[Slika br. 72]

Saradnici

Oblast istraživanja

• Hemijska karakterizacija i ispitivanje biološke aktivnosti funkcionalne hrane i prirodnih proizvoda primenom konvencionalnih i sofisticiranih analitičkih tehnika.

• Optimizacija i razvoj ekološki prihvatljivih ("zelenih") ekstrakcionih i separacionih tehnika.

[Slika br. 76]

• Razvoj eseja za identifikaciju biološki aktivnih jedinjenja (antioksidativni, antimikrobni, enzimski testovi).

[Slika br. 78]

• Hemoinformatika i hemometrija (modelovanje, prepoznavanje obrazaca, eksperimentalni dizajn, optimizacija, klasifikacija).

• Procena autentičnosti hrane i prirodnih proizvoda, definisanje biološkog i geografskog porekla.

Oprema koju grupa koristi u radu

  • HPLC sa UV/VIS detekcijom
  • HPAEC sa PAD ili CD detekcijom
  • Linomat 5
  • TLC Scanner
  • Chromatogram Immersion Device
  • Spektofotometar (UV/VIS)
  • Polarimetar
  • IRMS - sistem za određivanje stabilnih izotopa
  • Refraktometar
  • Automatski titrator
  • Konduktometar

Publikacije

  1. V. Vasić, S. Đurđić, T. Tosti, A. Radoičić, D. Lušić, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, J. Trifković, Food Chem. 305 (2020) 12457.
  2. A. Smailagić, D. Dabić Zagorac, S. Veljović, M. Sredojević, D. Relić, M. Fotirić Akšić, G. Roglić, M. Natić, Food Chem. 338 (2021) 127804.
  3. S. Mudrić, U. Gašić, A. Dramićanin, I. Ćirić, D. Milojković-Opsenica, J. Popović-Đorđević, N. Momirović, Ž. Tešić, Food Chem. 217 (2017) 705.
  4. P. Ristivojević, V. Jovanović, D. Milojković Opsenica, J. Park, J. Rollinger, T. Ćirković Veličković, Food Chem. 334 (2021) 127562.
  5. T. Pavlović, I. Dimkić, S. Andrić, D. Milojković-Opsenica, S. Stanković, P. Janaćković, M. Gavrilović, P. Ristivojević, Ind. Crops Prod. 154 (2020) 112639.

Partneri

Međunarodna saradnja:
  1. Medicinski fakultet Univerziteta u Rijeci (prof. Dražen Lušić)
    https://www.medri.uniri.hr/hr/fakultet/katedre/zdravstvena-ekologija.html
  2. Biotehnički fakultet Univerziteta u Ljubljani (prof. Mojca Korošec, prof. Jasna Bertoncelj)
    https://www.bf.uni-lj.si/
  3. Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb (Dr Irena Brčić Karačonji, Dr Anita Bosak)
    https://www.imi.hr/hr/djelatnik/brcic-karaconji-irena/
  4. Univerzitet Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek (prof. Ljiljana Primorac)
    http://www.ptfos.unios.hr/
  5. Justus Libig Gisen Univerzitet, Nemačka (prof. Gertrud Morlock)
    https://www.uni-giessen.de/fbz/fb09/institute/ernaehrungswissenschaft/prof/lmw
  6. Univerzitet u Beču, Austrija (prof. Judith Rollinger)
    https://pharmakognosie.univie.ac.at/people/rollinger-judith-m/
  7. La Trobe Univerzitet, Australija (prof. David Morton)
    https://scholars.latrobe.edu.au/display/dwmorton
  8. Yeditepe Univerzitet, Turska (prof. Etil Ariburnu)
    https://eczacilik.yeditepe.edu.tr/tr/akademik-kadro/etil-guzelmeric
  9. Prvi moskovski medicinski univerzitet, Rusija (Sechenov Univerzitet) (prof. Snežana Agatonović-Kustin i Vladimir Gegečkori)
    https://www.sechenov.ru/univers/about_lecturer/5492/
  10. Jiangnan Univerzitet, Kina (Yisheng Chen)
    https://english.jiangnan.edu.cn/info/1002/1047.htm
  11. Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska (Vanja Ljoljić Bilić)
    http://www.pharma.unizg.hr/hr/o-nama/djelatnici/vanja-ljoljic-bilic,750.html
  12. Nacionalni hemijski institut, Ljubljana, Slovenija (Dr Irena Vovk, Dr Andrej Perdih)
    https://www.ki.si/en/departments/d01-theory-department/
  13. Univerzitet u Milanu, Italija (prof. Alessandro Pedretti)
    https://www.unimi.it/en/ugov/person/alessandro-pedretti
  14. Univerzitet u Paviji, Italija - Centar za međunarodnu saradnju i razvoj, laboratorija za analizu hrane i toksikoloških proizvoda (prof. Adele Papetti)
    http://scienzedelfarmaco.unipv.it/english/
  15. Univerzitet u Grinviču, Velika Britanija - Škola nauka (prof. Milan Antonijević)
    http://www.gre.ac.uk/people/rep/faculty-of-engineering-and-science/milan-antonijevic
Saradnja sa drugim institucijama u zemlji:
  1. Univerzitet u Beogradu - Tehnološko-metalurški fakultet
    http://www.tmf.bg.ac.rs/
  2. Univerzitet u Beogradu - Biološki fakultet
    https://www.bio.bg.ac.rs/
  3. Univerzitet u Beogradu - Farmaceutski fakultet
    http://www.pharmacy.bg.ac.rs/en/
  4. Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet
    http://www.agrif.bg.ac.rs/Pocetna
  5. Vojno-tehnički institut u Beogradu
    http://www.vti.mod.gov.rs/
  6. Centar za ispitivanje namirnica d.o.o., Beograd
    https://www.cin.co.rs/
  7. Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
    http://inmes.rs/?lang=en
  8. Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerzitet u Beogradu
    https://imgge.bg.ac.rs/index.php/en/
  9. Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Univerzitet u Beogradu
    http://www.ibiss.bg.ac.rs/
  10. Institut za kukuruz "Zemun Polje", Beograd
    https://mrizp.rs/new/eng/
  11. Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić", Beograd
    https://www.mocbilja.rs/
  12. Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet
    http://www.sfb.bg.ac.rs/en/
  13. Institut za multidisciplinarna istraživanja (IMSI), Univerzitet u Beogradu
    http://www.imsi.bg.ac.rs/
  14. Institut za opštu i fizičku hemiju, Beograd
    https://www.iofh.bg.ac.rs/

Projekti

  • Prirodni, bezalkoholni ekstrakt propolisa za prevenciju infekcija gornjih disajnih puteva i jačanje imunološkog sistema kod dece, rukovodilac projekta: doc. dr Petar Ristivojević, 2020-2021.
  • Potencijal srpskih i ruskih lekovitih biljaka protiv starenja kože, rukovodilac projekta: doc. dr Petar Ristivojević, 2020-2021.
  • 451-02-02004/29/2019-06: Osavremenjivanje kurikuluma predmeta Analiza hrane u smeru kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane, kao i utvrđivanja autentičnosti i sadržaja fitohemikalija (program Razvoj visokog obrazovanja), rukovodilac projekta: prof. Dušanka Milojković Opsenica, 2019-2020.
  • 451-03-01732/2017-09-11: Novi analitički pristup za otkrivanje falsifikovanja proizvoda od voća, rukovodilac projekta sa srpske strane: doc. dr Petar Ristivojević, 2018-2019.
  • Prepoznavanje obrazaca, klasifikacija i modelovanje hromatografskih i spektroskopskih podataka u cilju određivanja biološke aktivnosti i porekla hrane, rukovodilac projekta: v. prof. Filip Andrić, 2016-2018.
  • 391-00-16/2017-16/33: Razvoj postupka za izolovanje prirodnih antioksidanasa iz ljuspe krompira, rukovodilac projekta: prof. Dušanka Milojković Opsenica, 2017-2018.
  • Unapređenje istraživačkih kapaciteta za pouzdanu potvrdu autentičnosti pčelinjih proizvoda, rukovodilac projekta: v. prof. Jelena Trifković, 2016-2017.
  • Bilateralno jačanje isntitucija u cilju postizanja vodećih uloga u području autentičnosti pčelinjih proizvoda, rukovodilac projekta: v. prof. Jelena Trifković, 2016-2017.
  • 451-03-3095/2014-09/14: Određivanje fitohemikalija u hrani, rukovodilac: projekta: prof. Dušanka Milojković Opsenica, 2014-2015.
  • 451-03-2802-IP Tip 1/78: Razvoj analitičkih postupaka za utvrđivanje autentičnosti srpskog vina, rukovodilac projekta: v. prof. Maja Natić, 2014-2015.

Pored toga, članovi naše istraživačke grupe su učesnici na mnogim međunarodnim i nacionalnim projektima, kao što su: IMPTOX, "An Innovative Analytical Platform to Investigate the Effect and Toxicity of Micro and Nano Plastics Combined with Environmental Contaminants on the Risk of Allergic Disease in Preclinical and Clinical", 2021-2025; Horizon 2020 projekat ("Tvining istraživačkih aktivnosti u graničnim 'omiks istraživanjima u oblastima hrane, ishrane i životne sredine"), projekat iz specijalnog programa COVID-19, projekat Hrvatske fondacije za nauku, i veći broj COST akcija.