Šifra predmeta:
432B2
Naziv predmeta:
Biohemija hrane i ishrane

Školska godina:

2023/2024.

Uslovi pohađanja:

401B2 + 411B2 + 063B2

ESPB:

6

Vrsta studija:

osnovne akademske studije

Studijski program:

Biohemija: 4. godina, zimski semestar, izborni (E15B2), stručno-aplikativni predmet

Nastavnik:

dr Milan R. Nikolić
vanredni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Saradnik:

dr Simeon L. Minić
asistent sa doktoratom, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Fond časova:

Nedeljno: dva časa predavanja + tri časa laboratorijskih vežbi (2+0+3)

Ciljevi:

Kurs je namenjen studentima koji u svojoj budućnosti žele da se bave istraživanjima vezanim za hranu, ili da rade u industriji hrane. Kurs pruža fiziološke, biohemijske i molekularne osnove komponenti hrane, kao i efekte koje (is)hrana ima na ljudski organizam i zdravlje.

Ishod:

Studenti će steći znanja o komponentama hrane, kao i tipovima ishrane, kako sa (bio)hemijskog, tako i sa fiziološkog aspekta. Takođe, steći će veštine vezane za analitiku životnih namirnica, kao i testiranje digestibilnosti i biodostupnosti individualnih komponenti namirnica.

Oblici nastave:

Predavanja, laboratorijske vežbe, seminarski radovi.

Vannastavne aktivnosti:

Literatura:

Osnovna literatura:

1. Tammy Stephenson, Megan Sanctuary, Caroline Passerrello and Wendy Schiff. Human Nutrition: Science for Healthy Living, 3rd Edition. 2022. McGraw Hill eBook. ISBN10: 1260702375 | ISBN13: 9781260702378

2. Karen Frazier. Nutrition Facts: The Truth about Food. 2015. Rockridge Press. ISBN-13: 978-1623156114.

Pomoćna literatura:

Odabrani revijalni radovi i knjige.

Dodatni materijal:

  Nastavne obaveze i način ocenjivanja

Predavanja:

5 poena (2 časa nedeljno)

Program rada:

Tematske celine:

1. Osnovni principi pravilne ishrane (hranljive i zaštitne supstance); bazalni metabolizam.

2. Varenje hrane, apsorpcija i interkonverzija hranljivih supstanci.

3. Proteini i lipidi kao komponente hrane: izvori, svarljivost, biohemijske uloge.

4. Ugljeni hidrati i dijetetska vlakna kao komponente hrane: vrste, izvori, biohemijske uloge.

5. Vitamini: vrste, izvori, biohemijske uloge.

6. Makro- (Na, K, Mg, Ca, P) i mikro- (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo) elementi: izvori, usvojivost, biohemijske uloge.

7. Nutritivna vrednost mleka, mesa, životinjskih masti, žitarica, mahunarki, voća i povrća, napitaka (kafa, kakao, čaj).

8. Ishrana dece i trudnica, ishrana sportista, ishrana starijih osoba; vegetarijanstvo.

9. Biološke i hemijske metode konzerviranja namirnica; aditivi kao komponente hrane.

10. Prirodne slatke supstance i sintetički/veštački zaslađivači kao komponente hrane.

11. Biohemijske uloge mikrorganizama u hrani; Probiotici i prebiotici.

12. Organski gajena hrana, genetski izmenjena hrana, alergeni hrane.

Laboratorijske vežbe:

10 poena (3 časa nedeljno)

Program rada:

  1. Opšti principi analitike životnih namirnica.
  2. Određivanje vlage, pepela, elementarnog sastava.
  3. Određivanje sadržaja masti po Weibull-Stoldt-u.
  4. Određivanje svarljivosti.
  5. Mokro spaljivanje, analiza mineralnog sastava.
  6. Određivanje sadržaja ukupnih sterola i ergosterola.
  7. Određivanje sadržaja fosfora.
  8. Određivanje vitamina C i E.
  9. Određivanje betaglukana u kvascu.
  10. Hemijska analiza vode.
  11. Određivanje sadržaja kofeina i zaslađivača u bezalkoholnim napicima.
  12. Testovi digestibilnosti proteina i procena alergenog potencijala proteina hrane.
  13. Određivanje biodostupnosti makro i mikroelemenata.
  14. Biohemijska aktivnost kvasaca i mlečno-kiselinskih bakterija u pripremanju hrane.

Seminarski radovi:

25 poena

Usmeni ispit:

60 poena