković
docent, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Jovana N. Stanojković, master hemičar

dr Andrea M. Nikolić
docent, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Dragana Z. Jovanović, master hemičar

Fond časova:

Nedeljno: četiri časa laboratorijskih vežbi (0+0+4)

Ciljevi:

Cilj kursa je da studentima pruži praktična znanja o laboratorijskim tehnikama za dobijanje, izolovanje i prečišćavanje organskih jedinjenja i teorijska znanja o osnovnim hemijskim transformacijama klasa organskih jedinjenja.

Ishod:

Posle završenog kursa, student bi trebalo da bude osposobljen da samostalno izvodi izolovanje, prečišćavanje i sintezu jednostavnih organskih jedinjenja sa ograničenim brojem funkcionalnih grupa.

Oblici nastave:

Eksperimentalne vežbe.

Vannastavne aktivnosti:

Literatura:

  • D. Opsenica: Praktikum iz organske hemije, Data status, Beograd, 2007. ISBN 978-86-7478-057-2

Dodatni materijal:

  Nastavne obaveze i način ocenjivanja

Laboratorijske vežbe:

30 poena (4 časa nedeljno)

Program rada:

  1. Fizičke i hemijske osobine organskih jedinjenja.
  2. Ekstrakcija.
  3. Destilacija i kristalizacija.
  4. Hromatografija.
  5. Alkani.
  6. Halogenalkani.
  7. Alkoholi.
  8. Alkeni.
  9. Aromatična jedinjenja.
  10. Supstituisana aromatična jedinjenja.
  11. Aldehidi i ketoni.
  12. Karboksilne kiseline.
  13. Derivati karboksilnih kiselina.
  14. Amini.
  15. Aminokiseline i proteini.
  16. Polimeri.
  17. Ugljeni hidrati.
  18. Masti i ulja.
  19. Heterociklična jedinjenja.
  20. Upoznavanje sa strukturnim instrumentalnim metodama i pretraga hemijske literature.

Pismeni ispit:

70 poena