Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

Истраживачка група проф. Тање Ћирковић Величковић

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

О Катедри Запослени Настава и бодови Истраживачке
групе
Последипломци
и докторанти
Лабораторије
и опрема
Пројекти Публикације
Катедре
Линкови Да ли сте знали?
Опис истраживања

РАЗВОЈ И ПРИМЕНА "OMICS" ТЕХНОЛОГИЈА И БИОЛОШКЕ МАСЕНЕ СПЕКТРОМЕТРИЈЕ
У ОБЛАСТИМА ХРАНЕ, ПОЉОПРИВРЕДЕ И МЕДИЦИНЕ

Методама "shotgun" протеомике и имунопротеомике се откривају антигени за дизајн вакцина за лечење инфекција изазваних интрацелуларним бактеријама попут хламидије, али и за испитивање посттранслационих модификација протеина и боље разумевање биологије ових организама и инфекција које изазивају [1]. Модификацијама антигена може да се побољша ефикасност и безбедност вакцина. Нови протеински терапеутици се тестирају in vitro и in vivo методама [2, 3].

Посебно се проучава како структура и модификације протеина утичу на динамику деградације протеина у ендолизозомалном одељку а тиме и на тип имуног одговора који дати протеин индукује [4].

Модификације протеина изазване обрадом хране могу да утичу на процесе дигестије и преузимање протеина хране у гастроинтестиналном систему, као и на процесе које ови протеини индукују у ћелијама имуног система [5-7].

Методе протоемике и транскриптомике се комбинују у циљу идентификације и карактеризације нових узрочника алергија, унапређења дијагностике алергија и производње рекомбинантних алергена [8-10].

Методама масене спектрометрије испитује се полифенолни састав различитих биљних ткива [11]. Механизам дејства полифенола у имуномодулацији се тестира биохемијским и методама ћелијске биологије [12]. Методама пептидомике се одређује структура пептида насталих дејством ензима дигестивног тракта [13, 14]. Настали пептиди се изолују у циљу карактеризације биолошке активности [15].

Интеракције биолошки значајних молекула хране и протеина се проучавају експерименталним и теоријским методама. Одређује се афинитет везивања, тип интеракција укључених у процес везивања, број везивних места, ефекти везивања на структуру и стабилност протеина и лиганда [16-22].

