- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Сарадници
- др Душанка Милојковић-Опсеница, редовни професор
- др Маја Натић, ванредни професор
- др Јелена Трифковић, ванредни професор
- др Филип Андрић, ванредни професор
- др Петар Ристивојевић, доцент
- др Илија Цвијетић, асистент са докторатом
- др Вукосава Живковић-Радовановић, научни сарадник
- Александра Драмићанин, асистент
- Ђурђа Крстић, асистент
- Мирјана Мосић, истраживач приправник
- Снежана Андрић, истраживач приправник
- др Сандра Шеган, виши научни сарадник, Универзитет у Београду - Институт за хемију, технологију иметалургију
- др Драгана Дабић Загорац, виши научни сарадник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- др Иванка Ћирић, научни сарадник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- др Милица Средојевић, научни сарадник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- др Александра Радоичић, научни сарадник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- Милица Јанков, истраживач приправник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- Анита Смаилагић, истраживач приправник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- Никола Хорвацки, истраживач приправник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
- Мила Лазовић, истраживач приправник, Универзитет у Београду - Иновациони центар Хемијског факултета
Област истраживања
• Хемијска карактеризација и испитивање биолошке активности функционалне хране и природних производа применом конвенционалних и софистицираних аналитичких техника.
• Оптимизација и развој еколошки прихватљивих ("зелених") екстракционих и сепарационих техника.
• Развој есеја за идентификацију биолошки активних једињења (антиоксидативни, антимикробни, ензимски тестови).
• Хемоинформатика и хемометрија (моделовање, препознавање образаца, експериментални дизајн, оптимизација, класификација).
• Процена аутентичности хране и природних производа, дефинисање биолошког и географског порекла.
Опрема коју група користи у раду
- HPLC са UV/VIS детекцијом
- HPAEC са PAD или CD детекцијом
- Linomat 5
- TLC Scanner
- Chromatogram Immersion Device
- Спектофотометар (UV/VIS)
- Полариметар
- IRMS - систем за одређивање стабилних изотопа
- Рефрактометар
- Аутоматски титратор
- Кондуктометар
Публикације
- V. Vasić, S. Đurđić, T. Tosti, A. Radoičić, D. Lušić, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, J. Trifković, Food Chem. 305 (2020) 12457.
- A. Smailagić, D. Dabić Zagorac, S. Veljović, M. Sredojević, D. Relić, M. Fotirić Akšić, G. Roglić, M. Natić, Food Chem. 338 (2021) 127804.
- S. Mudrić, U. Gašić, A. Dramićanin, I. Ćirić, D. Milojković-Opsenica, J. Popović-Đorđević, N. Momirović, Ž. Tešić, Food Chem. 217 (2017) 705.
- P. Ristivojević, V. Jovanović, D. Milojković Opsenica, J. Park, J. Rollinger, T. Ćirković Veličković, Food Chem. 334 (2021) 127562.
- T. Pavlović, I. Dimkić, S. Andrić, D. Milojković-Opsenica, S. Stanković, P. Janaćković, M. Gavrilović, P. Ristivojević, Ind. Crops Prod. 154 (2020) 112639.
Партнери
Међународна сарадња:
- Медицински факултет Универзитета у Ријеци (проф. Дражен Лушић)
https://www.medri.uniri.hr/hr/fakultet/katedre/zdravstvena-ekologija.html - Биотехнички факултет Универзитета у Љубљани (проф. Мојца Корошец, проф. Јасна Бертонцељ)
https://www.bf.uni-lj.si/ - Институт за медицинска истраживања и медицину рада, Загреб (Др Ирена Брчић Карачоњи, Др Анита Босак)
https://www.imi.hr/hr/djelatnik/brcic-karaconji-irena/ - Универзитет Josipa Jurja Strossmayera у Осијеку - Прехрамбено-технолошки факултет, Осијек (проф. Љиљана Приморац)
http://www.ptfos.unios.hr/ - Justus Libig Gisen Univerzitet, Немачка (prof. Gertrud Morlock)
https://www.uni-giessen.de/fbz/fb09/institute/ernaehrungswissenschaft/prof/lmw - Универзитет у Бечу, Аустрија (prof. Judith Rollinger)
https://pharmakognosie.univie.ac.at/people/rollinger-judith-m/ - La Trobe Универзитет, Аустралија (prof. David Morton)
https://scholars.latrobe.edu.au/display/dwmorton - Yeditepe Универзитет, Турска (prof. Etil Ariburnu)
https://eczacilik.yeditepe.edu.tr/tr/akademik-kadro/etil-guzelmeric - Први московски медицински универзитет, Русија (Sechenov Универзитет) (проф. Снежана Агатоновић-Кустин и Владимир Гегечкори)
https://www.sechenov.ru/univers/about_lecturer/5492/ - Jiangnan Универзитет, Кина (Yisheng Chen)
