Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

КАТЕДРА ЗА ПРИМЕЊЕНУ ХЕМИЈУ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

О Катедри Запослени Лабораторије
и опрема
Настава и бодови Пројекти
Научно-стручне
публикације
За предавања
и вежбе
Последипломци
и докторанти
Линкови Да ли сте знали?

О Катедри

Катедра за примењену хемију је основана 1971. године. Њен оснивач и први шеф био је академик Драгомир Виторовић све до 1988. године. У периоду од 1988. до 1997. шеф Катедре био је професор Петар Пфендт, од 1997. до 2001. године професор Предраг Полић, од 2001. до 2009. године професор Бранимир Јованчићевић, од 2009. до 2013. године професор Горан Роглић, од 2013. до 2015. године професор Иван Гржетић, а од 2015. шеф Катедре је професор Бранимир Јованчићевић.

Садашњи чланови Катедре за примењену хемију су:

Технички сарадник на Катедри је Пера Арсић.

У настави коју изводи Катедра за примењену хемију ХФ учествују и стручњаци са других високошколских и научних установа:

У извођењу последипломске наставе, помажу и пензионисани професори, академик Драгомир Виторовић и проф. др Петар Пфендт, као и сарадници Центра за Хемију ИХТМ: др Олга Цветковић, др Александра Шајновић, др Александра Михајлиди-Зелић, стручни сарадник, и други.

Током протеклих година чланови Катедре били су и: академик Мирослав Гашић, проф. др Мирјана Шабан, проф. др Петар Дворнић, проф. др Весна Антић, проф. др Марија Тодоровић, проф. др Снежана Николић-Мандић, др Снежана Бајц, мр Јагода Чучковић, Александар Јокић, Љубица Тасић и други.

Висока пећ   Формирање угља
Висока пећ   Формирање угља

Активност у настави

Катедра за примењену хемију Хемијског факултета Универзитета у Београду изводи наставу:

  1. на неколико студијских програма основних и интегрисаних академских студија:
  2. на мастер студијама, и
  3. на докторским студијама.

Сем тога, наставници и сарадници Катедре воде наставу из Индустријске хемије и Хемије животне средине и на неким сродним факултетима, као што су Физички, Биолошки и Географски факултет Универзитета у Београду.

У оквиру ове Катедре негују се три значајне научне области:

  1. хемија животне средине,
  2. органска геохемија, и
  3. хемија макромолекула

у оквиру којих се могу радити и специјализације, мастер студије и докторати.

Циклус воде   Циклус угљеника
Циклус воде   Цилкус угљеника

Научна истраживања

Катедра за примењену хемију поред наставне има и научну функцију коју испуњавају чланови Катедре заједно са сарадницима Центра за хемију Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ). Између чланова Катедре и сарадника Центра за хемију, поред сарадње у извођењу наставе, одвија се тесна сарадња на заједничким пројектима. Тренутно су чланови Катедре и сарадници Центра укључени на неколико великих вишегодишњих пројеката које финансира Министарство за науку Републике Србије.

Заједничке лабораторије Катедре и Центра недавно су акредитоване код "АТС" (Акредитацијоног тела Србије) за хемијска и физичкохемијска испитивања. Ова чињеница представља посебну предност у образовању студената који се определе за горе наведене студијске програме, а нарочито оних који се определе за Хемију животне средине, с обзиром на то да већ током школовања могу да стекну основна знања која се базирају на доброј лабораторијској пракси, интернационалним и националним стандардима (ISO 9000, ISO 14000 или ISO 17000), односно обезбеђењу и контроли квалитета (QA/QC).

Одређивање параметара воде   Ефекат стаклене баште
Одређивање физичкохемијских
параметара воде на лицу места
  Ефекат стаклене баште - утицај угљен-диоксида
на задржавање топлоте на површини Земље

Студијски програм Хемија животне средине је једини те врсте у Србији, јер образује студенте према најсавременијим стандардима и нормама, оспособљава их за рад у лабораторијама и употребу иструменталних техника које се користе и у мониторингу животне средине, а пружа таква знаеа која су неопходна за менаџмент животном средином. Овакав профил хемичара, обученог да ради у области заштите животне средине, веома је тражен како код нас, тако и у свету.

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет