[Logotip projekta]

Акроним пројекта:   ALG2MEAT

Врста пројекта:   Остали међународни истраживачки

Број уговора:   HF-169

Пројекат финансира:   Good Food Institute (Делавер, Сједињене Америчке Државе)

Установе реализатори истраживања:

  • Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) – партнер
  • GreenSea (Монпеље, Француска) – партнер
  • Laboratoire Léon Brillouin, CEA-CNRS (Саклеј, Француска) – партнер
  • Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о. Београд (Београд) – партнер

Предвиђено је да се пројекат реализује од 17. 2. 2023. до 16. 2. 2025.

Истраживачи

Руководилац пројекта:   Симеон Л. Минић, Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

(кликнути за пун списак истраживача)

Кратак опис пројекта

Месо узгојено у лабораторији захтева мање земљишта и воде, мање загађује, али је и даље скупо за производњу. Кључни изазов у области узгајања меса је идентификација/развој алтернатива феталном говеђем серуму као додатку за раст и извору богатом микро- и макро-нутријенатима. Екстракти алги су перспективни кандидати за замену серума због високе концентрације фикобилипротеина, витамина, есенцијалних масних киселина и минерала. Производња алги је економична и еколошки прихватљива, а новија истраживања су открила високу ефикасност њиховог коришћења као додатка у медијумима. Наши циљеви су да детаљно испитамо око 50 врста алги и произведемо екстракте алги као компоненте медијума у производњи меса. У овом пројекту биће примењен оригинални мултидисциплинарни приступ, комбинујући третман високим притисцима, биофизичке и in silico студије, ћелијску биологију и биотехнологију, како би идентификовали и детаљно објаснити кључне компоненте екстракте алги неопходне за успешну замену албумина у медијумима који се користе за гајење ћелијских култура . Овај приступ ће нам омогућити да оптимизујемо производњу екстраката алги као јаких потентних компоненти медијума у узгајању меса.

[Graficki apstrakt projekta 1]