Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

[Slika]

dr Tanja D. Ćirković Veličković

redovni profesor
Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd
Katedra za biohemiju

Telefon:   011-3336608

Telefon (lokalni):   608

Laboratorija:   434

Soba:   410

E-mail:   tcirkov AT chem · bg · ac · rs

Lični podaci

Rođena 16.9.1972. u Smederevskoj Palanci

Obrazovanje i usavršavanja

1995: Osnovne studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

1999: Magistratura - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

2002: Doktorat - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

Kretanje u službi

1997: Asistent pripravnik / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

2000: Asistent / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

2003: Docent / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

2008: Vanredni profesor / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

2013-2016: Redovni profesor / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

Oblasti naučnog interesovanja

Proteomika. Funkcija hrane i molekularna alergologija

Nagrade i priznanja

2003: Stipendija KOIMBRA grupe

2004: Stipendija evropskog udruženja za alergologiju i kliničku imunologiju

2005: Medalja Srpskog Hemijskog Društva za pregalaštvo i uspeh u nauci

2011: Stipendija MPNTR za postdoktorsko usavršavanje

Ostale aktivnosti

Član sledećih naučnih društava:

Rukovodilac Centra Izvrsnosti od 11. 4. 2014.

Angažman u nastavi

Projekti

Rukovodilac na projektima:

Brojevi za identifikaciju autora

Izabrane reference

Articles: > 70

Citations: > 500

h-index: 15

Knjige i revijalni radovi / Books and reviews:

  1. Tanja Cirkovic Velickovic & Marija Garovic-Jankulovic: Food Allergens, Biochemistry and Molecular Nutrition. Springer, 2014.

Izabrani radovi / Selected recent papers:

  1. S.L. Minic, et al, Phycocyanobilin, a bioactive tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high affinity and competes with bilirubin for binding on human serum albumin, RSC Advances, 5 (2015) 61787-61798.
  2. L. Mihajlovic, J. et al, Composition of polyphenol and polyamide compounds in common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen and sub-pollen particles, Phytochemistry, 109 (2015) 125-132.
  3. D. Apostolovic, et al, Red meat allergic patients have a selective IgE response to the α-Gal glycan, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, (2015).
  4. M. Stojadinovic, et al, Cross-linking of β-lactoglobulin enhances allergic sensitization through changes in cellular uptake and processing, Toxicological Sciences, 140 (2014) 224-235.
  5. J. Radosavljevic, et alt, Sensitizing potential of enzymatically cross-linked peanut proteins in a mouse model of peanut allergy, Molecular Nutrition and Food Research, 58 (2014) 635-646.
  6. J. Ognjenović, et al, Interactions of epigallo-catechin 3-gallate and ovalbumin, the major allergen of egg white, Food Chemistry, 164 (2014) 36-43.
  7. M. Krstic, et al, The anti-cancer activity of green tea, coffee and cocoa extracts on human cervical adenocarcinoma HeLa cells depends on both pro-oxidant and anti-proliferative activities of polyphenols, RSC Advances, 5 (2014) 3260-3268.
  8. D. Apostolovic, et al, Immunoproteomics of processed beef proteins reveal novel galactose-α-1,3-galactose-containing allergens, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, 69 (2014) 1308-1315.
  9. M. Stojadinovic, et al, Binding affinity between dietary polyphenols and β-lactoglobulin negatively correlates with the protein susceptibility to digestion and total antioxidant activity of complexes formed, Food Chemistry, 136 (2013) 1263-1271.
  10. D. Apostolovic, et al, Reduction and alkylation of peanut allergen isoforms Ara h 2 and Ara h 6; Characterization of intermediate- and end products, Biochimica et Biophysica Acta - Proteins and Proteomics, 1834 (2013) 2832-2842.

Mon Dec 11 12:54:44 2017

© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet