[Anita T. Smailagic]

Inovacioni centar, Studentski trg 12-16, Beograd
Katedra za analitičku hemiju

Telefon:   011-3336734

Telefon (lokalni):   734

Laboratorija:   519

E-mail:   anitas@chem.bg.ac.rs

Lični podaci

Datum i mesto rođenja: 28. 10. 1992, Beograd. Neudata. Jezici koje koristi: srpski (maternji), grčki i engleski.

Obrazovanje i usavršavanja

2011-2016: Osnovne akademske studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

2016-2017: Master akademske studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

Kretanje u službi

2018-2021: Istraživač-pripravnik / Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o.

2021: Istraživač-saradnik / Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o.

Oblasti naučnog interesovanja

Analitička hemija, hemija prirodnih proizvoda, hemija hrane.

Ostale aktivnosti

Član Srpskog hemijskog društva.

Učešće u naučnoistraživačkim projektima

Završeni projekti:

  • 2011: Korelacija strukture i osobina prirodnih i sintetičkih molekula i njihovih kompleksa sa metalima – 172017
    vrsta projekta:   domaći fundamentalni
    projekat finansira:   Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (Beograd)
  • 2019: Stanje zagađenosti zemljišta i uzoraka hrane u Srbiji i Slovačkoj - bioraspoloživa frakcija elemenata i procena rizika po zdravlje – 337-00-107/2019-09/17
    vrsta projekta:   međunarodni
    projekat finansiraju:   Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd), Government of the Slovak Republic (Bratislava, Slovačka)

Brojevi za identifikaciju autora

Izabrane reference

  1. Smailagić, A., Stanković, D. M., Vranješ Đurić, S., Veljović, S., Dabić Zagorac, D., Manojlović, D., Natić, M. Influence of extraction time, solvent and wood specie on experimentally aged spirits – A simple tool to differentiate wood species used in cooperage. Food Chemistry (2021), 346, 128896.
  2. Smailagić, A., Dabić Zagorac, D., Veljović, S., Sredojević, M., Relić, D., Fotirić Akšić, M., Roglić, G., Natić, M. Release of wood extractable elements in experimental spirit model: Health risk assessment of the wood species generated in Balkan cooperage. Food Chemistry (2021), 338, 127804. 
  3. Čolić, S. D., Bakić, I. V., Dabić Zagorac, D. Č., Natić, M. M., Smailagić, A. T., Pergal, M. V., Pešić, M. B., Milinčić, D. D., Rabrenović, B. B., Fotirić Akšić, M. M. Chemical Fingerprint and Kernel Quality Assessment in Different Grafting Combinations of Almond Under Stress Condition. Scientia Horticulturae (2021), 275, 109705.
  4. Smailagić, A., Ristivojević, P., Dimkić, I., Pavlović, T., Dabić Zagorac, D., Veljović, S., Fotirić Akšić, M., Meland, M., Natić, M. Radical Scavenging and Antimicrobial Properties of Polyphenol Rich Waste Wood Extracts. Foods (2020), 9, 319.
  5. Smailagić, A., Veljović, S., Gašić, U., Dabić Zagorac, D., Stanković, M., Radotić, K., Natić, M. Phenolic profile, chromatic parameters and fluorescence of different woods used in Balkan cooperage. Industrial Crops and Products (2019), 132, 156-167.