Одабране референце:
  1. Mihailovic J, Inic-Kanada A, Smiljanic K, Stein E, Barisani-Asenbauer T, Cirkovic Velickovic T: Lysine acetylation of major Chlamydia trachomatis antigens. EuPA Open Proteomics 2016, 10:63-69.
  2. Stanic-Vucinic D, Stojadinovic M, Mirkov I, Apostolovic D, Burazer L, Atanaskovic-Markovic M, Kataranovski M, Cirkovic Velickovic T: Hypoallergenic acid-sensitive modification preserves major mugwort allergen fold and delivers full repertoire of MHC class II-binding peptides during endolysosomal degradation. RSC Advances 2016, 6(91):88216-88228.
  3. Apostolovic D, Luykx D, Warmenhoven H, Verbart D, Stanic-Vucinic D, De Jong GAH, Velickovic TC, Koppelman SJ: Reduction and alkylation of peanut allergen isoforms Ara h 2 and Ara h 6; Characterization of intermediate- and end products. Biochimica et Biophysica Acta - Proteins and Proteomics 2013, 1834(12):2832-2842.
  4. Stojadinovic M, Pieters R, Smit J, Velickovic TC: Cross-linking of β-lactoglobulin enhances allergic sensitization through changes in cellular uptake and processing. Toxicological Sciences 2014, 140(1):224-235.
  5. Mihajlovic L, Radosavljevic J, Nordlund E, Krstic M, Bohn T, Smit J, Buchert J, Cirkovic Velickovic T: Peanut protein structure, polyphenol content and immune response to peanut proteins: In vivo are modulated by laccase. Food and Function 2016, 7(5):2357-2366.
  6. Radosavljevic J, Nordlund E, Mihajlovic L, Krstic M, Bohn T, Buchert J, Velickovic TC, Smit J: Sensitizing potential of enzymatically cross-linked peanut proteins in a mouse model of peanut allergy. Molecular Nutrition and Food Research 2014, 58(3):635-646.
  7. Perusko M, Al-Hanish A, Velickovic TC, Stanic-Vucinic D: Macromolecular crowding conditions enhance glycation and oxidation of whey proteins in ultrasound-induced Maillard reaction. Food Chemistry 2015, 177:248-257.
  8. Apostolovic D, Tran TAT, Hamsten C, Starkhammar M, Cirkovic Velickovic T, Van Hage M: Immunoproteomics of processed beef proteins reveal novel galactose-α-1,3-galactose-containing allergens. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology 2014, 69(10):1308-1315.
  9. Smiljanic K, Apostolovic D, Trifunovic S, Ognjenovic J, Perusko M, Mihajlovic L, Burazer L, van Hage M, Cirkovic Velickovic T: Subpollen particles are rich carriers of major short ragweed allergens and NADH dehydrogenases: Quantitative proteomic and allergomic study. Clinical and Experimental Allergy 2017.
  10. Apostolovic D, Tran TAT, Sсnchez-Vidaurre S, Cirkovic Velickovic T, Starkhammar M, Hamsten C, Van Hage M: Red meat allergic patients have a selective IgE response to the α-Gal glycan. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology 2015, 70(11):1497-1500.
  11. Mihajlovic L, Radosavljevic J, Burazer L, Smiljanic K, Cirkovic Velickovic T: Composition of polyphenol and polyamide compounds in common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen and sub-pollen particles. Phytochemistry 2015, 109:125-132.
  12. Krstic M, Stojadinovic M, Smiljanic K, Stanic-Vucinic D, Cirkovic Velickovic T: The anti-cancer activity of green tea, coffee and cocoa extracts on human cervical adenocarcinoma HeLa cells depends on both pro-oxidant and anti-proliferative activities of polyphenols. RSC Advances 2015, 5(5):3260-3268.
  13. Apostolovic D, Stanic-Vucinic D, De Jongh HHJ, De Jong GAH, Mihailovic J, Radosavljevic J, Radibratovic M, Nordlee JA, Baumert JL, Milcic M et al: Conformational stability of digestion-resistant peptides of peanut conglutins reveals the molecular basis of their allergenicity. Scientific Reports 2016, 6.
  14. Apostolovic D, Krstic M, Mihailovic J, Starkhammar M, Velickovic TC, Hamsten C, van Hage M: Peptidomics of an in vitro digested α-Gal carrying protein revealed IgE-reactive peptides. Scientific Reports 2017, 7.
  15. Minic SL, Stanic-Vucinic D, Mihailovic J, Krstic M, Nikolic MR, Cirkovic Velickovic T: Digestion by pepsin releases biologically active chromopeptides from C-phycocyanin, a blue-colored biliprotein of microalga Spirulina. Journal of Proteomics 2016, 147:132-139.
  16. Perusko M, Al-Hanish A, Mihailovic J, Minic S, Trifunovic S, Prodic I, Velickovic TC: Antioxidative capacity and binding affinity of the complex of green tea catechin and beta-lactoglobulin glycated by the Maillard reaction. Food Chemistry 2017, 232:744-752.
  17. Radibratovic M, Minic S, Stanic-Vucinic D, Nikolic M, Milcic M, Velickovic TC: Stabilization of human serum albumin by the binding of phycocyanobilin, a bioactive chromophore of blue-green alga spirulina: Molecular dynamics and experimental study. PLoS ONE 2016, 11(12).
  18. Al-Hanish A, Stanic-Vucinic D, Mihailovic J, Prodic I, Minic S, Stojadinovic M, Radibratovic M, Milcic M, Cirkovic Velickovic T: Noncovalent interactions of bovine α-lactalbumin with green tea polyphenol, epigalocatechin-3-gallate. Food Hydrocolloids 2016, 61:241-250.
  19. Vesic J, Stambolic I, Apostolovic D, Milcic M, Stanic-Vucinic D, Cirkovic Velickovic T: Complexes of green tea polyphenol, epigalocatechin-3-gallate, and 2S albumins of peanut. Food Chemistry 2015, 185:309-317.
  20. Minic SL, Milcic M, Stanic-Vucinic D, Radibratovic M, Sotiroudis TG, Nikolic MR, Velickovic TC: Phycocyanobilin, a bioactive tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high affinity and competes with bilirubin for binding on human serum albumin. RSC Advances 2015, 5(76):61787-61798.
  21. Ognjenovic J, Stojadinovic M, Milcic M, Apostolovic D, Vesic J, Stambolic I, Atanaskovic-Markovic M, Simonovic M, Velickovic TC: Interactions of epigallo-catechin 3-gallate and ovalbumin, the major allergen of egg white. Food Chemistry 2014, 164:36-43.
  22. Stojadinovic M, Radosavljevic J, Ognjenovic J, Vesic J, Prodic I, Stanic-Vucinic D, Cirkovic Velickovic T: Binding affinity between dietary polyphenols and β-lactoglobulin negatively correlates with the protein susceptibility to digestion and total antioxidant activity of complexes formed. Food Chemistry 2013, 136(3-4):1263-1271.
Чланови тима:
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет