- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Inovacioni centar, Studentski trg 12-16, Beograd
Katedra za analitičku hemiju
Telefon: 011-3336734
Telefon (lokalni): 734
Laboratorija: 519
E-mail: anitas@chem.bg.ac.rs
Lični podaci
Datum i mesto rođenja: 28. 10. 1992, Beograd. Neudata. Jezici koje koristi: srpski (maternji), grčki i engleski.
Obrazovanje i usavršavanja
2011-2016: Osnovne akademske studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2016-2017: Master akademske studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2017-2023: Doktorat - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Kretanje u službi
2018-2021: Istraživač-pripravnik / Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o.
2021-2024: Istraživač-saradnik / Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o.
2024: Naučni saradnik / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2024: Naučni saradnik / Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o.
Oblasti naučnog interesovanja
Analitička hemija, hemija prirodnih proizvoda, hemija hrane.
Ostale aktivnosti
Član Srpskog hemijskog društva.
Učešće u naučnoistraživačkim projektima
Završeni projekti:
- 2011: Korelacija strukture i osobina prirodnih i sintetičkih molekula i njihovih kompleksa sa metalima – 172017
vrsta projekta: domaći fundamentalni
projekat finansira: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (Beograd) - 2019: Stanje zagađenosti zemljišta i uzoraka hrane u Srbiji i Slovačkoj - bioraspoloživa frakcija elemenata i procena rizika po zdravlje – 337-00-107/2019-09/17
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansiraju: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd), Government of the Slovak Republic (Bratislava, Slovačka)
Brojevi za identifikaciju autora
- ORCID: 0000-0001-5850-6192
- ResearcherID: W-5053-2018
- Scopus: 57206484398
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta Cherry
Izabrane reference
- Smailagić, A., Stanković, D. M., Vranješ Đurić, S., Veljović, S., Dabić Zagorac, D., Manojlović, D., Natić, M. Influence of extraction time, solvent and wood specie on experimentally aged spirits – A simple tool to differentiate wood species used in cooperage. Food Chemistry (2021), 346, 128896.
- Smailagić, A., Dabić Zagorac, D., Veljović, S., Sredojević, M., Relić, D., Fotirić Akšić, M., Roglić, G., Natić, M. Release of wood extractable elements in experimental spirit model: Health risk assessment of the wood species generated in Balkan cooperage. Food Chemistry (2021), 338, 127804.
- Čolić, S. D., Bakić, I. V., Dabić Zagorac, D. Č., Natić, M. M., Smailagić, A. T., Pergal, M. V., Pešić, M. B., Milinčić, D. D., Rabrenović, B. B., Fotirić Akšić, M. M. Chemical Fingerprint and Kernel Quality Assessment in Different Grafting Combinations of Almond Under Stress Condition. Scientia Horticulturae (2021), 275, 109705.
- Smailagić, A., Ristivojević, P., Dimkić, I., Pavlović, T., Dabić Zagorac, D., Veljović, S., Fotirić Akšić, M., Meland, M., Natić, M. Radical Scavenging and Antimicrobial Properties of Polyphenol Rich Waste Wood Extracts. Foods (2020), 9, 319.
- Smailagić, A., Veljović, S., Gašić, U., Dabić Zagorac, D., Stanković, M., Radotić, K., Natić, M. Phenolic profile, chromatic parameters and fluorescence of different woods used in Balkan cooperage. Industrial Crops and Products (2019), 132, 156-167.