Шифра предмета:
3480B
Назив предмета:
Биохемија хране и исхране

Школска година:

2012/2013.

Услови похађања:

Нема услова.

ЕСПБ:

5

Врста студија:

докторске академске студије

Студијски програми:

Биохемија: 1. година, зимски семестар, изборни (3IP1B), стручно-апликативни предмет

Биохемија: 1. година, зимски семестар, изборни (3IP2B), стручно-апликативни предмет

Биохемија: 1. година, зимски семестар, изборни (3IP3B), стручно-апликативни предмет

Биохемија: 1. година, летњи семестар, изборни (3IP4B), стручно-апликативни предмет

Биохемија: 2. година, зимски семестар, изборни (3IP6B), стручно-апликативни предмет

Биохемија: 2. година, зимски семестар, изборни (3IP5B), стручно-апликативни предмет

Наставник:

др Гордана Ђ. Гојгић Цвијовић
научни саветник, Институт за хемију, технологију и металургију, Његошева 12, Београд

Сарадници:

Фонд часова:

Недељно: три часа предавања (3+0+0)

Циљеви:

У оквиру овог курса указује се на повезаност хемијског састава животних намирница и метаболизма и биохемијског дејства састојака, објашњава како и зашто поједини састојци утичу на усвајање и дејство других. Дају се дефиниције основних појмова у исхрани. Указује се на савремене трендове у истраживању здраве хране.

Исход:

Знања стечена у оквиру овог предмета могуће је применити и у прехрамбеној индустрији и у фундаменталним истраживањима.

Облици наставе:

Предавања, семинарски радови.

Ваннаставне активности:

Литература:

Основна литература:

  1. H. D.Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 3rd Ed., Springer , Berlin 2004.
  2. O. R. Fennema, Food Chemistry, 3rd Ed., Marcel Dekker, Inc., New York 1996.
  3. M. Linder, Nutritional Biochemistry and Metabolism, 2nd Ed., Prentice Hall International Limited, London 1991.

Помоћна литература:

  • Одабрани ревијски чланци из Trends in Food Science and Technology.

Додатни материјал:

  Наставне обавезе и начин оцењивања

Предавања:

10 поена (3 часа недељно)

Програм рада:

  • Основни принципи правилне исхране: пирамида исхране, енергетски метаболизам.
  • Биолошка и биохемијска улога аминокиселина, протеина, угљених хидрата и липида у исхрани.
  • Дијететска влакна - врсте, извори, физиолошко дејство.
  • Витамини у исхрани: растворљивост, биохемијска улога, извори, усвојивост.
  • Минерални састојци - значај у исхрани, макро и микроелементи, усвојивост.
  • Варење хране, дигестија и апсорпција састојака.
  • Интерконверзија хранљивих материја - гладовање, гојазност.
  • Млеко, протеини и угљени хидрати, липиди, минерали и витамини млека.
  • Мајчино млеко и инфант формуле.
  • Јаја и месо, хемијски састав, значај у исхрани.
  • Животињске масти и биљна уља, хемијски састав и физиолошка улога.
  • Махунарке и житарице, хемијски састав, значај.
  • Воће и поврће, витамини и минералне супстанце.
  • Чај, кафа, какао, минералне воде, пиво и вино: хемијски састав и значај у исхрани.
  • Адитиви.
  • Природне слатке супстанце.
  • Синтетички заслађивачи.
  • Функционална храна.
  • Пробиотици и пребиотици.
  • Органски гајена храна.
  • Генетски измењена храна.
  • Алергије на храну.
  • Исхрана деце и старијих особа.
  • Исхрана спортиста.
  • Вегетаријанство.

Семинарски радови:

40 поена

Усмени испит:

50 поена