[dr Anita T. Smailagic]

Иновациони центар, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за аналитичку хемију

Телефон:   011-3336734

Телефон (локални):   734

Лабораторија:   519

E-mail:   anitas@chem.bg.ac.rs

Лични подаци

Датум и место рођења: 28. 10. 1992, Београд. Неудата. Језици које користи: српски (матерњи), грчки и енглески.

Образовање и усавршавања

2011-2016: Основне академске студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2016-2017: Мастер академске студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2017-2023: Докторат - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Кретање у служби

2018-2021: Истраживач-приправник / Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о.

2021-2024: Истраживач-сарадник / Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о.

2024: Научни сарадник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2024: Научни сарадник / Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о.

Области научног интересовања

Аналитичка хемија, хемија природних производа, хемија хране.

Остале активности

Члан Српског хемијског друштва.

Учешће у научноистраживачким пројектима

Завршени пројекти:

  • 2011: Корелација структуре и особина природних и синтетичких молекула и њихових комплекса са металима – 172017
    врста пројекта:   домаћи фундаментални
    пројекат финансира:   Министарство за науку и технолошки развој Републике Србије (Београд)
  • 2019: Стање загађености земљишта и узорака хране у Србији и Словачкој - биорасположива фракција елемената и процена ризика по здравље – 337-00-107/2019-09/17
    врста пројекта:   међународни
    пројекат финансирају:   Министарство просвете, науке и технолошког развоја (Београд), Government of the Slovak Republic (Братислава, Словачка)

Бројеви за идентификацију аутора

Изабране референце

  1. Smailagić, A., Stanković, D. M., Vranješ Đurić, S., Veljović, S., Dabić Zagorac, D., Manojlović, D., Natić, M. Influence of extraction time, solvent and wood specie on experimentally aged spirits – A simple tool to differentiate wood species used in cooperage. Food Chemistry (2021), 346, 128896.
  2. Smailagić, A., Dabić Zagorac, D., Veljović, S., Sredojević, M., Relić, D., Fotirić Akšić, M., Roglić, G., Natić, M. Release of wood extractable elements in experimental spirit model: Health risk assessment of the wood species generated in Balkan cooperage. Food Chemistry (2021), 338, 127804. 
  3. Čolić, S. D., Bakić, I. V., Dabić Zagorac, D. Č., Natić, M. M., Smailagić, A. T., Pergal, M. V., Pešić, M. B., Milinčić, D. D., Rabrenović, B. B., Fotirić Akšić, M. M. Chemical Fingerprint and Kernel Quality Assessment in Different Grafting Combinations of Almond Under Stress Condition. Scientia Horticulturae (2021), 275, 109705.
  4. Smailagić, A., Ristivojević, P., Dimkić, I., Pavlović, T., Dabić Zagorac, D., Veljović, S., Fotirić Akšić, M., Meland, M., Natić, M. Radical Scavenging and Antimicrobial Properties of Polyphenol Rich Waste Wood Extracts. Foods (2020), 9, 319.
  5. Smailagić, A., Veljović, S., Gašić, U., Dabić Zagorac, D., Stanković, M., Radotić, K., Natić, M. Phenolic profile, chromatic parameters and fluorescence of different woods used in Balkan cooperage. Industrial Crops and Products (2019), 132, 156-167.