|
|
|
|
|
Студијски програм: Биохемија |
Врста и ниво студија: основне академске студије |
Назив предмета: Огледи у настави биохемије |
Шифра: 435B1 |
Наставник: др Милан Р. Николић |
Статус предмета: изборни |
Број ЕСПБ: 6 |
Услов: 402B1 + 411B1 + 202B1 |
Циљ предмета:
Циљ курса је да студенти разумеју значај и сагледају место огледа у настави биохемије, да усвоје методске принципе који се користе при избору, извођењу и обради огледа за наставу биохемије у основној и средњој школи, да користе различите изворе за припрему огледа, да изводе огледе за одређене наставне јединице, да користе рачунаре у школској лабораторији и да саставе збирку огледа коју ће користити у свом будућем раду у школи. |
Исход предмета:
Студент стиче знања која му омогућавају да правилно изабере, изводи и примењује огледе погодне за наставу биохемије у средњој школи. |
Садржај предмета:
Теоријска настава
- Уводно предавање.
- Оглед као наставно средство. Улога огледа у настави хемије и биохемије.
- Демонстрациони огледи у настави биохемије.
- Огледи за индивидуални и групни рад ученика.
- Проблемске ситуације у настави биохемије.
- Учење биохемије уз помоћ огледа. Припрема упутстава за више и мање вођене огледе.
- Огледи у провери знања из биохемије.
- Биолошки важна једињења у намирницама (угљени хидрати, липиди).
- Биолошки важна једињења у намирницама (аминокиселине, протеини).
- Витамини.
- Адитиви у храни (представници група, адитиви са више функција у намирници) - огледи погодни за обнављање, систематизацију и проверу знања различитих садржаја из хемије на различитим годинама учења.
- Како раде ензими? Фактори који утичу на активност ензима. Од демонстрационих огледа до проблемских ситуација.
- Метаболизам угљених хидрата. Гликолиза. Ферментација.
- Компјутери у настави биохемије.
- Одбрана семинарских радова.
Практична настава
- Биолошки важна једињења у намирницама (угљени хидрати, липиди).
- Биолошки важна једињења у намирницама (аминокиселине, протеини).
- Витамини.
- Адитиви у храни (представници група, адитиви са више функција у намирници).
- Како раде ензими? Фактори који утичу на активност ензима. Од демонстрационих огледа до проблемских ситуација.
- Метаболизам угљених хидрата. Гликолиза. Ферментација.
- Компјутери у настави биохемије.
|
Литература:
- М. Сикирица: Методика наставе кемије: приручник за наставнике кемије, Школска књига, Загреб, 2003.
- Љуба Мандић: ППТ презентација предавања
- Herve This: Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor, Kitchen Mysteries: Revealing the Science of Cooking, Cooking: The Quintessential Art, and Building a Meal: From Molecular Gastronomy to Culinary Constructivism
- Hervé This: Casseroles & éprouvettes, Belin Pour la Science - Bibliotheque Scientifique, 2002.
- Vicki Cobb: Science Experiments You Can Eat
|
Број часова активне наставе (недељно): |
Предавања: 4 |
Теоријске вежбе: 0 |
ДОН (лаб. вежбе): 2 |
Студ. истраж. рад: 0 |
Методе извођења наставе:
Предавања, лабораторијске вежбе, семинарски рад. |
Оцена знања (укупно 100 поена) |
Предиспитне обавезе |
Поена |
Завршни испит |
Поена |
Предавања: |
10 |
Усмени испит: |
50 |
Лабораторијске вежбе: |
30 |
|
|
Семинарски радови: |
10 |
|
|