[Slika br. 72]

Сарадници

Област истраживања

• Хемијска карактеризација и испитивање биолошке активности функционалне хране и природних производа применом конвенционалних и софистицираних аналитичких техника.

• Оптимизација и развој еколошки прихватљивих ("зелених") екстракционих и сепарационих техника.

[Slika br. 76]

• Развој есеја за идентификацију биолошки активних једињења (антиоксидативни, антимикробни, ензимски тестови).

[Slika br. 78]

• Хемоинформатика и хемометрија (моделовање, препознавање образаца, експериментални дизајн, оптимизација, класификација).

• Процена аутентичности хране и природних производа, дефинисање биолошког и географског порекла.

Опрема коју група користи у раду

  • HPLC са UV/VIS детекцијом
  • HPAEC са PAD или CD детекцијом
  • Linomat 5
  • TLC Scanner
  • Chromatogram Immersion Device
  • Спектофотометар (UV/VIS)
  • Полариметар
  • IRMS - систем за одређивање стабилних изотопа
  • Рефрактометар
  • Аутоматски титратор
  • Кондуктометар

Публикације

  1. V. Vasić, S. Đurđić, T. Tosti, A. Radoičić, D. Lušić, D. Milojković-Opsenica, Ž. Tešić, J. Trifković, Food Chem. 305 (2020) 12457.
  2. A. Smailagić, D. Dabić Zagorac, S. Veljović, M. Sredojević, D. Relić, M. Fotirić Akšić, G. Roglić, M. Natić, Food Chem. 338 (2021) 127804.
  3. S. Mudrić, U. Gašić, A. Dramićanin, I. Ćirić, D. Milojković-Opsenica, J. Popović-Đorđević, N. Momirović, Ž. Tešić, Food Chem. 217 (2017) 705.
  4. P. Ristivojević, V. Jovanović, D. Milojković Opsenica, J. Park, J. Rollinger, T. Ćirković Veličković, Food Chem. 334 (2021) 127562.
  5. T. Pavlović, I. Dimkić, S. Andrić, D. Milojković-Opsenica, S. Stanković, P. Janaćković, M. Gavrilović, P. Ristivojević, Ind. Crops Prod. 154 (2020) 112639.

Партнери

Међународна сарадња:
  1. Медицински факултет Универзитета у Ријеци (проф. Дражен Лушић)
    https://www.medri.uniri.hr/hr/fakultet/katedre/zdravstvena-ekologija.html
  2. Биотехнички факултет Универзитета у Љубљани (проф. Мојца Корошец, проф. Јасна Бертонцељ)
    https://www.bf.uni-lj.si/
  3. Институт за медицинска истраживања и медицину рада, Загреб (Др Ирена Брчић Карачоњи, Др Анита Босак)
    https://www.imi.hr/hr/djelatnik/brcic-karaconji-irena/
  4. Универзитет Josipa Jurja Strossmayera у Осијеку - Прехрамбено-технолошки факултет, Осијек (проф. Љиљана Приморац)
    http://www.ptfos.unios.hr/
  5. Justus Libig Gisen Univerzitet, Немачка (prof. Gertrud Morlock)
    https://www.uni-giessen.de/fbz/fb09/institute/ernaehrungswissenschaft/prof/lmw
  6. Универзитет у Бечу, Аустрија (prof. Judith Rollinger)
    https://pharmakognosie.univie.ac.at/people/rollinger-judith-m/
  7. La Trobe Универзитет, Аустралија (prof. David Morton)
    https://scholars.latrobe.edu.au/display/dwmorton
  8. Yeditepe Универзитет, Турска (prof. Etil Ariburnu)
    https://eczacilik.yeditepe.edu.tr/tr/akademik-kadro/etil-guzelmeric
  9. Први московски медицински универзитет, Русија (Sechenov Универзитет) (проф. Снежана Агатоновић-Кустин и Владимир Гегечкори)
    https://www.sechenov.ru/univers/about_lecturer/5492/
  10. Jiangnan Универзитет, Кина (Yisheng Chen)
    https://english.jiangnan.edu.cn/info/1002/1047.htm
  11. Универзитет у Загребу, Хрватска (Вања Љољић Билић)
    http://www.pharma.unizg.hr/hr/o-nama/djelatnici/vanja-ljoljic-bilic,750.html
  12. Национални хемијски институт, Љубљана, Словенија (Др Ирена Вовк, Др Андреј Пердих)
    https://www.ki.si/en/departments/d01-theory-department/
  13. Универзитет у Милану, Италија (prof. Alessandro Pedretti)
    https://www.unimi.it/en/ugov/person/alessandro-pedretti
  14. Универзитет у Павији, Италија - Центар за међународну сарадњу и развој, лабораторија за анализу хране и токсиколошких производа (prof. Adele Papetti)
    http://scienzedelfarmaco.unipv.it/english/
  15. Универзитет у Гринвичу, Велика Британија - Школа наука (проф. Милан Антонијевић)
    http://www.gre.ac.uk/people/rep/faculty-of-engineering-and-science/milan-antonijevic
Сарадња са другим институцијама у земљи:
  1. Универзитет у Београду - Технолошко-металуршки факултет
    http://www.tmf.bg.ac.rs/
  2. Универзитет у Београду - Биолошки факултет
    https://www.bio.bg.ac.rs/
  3. Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет
    http://www.pharmacy.bg.ac.rs/en/
  4. Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
    http://www.agrif.bg.ac.rs/Pocetna
  5. Војно-технички институт у Београду
    http://www.vti.mod.gov.rs/
  6. Центар за испитивање намирница д.о.о., Београд
    https://www.cin.co.rs/
  7. Институт за хигијену и технологију меса, Београд
    http://inmes.rs/?lang=en
  8. Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), Универзитет у Београду
    https://imgge.bg.ac.rs/index.php/en/
  9. Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Универзитет у Београду
    http://www.ibiss.bg.ac.rs/
  10. Институт за кукуруз "Земун Поље", Београд
    https://mrizp.rs/new/eng/
  11. Институт за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић", Београд
    https://www.mocbilja.rs/
  12. Универзитет у Београду - Шумарски факултет
    http://www.sfb.bg.ac.rs/en/
  13. Институт за мултидисциплинарна истраживања (ИМСИ), Универзитет у Београду
    http://www.imsi.bg.ac.rs/
  14. Институт за општу и физичку хемију, Београд
    https://www.iofh.bg.ac.rs/

Пројекти

  • Природни, безалкохолни екстракт прополиса за превенцију инфекција горњих дисајних путева и јачање имунолошког система код деце, руководилац пројекта: доц. др Петар Ристивојевић, 2020-2021.
  • Потенцијал српских и руских лековитих биљака против старења коже, руководилац пројекта: доц. др Петар Ристивојевић, 2020-2021.
  • 451-02-02004/29/2019-06: Осавремењивање курикулума предмета Анализа хране у смеру контроле безбедности и квалитета хране, као и утврђивања аутентичности и садржаја фитохемикалија (програм Развој високог образовања), руководилац пројекта: проф. Душанка Милојковић Опсеница, 2019-2020.
  • 451-03-01732/2017-09-11: Нови аналитички приступ за откривање фалсификовања производа од воћа, руководилац пројекта са српске стране: доц. др Петар Ристивојевић, 2018-2019.
  • Препознавање образаца, класификација и моделовање хроматографских и спектроскопских података у циљу одређивања биолошке активности и порекла хране, руководилац пројекта: в. проф. Филип Андрић, 2016-2018.
  • 391-00-16/2017-16/33: Развој поступка за изоловање природних антиоксиданаса из љуспе кромпира, руководилац пројекта: проф. Душанка Милојковић Опсеница, 2017-2018.
  • Унапређење истраживачких капацитета за поуздану потврду аутентичности пчелињих производа, руководилац пројекта: в. проф. Јелена Трифковић, 2016-2017.
  • Билатерално јачање иснтитуција у циљу постизања водећих улога у подручју аутентичности пчелињих производа, руководилац пројекта: в. проф. Јелена Трифковић, 2016-2017.
  • 451-03-3095/2014-09/14: Одређивање фитохемикалија у храни, руководилац: пројекта: проф. Душанка Милојковић Опсеница, 2014-2015.
  • 451-03-2802-ИП Тип 1/78: Развој аналитичких поступака за утврђивање аутентичности српског вина, руководилац пројекта: в. проф. Маја Натић, 2014-2015.

Поред тога, чланови наше истраживачке групе су учесници на многим међународним и националним пројектима, као што су: IMPTOX, "An Innovative Analytical Platform to Investigate the Effect and Toxicity of Micro and Nano Plastics Combined with Environmental Contaminants on the Risk of Allergic Disease in Preclinical and Clinical", 2021-2025; Horizon 2020 пројекат ("Твининг истраживачких активности у граничним 'омикс истраживањима у областима хране, исхране и животне средине"), пројекат из специјалног програма COVID-19, пројекат Хрватске фондације за науку, и већи број COST акција.