Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Шифра предмета:
315H1

Назив предмета:
Анализа хране

Школска година:

2017/2018.

Услови похађања:

(302H1 + 303H1) / (302A1 + 303A1)

ЕСПБ:

8

Врста студија:

основне академске студије, интегрисане основне и дипломске студије

Студијски програми:

Хемија: 4. година, зимски семестар, изборни (E14H1), научно-стручни предмет

Настава хемије: 4. година, зимски семестар, изборни (E14P1), научно-стручни предмет

Наставници:

др Душанка М. Милојковић Опсеница
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

др Живослав Љ. Тешић
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Сарадник:

др Јелена Ђ. Трифковић
доцент, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Фонд часова:

Недељно: четири часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (4+0+4)

Циљеви:

Циљ предмета је да студенту да основна теоријска и практична знања о аналитичким поступцима и методама које се користе за добијање информација о хемијском саставу и физичко-хемијским својствима хране.

Исход:

По завршетку курса студент би требало да буде оспособљен да одабере аналитичку методу, припреми и анализира узорак хране, као и да интерпретира резултате анализе.

Облици наставе:

Предавања, експерименталне вежбе и семинари.

Ваннаставне активности:

Литература:

  • S. S. Nielsen (editor): Food analysis (4th edition), New York, Springer, 2010.
  • S. S. Nielsen (editor): Food Analysis Laboratory Manual (2nd edition), Springer, New York, 2010.
  • S. Ötles (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, Taylor & Francis Group, Boca Raton, 2005.

Додатни материјал:

Наставне обавезе и начин оцењивања

Предавања:

10 поена (4 часа недељно)

Програм рада:

Увод у анализу хране. Избор и валидација методе. Узимање и припрема узорака. Стандардне (официјелне) методе. Статистичка процена резултата анализе. Анализа пијаће воде. Анализа аминокиселина и протеина. Анализа масти. Анализа угљених хидрата. Одређивање и специјација трагова елемената. Анализа витамина. Анализа полифенола у храни. Сензорска анализа намирница. Одређивање загађујућих супстанци у храни. Анализа адитива у намирницама. Имуноесеји и микробиолошка анализа хране. Процена аутентичности хране.

Лабораторијске вежбе:

20 поена (4 часа недељно)

Програм рада:

Одређивање влаге. Одређивање пепела. Одређивање липида. Одређивање протеина. Одређивање моно-, ди- и трисахарида јонском хроматографијом. pH и слободна киселост. Одређивање тешких метала. Одређивање вештачких боја за животне намирнице. Одређивање конзерванаса у намирницама. Одређивање вештачких заслађивача. Одређивање полифенолног профила. Одређивање односа стабилних изотопа C, N, O i H.

Семинарски радови:

15 поена

Усмени испит:

55 поена

Wed Oct 4 11:07:40 2017

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет