- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Razvoj analitičkih postupaka za utvrđivanje autentičnosti srpskog vina
Evidencioni broj projekta: 451-03-2802-IP, Tip 1/78
Rukovodilac projekta: dr Maja Natić, vanredni profesor Hemijskog fakulteta
Nosilac realizacije: Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o
Osnovni cilj inovacionog projekta bio je da se razviju odgovarajući analitički postupci čija bi primena omogućila detaljnu hemijsku karakterizaciju vina. Određeni su hemijski parametri koji su se pokazali kao dobri pokazatelji autentičnosti i geografskog porekla vina. Ispitivanja su obuhvatila definisanje polifenolnog profila vina, određivanje sadržaja šećera, metala, kao i određivanje odnosa stabilnih izotopa. Realizacijom predviđenih projektnih zadataka proširena je saradnja sa naučnoistraživačkim grupama u zemlji i inostranstvu, što je omogućilo direktnu povezanost sa proizvođačima i analizu velikog broja uzoraka vina definisanog geografskog porekla. Analizirane su autohtone sorte Srbije kao i najzastupljenije internacionalne sorte iz različitih vinogorja. Takođe su analizirani falsifikati vina - uzorci pripremljeni u laboratorijskim uslovima (sa dodatkom vode i šećera). Ostvareni rezultati u okviru realizacije projekta publikovani su na međunarodnim konferencijama i naučnim skupovima u okviru odgovarajućih sekcija.
Krajnji rezultat aktivnosti sprovedenih tokom realizacije inovacionog projekta jeste osnivanje InovaLab - Laboratorije za ispitivanje autentičnosti hrane Inovacionog centra Hemijskog fakulteta u Beogradu. Odlukom Komisije za akreditaciju Akreditacionog tela Srbije, InovaLab je 2018. godine dobila sertifikat o akreditaciji u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2006. Planiran obim akreditacije InovaLab-a uključuje i metodu za određivanje relativnog odnosa stabilnih izotopa kiseonika u uzorcima vina primenom masene spektrometrije za merenje stabilnih izotopa.
Publikacije
- Maja Natić, Milica Pantelić, Jelena Mutić, Živoslav Tešić, Differences in polyphenolic and elemental composition of red and white Serbian wines, The XXXVIIIth SYMPOSIUM 'Chromatographic methods of investigating the organic compounds' Katowice-Szczyrk, May 27th-29th, 2015.
- Nikola Stevanović, Uroš Gašić, Milica Pantelić, Maja Natić, Rada Baošić, Živoslav Tešić, Odredjivanje odnosa stabilnih izotopa kiseonika vode u vinima iz Srbije, 52. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, 29-30. maj 2015, Book of abstract, p 14.
- Uroš Gašić, Milica Pantelić, Zoran Bešlić, Slavica Todić, Živoslav Tešić, Maja Natić, Investigation of phenolic profile of Serbian autochthonous wines, 2nd International Conference on Plant Biology and 21st Symposium of the Serbian Plant Physiology Society, Petnica, Serbia, 17-20 June 2015, Book of abstract, p 102.
- Milica Pantelić, Sladjana Djurdjić, Maja Natić, Živoslav Tešić, Jelena Mutić, Metal content in Serbian wines and their classification according to origin, 7. simpozijum - Hemija i zaštita životne sredine, EnviroChem Palić 2015, 9-12 June 2015.
- Sladjana Djurdjić, Milica Pantelić, Maja Natić, Dalibor Stanković, Jelena Mutić, Determination of lead isotope ratios in wines by ICP-QMS, 7. simpozijum - Hemija i zaštita životne sredine, EnviroChem Palić 2015, 9-12 June 2015.