Школска година:  | 
2024/2025.  | 
Услови похађања:  | 
Нема услова.  | 
ЕСПБ:  | 
4  | 
Врста студија:  | 
мастер академске студије  | 
Студијски програм:  | 
Биохемија: 1. година, зимски семестар, изборни (E53B2), стручно-апликативни предмет  | 
Наставници:  | 
др Тања Д. Ћирковић Величковић 
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд 
др Драгана Ј. Станић-Вучинић 
научни саветник, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд  | 
Сарадник:  | 
Тафаџва М. Касеке 
истраживач-сарадник, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд  | 
Фонд часова:  | 
Недељно: два часа предавања + два часа лабораторијских вежби (2+0+2)  | 
Циљеви:  | 
Студент се упознаје са функционалним аспектима компоненти хране и савременим методама које се користе у њиховом тестирању.  | 
Исход:  | 
Студент је овладао знањима и практичним вештинама у области испитивања функције хране.  | 
Облици наставе:  | 
Предавања, лабораторијске вежбе, радионице.  | 
Ваннаставне активности:  | 
—  | 
Литература:  | 
- I. Goldberg (editor): Functional food - Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals, Chapman & Hall, New York, 1994, pp. 571.
 
- M. K. Schmidl, T. P. Labuza: Essential of Functional Foods, Aspen Publishers, Gaithersburg, 2000, pp. 395.
 
- G. Mazza: Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 1, Technomic Publishing, Lancaster, 1998, pp. 460.
 
- J. Shi, G. Mazza, M. Le Maguer (editors): Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 2, CRC Pres, Boca Raton, 2002, pp. 409.
 
- E. Newsholme, T. Leech: Functional Biochemistry in Health and Disease, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009, pp. 543.
 
- Материјали са предавања и вежби
 
  | 
Додатни материјал:  | 
—  | 
  Наставне обавезе и начин оцењивања  | 
Предавања:  | 
10 поена (2 часа недељно) 
Програм рада: 
- Ефекти хране на здравље, функција хране.
 
- Нутрацеутикалси, дефиниција и примена.
 
- Основне компоненте хране.
 
- Ефекти хране на кардио-васкуларни систем.
 
- Храна и метаболички синдром.
 
- Пробиотици и пребиотици.
 
- Храна и имуни систем. Регулација. Стимулација и супресија. Анти-инфламаторно дејство компоненти хране.
 
- Храна и канцер.
 
- Антиоксиданси и старење.
 
- Инфант формуле и хипоалергени производи.
 
- Фитостероли и фитопрепарати (естрогени и антиестрогени).
 
- Гојазност и функционална храна.
 
- Функција хране у малигнитетима.
 
- Законска регулатива/оквир у Европи и свету.
 
- Будућност развоја функционалне хране.
 
  | 
Лабораторијске вежбе:  | 
30 поена (2 часа недељно) 
Програм рада: 
- Храна и имуни систем: алергени хране - ин витро тестови за одређивање алергеног потенцијала хране. ЕЛИСА, имуноблот, БАТ и тест ослобађања хистамина.
 
- Анти-инфламаторни ефекти хране. Модел систем: ендотоксином индукована инфламација ТХП-1 линије моноцита; одређивање параметара инфалмације и оксидативног стреса ћелија методама проточне цитометрије и ртПЦР методом.
 
- Храна и регулација имуног-система. Модел систем интерференције компоненти хране са ИЛ-2 и ИЛ-4 сигналним путевима у Јуркат Т-ћелијама. Одређивање активације ЈАК / СТАТ сигналних путева хемилуминесцентном детекцијом фосфорилованих ЈАК и СТАТ молекула Western blot техником.
 
- In vitro тестирање пребиотика и пребиотичких особина функционалне хране.
 
  | 
Семинарски радови:  | 
30 поена  | 
Усмени испит:  | 
30 поена  |