Molekuli u tajnama života i svetu oko nas   (2009)

Izložba "Molekuli u tajnama života i svetu oko nas" izlagana je u Galeriji SANU (maj-jul 2009). Na izložbi su prikazane razne prirodne molekula, naročito one koji su sastavni delovi živih organizama i predstavljaju njihove funkcije u živim tkivima, kao i razne sintetičke molekule koji ulaze u sastave mnogih materijala.

Molekuli su tako predstavljeni slikama struktura, modelima, kompjuterskim grafikama, a njihove funkcije kompjuterskim animacijama. Sa estetske strane, eksponati su privlačno i provokativno predstavljeni, a za pojedine tematske sadržaje odabrani su posebni autori iz naučnih oblasti kojima se bave.

Izložbu su pratila i predavanja koja popularišu hemijsku nauku: dr Ivan Gržetić (Priča o vodi), dr Rade Marković (Antibiotici), dr Jasna Đonlagić (Polimerni materijali), dr Radomir N. Saičić (Taksol: od prirodnog proizvoda do leka protiv raka), dr Dušan Sladić (Molekuli mirisa i ukusa), dr Veselin Maslak (Molekulske mašine), dr Marija Gavrović Jankulović (Nukleinske kiseline - molekuli života).

Izložbu su priredili: SANU, Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet i Srpsko hemijsko društvo.

Autor: Živorad Čeković;
Autorka postavke: Marina Dokmanović;
Autor molekulskih modela: Nemanja Petrović.


[Galerija SANU]