Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

[Слика]

др Тања Д. Ћирковић Величковић

редовни професор
Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за биохемију

Телефон:   011-3336608

Телефон (локални):   608

Лабораторија:   403

Соба:   410

E-mail:   tcirkov AT chem · bg · ac · rs

Лични подаци

Рођена 16.9.1972. у Великој Плани

Образовање и усавршавања

1991-1995: Основне студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

1995-1999: Магистратура - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

1999-2002: Докторат - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Кретање у служби

1997-2001: Асистент приправник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2000-2004: Асистент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2003-2008: Доцент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2008-2008: Ванредни професор / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2013-2016: Редовни професор / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Области научног интересовања

Протеомика. Функција хране и молекуларна алергологија

Награде и признања

2003: Стипендија КОИМБРА групе

2004: Стипендија европског удружења за алергологију и клиничку имунологију

2005: Медаља Српског Хемијског Друштва за прегалаштво и успех у науци

2011: Стипендија МПНТР за постдокторско усавршавање

Остале активности

Дописни члан Српске академије наука и уметности од 8. 11. 2018. - Одељење хемијских и биолошких наука.

Члан следећих научних друштава:

Руководилац Центра Изврсности (председник) од 11. 4. 2014. до 10. 12. 2020.

Члан по функцији Етичке комисије за употребу хуманог биолошког материјала за истраживања од 1. 10. 2020.

Продекан за науку и међународну сарадњу Хемијског факултета од 1. 10. 2020.

Члан по функцији Комисије за мастер и докторске студије од 1. 10. 2020.

Члан Комисије за обезбеђење и унапређење квалитета од 12. 11. 2020.

Члан Већа Центра за молекуларне науке о храни од 10. 12. 2020.

Члан по функцији Kомисије за израду стратегије научног развоја Хемијсkoг факултета од 10. 12. 2020.

Руководилац Центра Изврсности (председник) од 10. 12. 2020.

Ангажман у настави

Учешће у научноистраживачким пројектима

Активни пројекти:

Завршени пројекти:

Бројеви за идентификацију аутора

Изабране референце

Articles: > 112

Citations: > 1800

h-index: 23

Књиге и ревијални радови / Books and reviews:

  1. Tanja Cirkovic Velickovic & Marija Garovic-Jankulovic: Food Allergens, Biochemistry and Molecular Nutrition. Springer, 2014.

Изабрани радови / Selected recent papers:

  1. S.L. Minic, et al, Phycocyanobilin, a bioactive tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high affinity and competes with bilirubin for binding on human serum albumin, RSC Advances, 5 (2015) 61787-61798.
  2. L. Mihajlovic, J. et al, Composition of polyphenol and polyamide compounds in common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen and sub-pollen particles, Phytochemistry, 109 (2015) 125-132.
  3. D. Apostolovic, et al, Red meat allergic patients have a selective IgE response to the α-Gal glycan, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, (2015).
  4. M. Stojadinovic, et al, Cross-linking of β-lactoglobulin enhances allergic sensitization through changes in cellular uptake and processing, Toxicological Sciences, 140 (2014) 224-235.
  5. J. Radosavljevic, et alt, Sensitizing potential of enzymatically cross-linked peanut proteins in a mouse model of peanut allergy, Molecular Nutrition and Food Research, 58 (2014) 635-646.
  6. J. Ognjenović, et al, Interactions of epigallo-catechin 3-gallate and ovalbumin, the major allergen of egg white, Food Chemistry, 164 (2014) 36-43.
  7. M. Krstic, et al, The anti-cancer activity of green tea, coffee and cocoa extracts on human cervical adenocarcinoma HeLa cells depends on both pro-oxidant and anti-proliferative activities of polyphenols, RSC Advances, 5 (2014) 3260-3268.
  8. D. Apostolovic, et al, Immunoproteomics of processed beef proteins reveal novel galactose-α-1,3-galactose-containing allergens, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, 69 (2014) 1308-1315.
  9. M. Stojadinovic, et al, Binding affinity between dietary polyphenols and β-lactoglobulin negatively correlates with the protein susceptibility to digestion and total antioxidant activity of complexes formed, Food Chemistry, 136 (2013) 1263-1271.
  10. D. Apostolovic, et al, Reduction and alkylation of peanut allergen isoforms Ara h 2 and Ara h 6; Characterization of intermediate- and end products, Biochimica et Biophysica Acta - Proteins and Proteomics, 1834 (2013) 2832-2842.

Wed Mar 17 11:50:53 2021

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет