Сарадници (Хемијски факултет/ИХТМ)

  • др Милан Николић - ванредни професор, Универзитет у Београду - Хемијски факултет
  • др Симеон Минић - доцент/виши научни сарадник, Универзитет у Београду - Хемијски факултет
  • др Срђан Стојановић - научни саветник, ИХТМ - Центар за хемију
  • др Никола Глигоријевић - виши научни сарадник, ИХТМ - Центар за хемију
  • Лора Тубић - истраживач-приправник, студенткиња докторских студија Биохемије, Универзитет у Београду - Хемијски факултет
  • Љубодраг Алексић - истраживач-приправник, студент докторских студија Биохемије, Универзитет у Београду - Хемијски факултет (ПРОМИС пројекат)
  • Александар Иванов - истраживач-приправник, студент докторских студија Биохемије, Универзитет у Београду - Хемијски факултет

Области истраживања

  • Стабилизација боје фикобилинских протеина цијабактерија и црвених алги под високим притиском или везивањем малих молекула (шећери, масне киселине, витамини)
  • Биоактивни и комерцијални потенцијал хромопептида цијабактерија и црвених алги
  • Испитивања утицаја везивања фикобилинских хромофора за протеине крви и ДНK/РНK
  • Ефекти одабраних лекова (различите класе психофармака) на протеине крви и еритроците човека
  • Биоинформатичка анализа стабилности протеина од интереса
  • Развој производа на бази биоактивних једињења цијанобактерија и алги као компоненти ћелијских подлога за узгajaње меса
  • Развој хидрогелова на бази биоактивних једињења цијанобактерија и алги за примену у индустрији хране

[Slika br. 1042]

Одабране публикације

  • S. Minic, L. Velickovic, B. Annighöfer, A. Thureau, N. Gligorijevic, Z. Jovanovic, A. Brûlet, S. Combet. Probing the structural stability of R-phycocyanin under pressure. Protein Sci. 2024, 33(9), e5145. https://doi.org/10.1002/pro.5145#mce_temp_url#
  • D. Jakovljević, M. Nikolić, V. Jovanović, T. Vidonja Uzelac, A. Nikolić-Kokić, E. Novaković, Č. Miljević, M. Milovanović, D. Blagojević. Influence of Long-Term Anti-Seizure Medications on Redox Parameters in Human Blood. Pharmaceuticals (Basel). 2024, 17(1):130. https://doi.org/10.3390/ph17010130#mce_temp_url#
  • N. Sibinčić, M. Krstić Ristivojević, N. Gligorijević, L. Veličković, K. Ćulafić, Z. Jovanović, A. Ivanov, L. Tubić, C. Vialleix, T. Michel, T. Srdić Rajić, M. Nikolić, M. Stojadinović, S. Minić. Screening Algal and Cyanobacterial Extracts to Identify Potential Substitutes for Fetal Bovine Serum in Cellular Meat Cultivation. Foods. 2024, 13(23), 3741. https://doi.org/10.3390/foods13233741#mce_temp_url#
  • L. Breberina, M.V. Zlatović, S.Đ. Stojanović, M.R. Nikolić. Amide-π Interactions in the Structural Stability of Proteins: Role in the Oligomeric Phycocyanins. Computation (Basel), 2024, 12(9), 172. https://doi.org/10.3390/computation12090172#mce_temp_url#
  • Veličković L, Simović A, Gligorijević N, Thureau A, Obradović M, Vasović T, Sotiroudis G, Zoumpanioti M, Brulet A, Ćirkovic Veličković T, Combet S, Nikolić M, Minić S. Exploring and strengthening the potential of R-phycocyanin from Nori flakes as a food colourant. Food Chem. 2023;426:136669. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136669#mce_temp_url#
  • Šunderić M, Gligorijević N, Milčić M, Minić S, Nedić O, Nikolić M. Phycocyanobilin is a new binding partner of human alpha-2-macroglobulin that protects the protein against oxidative stress. J Biomol Struct Dyn. 2023;17:1-11. https://doi.org/10.1080/07391102.2023.2248273#mce_temp_url#
  • Gligorijević N, Jovanović Z, Cvijetić I, Šunderić M, Veličković L, Katrlík J, Holazová A, Nikolić M, Minić S. Investigation of the Potential of Selected Food-Derived Antioxidants to Bind and Stabilise the Bioactive Blue Protein C-Phycocyanin from Cyanobacteria Spirulina. Int. J. Mol. Sci. 2023; 25(1):229. https://doi.org/10.3390/ijms25010229#mce_temp_url#
  • Platanic Arizanovic L, Gligorijevic N, Cvijetic I, Mijatovic A, Ristivojevic MK, Minic S, Kokic AN, Miljevic C, Nikolic M. Human Hemoglobin and Antipsychotics Clozapine, Ziprasidone and Sertindole: Friends or Foes? Int. J. Mol. Sci. 2023:24(10):8921. https://doi.org/10.3390/ijms24108921#mce_temp_url#
  • A. Simović, S. Combet, T. Ćirković-Veličković, M. Nikolić, S. Minić. Probing the stability of the food colourant R-phycoerythrin from dried Nori flakes. Food Chem. 2022;374:131780. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131780#mce_temp_url#

Партнери

Пројекти

Оснаживање потенцијала протеина из алги за бојење и фортификацију хране коришћењем технологије високог притиска (PRESSION; No. ANSO-CR-PP-2021-01; 2022.-2024/5.)

Свеобухватна платформа за одабир и производњу екстраката алги за ефикасну замену серум-албумина у узгоју меса (ALG2MEAT; пројекат америчког Good Food Institute; 2023.-2024/5.).

Pep4Meat: Истраживање потенцијала хромопептида из алги као замена за компоненте серума у узгајању меса (ПРОМИС 2023) (2024.-2025.)

[Slika br. 1044]