Шифра предмета:
259H2
Назив предмета:
Хемија мириса

Школска година:

2023/2024.

Услови похађања:

Нема услова.

ЕСПБ:

9

Врста студија:

мастер академске студије, интегрисане основне и мастер академске студије

Студијски програми:

Настава хемије: 5. година, зимски семестар, изборни (E5AP2), научно-стручни предмет

Хемија: 1. година, зимски семестар, изборни (E51H2), теоријско-методолошки предмет

Наставник:

др Веле В. Тешевић
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Сарадник:

др Гордана Б. Крстић
доцент, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Фонд часова:

Недељно: четири часа предавања + два часа теоријских вежби + три часа лабораторијских вежби (4+2+3)

Циљеви:

Циљ овог предмета је да упозна студенте са хемијским структурама и механизмима помоћу којих нека једињења изазивају осећање мириса и начином изоловања таквих једињења. Такође, желимо да упознамо студенте са модерним аналитичким техникама анализе ових једињења. Поред тога, студенти ће бити упознати и са теоријским и практичним принципима препознавања и оцењивања ароме у производима биљног и анималног порекла.

Исход:

Након завршетка курса студенти ће моћи да:

  • разумеју молекулске, физиолошке и биохемијске механизме помоћу којих одређени молекули изазивају осећање мириса;
  • анализирају на који начин хемијска структура утиче на органолептичка својства;
  • примене и одаберу методе за изоловање мириса;
  • створе и обликују лични стил перцепције према искуству мириса;
  • науче да користе основно чуло мириса у разликовању и препознавању основних мириса у различитим производима;
  • науче да користите професионалну терминологију за описивање мириса.

Облици наставе:

Предавања, лабораторијске вежбе, домаћи радови, колоквијуми, семинарски радови.

Ваннаставне активности:

Предавања гостујућих предавача.

Литература:

  1. D. J. Rowe: Chemistry and Technology of Flavour and Fragrances, Blackwell Publishing Ltd., UK, Oxford, 2005.
  2. V. Lanzotti and O. Taglialatela-Scafati: Flavour and Fragrance Chemistry, Kluwer Academic Publishers, 2000.
  3. R.G. Berger (ed.): Flavours and Fragrances-Chemistry, Bioprocessing and Sustainability, Springer Verlag, Berlin Heidelberg, 2007.
  4. K. A. D. Swift: Advances in Flavours and Fragrances: From the Sensation to the Synthesis, The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2002.

Додатни материјал:

  Наставне обавезе и начин оцењивања

Предавања:

0 поена (4 часа недељно)

Програм рада:

  1. Кратак историјски преглед развоја хемије мириса.
  2. Основне перцепције мириса: чуло мириса, молекули са сензорним ефектом.
  3. Ароматичне супстанце према хемијској структури и одабраним биолошким механизмима деловања.
  4. Природни мириси.
  5. Синтетички мириси.
  6. Методе изоловања мириса: екстракција растварачима, методе дестилације, технике изолације воденом паром, термичка десорпција, технике сорпције.
  7. Методе анализе мириса: ГХ/МС, ГХ/МС/МС, Head space, офлактометрија, електронски нос.
  8. Одабрани примери мириса у производима биљног и анималног порекла.

Теоријске вежбе:

0 поена (2 часа недељно)

Лабораторијске вежбе:

20 поена (3 часа недељно)

Програм рада:

  1. Изоловање мириса екстракциојом растварачима.
  2. Изоловање мириса техником дестилације воденом паром.
  3. Изоловање мириса симултаном дестилацијом и екстракцијом.
  4. Изоловање мириса сорпционим техникама.
  5. Анализа мириса техником ГХ.
  6. Анализа мириса техником ГХ/МС.
  7. Анализа мириса техником ГХ/МС - Head space.
  8. Сензорни тестови чистих једињења.
  9. Сензорни тестови различитих производа.

Семинарски радови:

20 поена

Колоквијуми:

30 поена

Усмени испит:

30 поена