- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Akronim projekta: MiMoSenSa
Vrsta projekta: PROMIS
Broj ugovora: HF-243
Projekat finansira: Fond za nauku Republike Srbije (Beograd)
Ustanove realizatori istraživanja:
- Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd) – partner
- Naučna ustanova Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (Beograd) – koordinacija
- Institut za nuklearne nauke "Vinča" (Beograd) – partner
Predviđeno je da se projekat realizuje od 1. 1. 2024. do 31. 12. 2025.
Istraživači
Rukovodilac projekta: Vesna D. Stanković, Naučna ustanova Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (Beograd)
Kratak opis projekta
Svedoci smo stalnog rasta ljudske populacije, što dovodi do sve veće potražnje za hranom. Zagađivači hrane kao što su pesticidi, kontaminanti prisutni u životnoj sredini, veterinarski lekovi, prirodni toksini i patogeni predstavljaju značajan rizik za ljudsko zdravlje - čak i kada se u hrani javljaju u malim količinama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 600.000 ljudi oboli svake godine zbog konzumiranja kontaminirane hrane, od kojih se 420.000 slučajeva završi smrtnim ishodom. Kontrola kvaliteta i bezbednosti hrane, i procena rizika je od velikog značaja u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti ljudi. Problem bezbednosti hrane je veoma izražen u zemljama u razvoju, poput Srbije, gde propisi o bezbednosti hrane tek treba da budu usklađeni sa praksom. Predloženi projekat ima za cilj razvoj prenosivih, ekonomičnih i lakih za upotrebu elektrohemijskih senzora za detekciju nekih od široko rasprostranjenih hemijskih zagađivača hrane (pesticidi, veterinarski lekovi, mikotoksini) kako bi se procenila bezbednost hrane koja stiže do potrošača. Projekat MiMoSenSa donosi inovativni elektrohemijski pristup kontroli bezbednosti hrane, upotrebom pažljivo dizajniranih senzora, dobijenih integracijom MIP (eng. Molecularly imprinted polymers) i MOF (eng. metal organic framework) materijala. Koristeći odličnu sposobnost prepoznavanja MIP materijala sa multifunkcionalnim svojstvima MOF, omogući će se dobijanje senzora, poboljšanih analitičkih karakteristika u smislu visoke selektivnosti i odlične osetljivoti. Zahvaljujući konstrukciji samog senzora, biće omogućena njegova primena u realnim uzorcima hrane, u komplikovanim matriksima, za određivanje kontaminanata od interesa (glifosat, aflatoksin B1, sulfametoksazol).