Veliko znanje - zagađenja manje   (2019)

Predstavljamo vam "Veliko znanje - zagađenja manje" - Radionicu o zagađenju i zaštiti vazduha. U inspirativnom ambijentu Muzeja nauke i tehnike saznajte o fizičkim i hemijskim procesima u atmosferi koji dovode do zagađenja.

Ogledi prikazuju fizičke i hemijske promene koje se odigravaju u atmosferi, uz hemijska objašnjenja uzroka zagađenja vazduha. Studenti Hemijskog fakulteta izvode demonstracione oglede u digestoru, zaštitnom nameštaju čiju je izradu finansirao Muzej nauke i tehnike.

Na primer, u jednom eksperimentu latice cveta izlažu se dejstvu oksida sumpora. Ovi gasovi koji čine kiselu kišu menjaju boju cveta zahvaljujući osetljivosti pigmenata na promenu kiselosti. Tako se i vizuelno uočavaju promene koje su u životnoj sredini dugotrajne i ne toliko trenutno vidljive. Učenici tokom izvođenja ogleda diskutuju i pretpostavljaju šta mogu biti uzroci pojava i promena koje vide i kako one utiču na kvalitet životne sredine.

Na interaktivnoj ekohemijskoj tabli posetioci mogu da uvide odnose između izvora zagađenja, zagađujućih supstanci i njihovih efekata na životnu sredinu. U kvizu učenici i učenice koriste stečena znanja kako bi došli do odgovora.

U okviru radionice je moguće obići stalnu postavku Muzeja nauke i tehnike uz stručno vođenje. Prijave na: milena.vidosavljevic@muzejnt.rs.

Autorke: Slađana Savić, Milena Vidosavljević, Tatijana Radaković i Jasminka Korolija.

Fotografije: Muzej nauke i tehnike, Milica Tomić i Slađana Savić.


[Slika 1]

[Slika 2]

[Slika 3]

[Slika 4]

[Slika 5]

[Slika 6]

[Slika 7]

[Slika 8]

[Slika 9]

[Slika 10]