https://english.jiangnan.edu.cn/info/1002/1047.htm - Универзитет у Загребу, Хрватска (Вања Љољић Билић)
http://www.pharma.unizg.hr/hr/o-nama/djelatnici/vanja-ljoljic-bilic,750.html - Национални хемијски институт, Љубљана, Словенија (Др Ирена Вовк, Др Андреј Пердих)
https://www.ki.si/en/departments/d01-theory-department/ - Универзитет у Милану, Италија (prof. Alessandro Pedretti)
https://www.unimi.it/en/ugov/person/alessandro-pedretti - Универзитет у Павији, Италија - Центар за међународну сарадњу и развој, лабораторија за анализу хране и токсиколошких производа (prof. Adele Papetti)
http://scienzedelfarmaco.unipv.it/english/ - Универзитет у Гринвичу, Велика Британија - Школа наука (проф. Милан Антонијевић)
http://www.gre.ac.uk/people/rep/faculty-of-engineering-and-science/milan-antonijevic
Сарадња са другим институцијама у земљи:
- Универзитет у Београду - Технолошко-металуршки факултет
http://www.tmf.bg.ac.rs/ - Универзитет у Београду - Биолошки факултет
https://www.bio.bg.ac.rs/ - Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет
http://www.pharmacy.bg.ac.rs/en/ - Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
http://www.agrif.bg.ac.rs/Pocetna - Војно-технички институт у Београду
http://www.vti.mod.gov.rs/ - Центар за испитивање намирница д.о.о., Београд
https://www.cin.co.rs/ - Институт за хигијену и технологију меса, Београд
http://inmes.rs/?lang=en - Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), Универзитет у Београду
https://imgge.bg.ac.rs/index.php/en/ - Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Универзитет у Београду
http://www.ibiss.bg.ac.rs/ - Институт за кукуруз "Земун Поље", Београд
https://mrizp.rs/new/eng/ - Институт за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић", Београд
https://www.mocbilja.rs/ - Универзитет у Београду - Шумарски факултет
http://www.sfb.bg.ac.rs/en/ - Институт за мултидисциплинарна истраживања (ИМСИ), Универзитет у Београду
http://www.imsi.bg.ac.rs/ - Институт за општу и физичку хемију, Београд
https://www.iofh.bg.ac.rs/
Пројекти
- Природни, безалкохолни екстракт прополиса за превенцију инфекција горњих дисајних путева и јачање имунолошког система код деце, руководилац пројекта: доц. др Петар Ристивојевић, 2020-2021.
- Потенцијал српских и руских лековитих биљака против старења коже, руководилац пројекта: доц. др Петар Ристивојевић, 2020-2021.
- 451-02-02004/29/2019-06: Осавремењивање курикулума предмета Анализа хране у смеру контроле безбедности и квалитета хране, као и утврђивања аутентичности и садржаја фитохемикалија (програм Развој високог образовања), руководилац пројекта: проф. Душанка Милојковић Опсеница, 2019-2020.
- 451-03-01732/2017-09-11: Нови аналитички приступ за откривање фалсификовања производа од воћа, руководилац пројекта са српске стране: доц. др Петар Ристивојевић, 2018-2019.
- Препознавање образаца, класификација и моделовање хроматографских и спектроскопских података у циљу одређивања биолошке активности и порекла хране, руководилац пројекта: в. проф. Филип Андрић, 2016-2018.
- 391-00-16/2017-16/33: Развој поступка за изоловање природних антиоксиданаса из љуспе кромпира, руководилац пројекта: проф. Душанка Милојковић Опсеница, 2017-2018.
- Унапређење истраживачких капацитета за поуздану потврду аутентичности пчелињих производа, руководилац пројекта: в. проф. Јелена Трифковић, 2016-2017.
- Билатерално јачање иснтитуција у циљу постизања водећих улога у подручју аутентичности пчелињих производа, руководилац пројекта: в. проф. Јелена Трифковић, 2016-2017.
- 451-03-3095/2014-09/14: Одређивање фитохемикалија у храни, руководилац: пројекта: проф. Душанка Милојковић Опсеница, 2014-2015.
- 451-03-2802-ИП Тип 1/78: Развој аналитичких поступака за утврђивање аутентичности српског вина, руководилац пројекта: в. проф. Маја Натић, 2014-2015.
Поред тога, чланови наше истраживачке групе су учесници на многим међународним и националним пројектима, као што су: IMPTOX, "An Innovative Analytical Platform to Investigate the Effect and Toxicity of Micro and Nano Plastics Combined with Environmental Contaminants on the Risk of Allergic Disease in Preclinical and Clinical", 2021-2025; Horizon 2020 пројекат ("Твининг истраживачких активности у граничним 'омикс истраживањима у областима хране, исхране и животне средине"), пројекат из специјалног програма COVID-19, пројекат Хрватске фондације за науку, и већи број COST акција.