- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Развој аналитичких поступака за утврђивање аутентичности српског вина
Евиденциони број пројекта: 451-03-2802-ИП, Тип 1/78
Руководилац пројекта: др Маја Натић, ванредни професор Хемијског факултета
Носилац реализације: Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о
Основни циљ иновационог пројекта био је да се развију одговарајући аналитички поступци чија би примена омогућила детаљну хемијску карактеризацију вина. Одређени су хемијски параметри који су се показали као добри показатељи аутентичности и географског порекла вина. Испитивања су обухватила дефинисање полифенолног профила вина, одређивање садржаја шећера, метала, као и одређивање односa стабилних изотопа. Рeaлизaциjoм прeдвиђeних прojeктних зaдaтaкa прoширeнa je сaрaдњa сa нaучнoистрaживaчким групaмa у зeмљи и инoстрaнству, штo je oмoгућилo дирeктну пoвeзaнoст сa прoизвoђaчимa и aнaлизу вeликoг брoja узoрaкa винa дeфинисaнoг гeoгрaфскoг пoрeклa. Aнaлизирaнe су aутoхтoнe сoртe Србиje кao и нajзaступљeниje интeрнaциoнaлнe сoртe из рaзличитих винoгoрja. Taкoђe су aнaлизирaни фaлсификaти винa - узoрци припрeмљeни у лaбoрaтoриjским услoвимa (сa дoдaткoм вoдe и шeћeрa). Остварени резултати у оквиру реализације пројекта публиковани су на међународним конференцијама и научним скуповима у оквиру одговарајућих секција.
Крајњи резултат aктивнoсти спроведених током реализације иновационог пројекта јесте оснивање InovaLab - Лабораторијe за испитивање аутентичности хране Иновационог центра Хемијског факултета у Београду. Одлуком Комисије за акредитацију Акредитационог тела Србије, InovaLab је 2018. године добила сертификат о акредитацији у складу са захтевима стандарда SRPS ISO/IEC 17025:2006. Плaнирaн oбим aкрeдитaциje InovaLab-а укључуje и мeтoду зa oдрeђивaњe рeлaтивнoг oднoсa стaбилних изoтoпa кисeoникa у узoрцимa винa примeнoм мaсeнe спeктрoмeтриje зa мeрeњe стaбилних изoтoпa.
Публикације
- Maja Natić, Milica Pantelić, Jelena Mutić, Živoslav Tešić, Differences in polyphenolic and elemental composition of red and white Serbian wines, The XXXVIIIth SYMPOSIUM 'Chromatographic methods of investigating the organic compounds' Katowice-Szczyrk, May 27th-29th, 2015.
- Nikola Stevanović, Uroš Gašić, Milica Pantelić, Maja Natić, Rada Baošić, Živoslav Tešić, Odredjivanje odnosa stabilnih izotopa kiseonika vode u vinima iz Srbije, 52. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, 29-30. мај 2015, Book of abstract, p 14.
- Uroš Gašić, Milica Pantelić, Zoran Bešlić, Slavica Todić, Živoslav Tešić, Maja Natić, Investigation of phenolic profile of Serbian autochthonous wines, 2nd International Conference on Plant Biology and 21st Symposium of the Serbian Plant Physiology Society, Petnica, Serbia, 17-20 June 2015, Book of abstract, p 102.
- Milica Pantelić, Sladjana Djurdjić, Maja Natić, Živoslav Tešić, Jelena Mutić, Metal content in Serbian wines and their classification according to origin, 7. simpozijum - Hemija i zaštita životne sredine, EnviroChem Palić 2015, 9-12 June 2015.
- Sladjana Djurdjić, Milica Pantelić, Maja Natić, Dalibor Stanković, Jelena Mutić, Determination of lead isotope ratios in wines by ICP-QMS, 7. simpozijum - Hemija i zaštita životne sredine, EnviroChem Palić 2015, 9-12 June 2015.