Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

14. 11. 2019.

image

Девета конференција Српског биохемијског друштва под насловом "Диверзитет у биохемији" биће одржана у Београду, у периоду од 14. до 16. новембра 2019. године. Научни програм ће покрити најактуелније теме на пољу молекуларних наука о животу, нарочито биохемије и молекуларне биологије. Све информације се могу наћи на следећој адреси:

www.biochemistry-conference.org.rs

[IX SBS Conference]


18. 9. 2019.

image

Семинар "Квалитет вода" организује се традиционално (23. пут) у оквиру јесење "Школе за заштиту животне средине" од 18-20. септембра 2019. године. Организована предавања, дискусије и курсеви имали су бројне теме, од заштите ресурса вода, квалитета воде за пиће, мониторинга површинских и подземних вода, анализе и санације контаминираног седимента, процене ризика, технологија припреме воде за пиће и отпадних вода до европског и националног законодавства у овој области.

Ове године биће обрађене две теме:

 1. Проблеми и решења за одрживо снабдевање водом за пиће;
 2. Пречишћавање и контрола квалитета отпадних вода.

Поред тога за учеснике семинара биће организована три округла стола или панел дискусије:

 • Од мониторинга до постројења за пречишћавање отпадних вода;
 • Иновационе технологије пречишћавања отпадних вода;
 • Примена ПИЛОТ истраживања у оквиру планова за безбедно снабдевање водом за пиће.

Поподневни рад ће бити организован кроз две секције:

 • I Секција: CPD курс (eng. Course Professional Development, курс професионалног усавршавања): "Стручна методологија као основа за доношење/измену Одлука о санитарно-техничким условима за испуштање отпадних вода у јавну канализацију" и
 • II Секција: "Значај студија заштите животне средине у заштити вода"
  (излагање радова студената основних, мастер и докторских студија).

Оснивањем Фондације "Доцент др Милена Далмација", омогућено је и учешће студената у Школи за заштиту животне средине у оквиру секције "Значај студија заштите животне средине", где су студенти имали прилику да презентују резултате свог рада и размене до тада стечена знања.

Ове године планира се укључивање студената у остале активности школе што ће омогућити непосредан контакт са привредним субјектима и потенцијалним послодавцима. На Семинару, планирано је учешће око 40 студената основних (II, III и IV година), мастер и докторских студија. Пријављивањем на анкету, која је дата у прилогу, студенти стичу право да буду ослобођени плаћања котизације, а омогућено је и да добију до 5 уџбеника и практикума издатих од стране Катедре за хемијску технологију и заштиту животне средине (ПМФ, Нови Сад), по сопственом избору.

Пријава на учешће врши се попуњавањем анкете у прилогу. Такође, у прилогу је дато и II Обавештење за WW 2019. Даља обавештења пратити на сајту Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду (https://www.dh.uns.ac.rs/) као и на сајту Water Workshop (http://www.waterworkshop.pmf.uns.ac.rs/).


4. 9. 2019.

image

Задовољство нам је да Вас позовемо на двадесет први Централноевропски НМР симпозијум и Скуп Брукер НМР корисника (CEUM2019), који се одржава 4-5 септембра на нашем факултету. Научни програм ће покрити најсавременије области развоја и примене НМР спектроскопије: од хемије природних производа до биохемије и од одређивања структуре једињења до метаболомике.

CEUM2019 заједнички организују Хемијски факултет и компанија Брукер уз асистенцију домаће компаније Donau Lab. Програм конференције је подељен у два дела: Централноевропски НМР симпозијум (дванаест предавања по позиву и постер секција) и Скуп Брукер НМР корисника (тим Брукерових научника из развоја, као и водећи експерти из индустрије презентоваће најсавременија достигнућа из области НМР спектроскопије).

Иако се за конференцију не плаћа котизација, неопходно је да се заинтересовани учесници региструју на сајту конференције: www.bruker.com/events/ceum.html

Крајњи рок за регистрацију је 2. август 2019. Крајњи рок за слање апстраката је 10. август 2019.

Званични језик конференције је енглески.

Темплат за писање Извода се налази на сајту конференције, а такође се мозе пронаћи и са следећег линка: https://www.bruker.com/fileadmin/user_upload/8-PDF-Docs/MagneticResonance/Events_NMR/CEUM19-NMR_Name.Surname.docx

Попуњене изводе за учествовање на постер секцији CEUM2019 слати на е-маил ceum2019@chem.bg.ac.rs

Најбоља постерска презентација биће награђена iPad мултимедијаним уређајем.

Све информације о конференцији можете наћи на интернет презентацији конференције:
www.bruker.com/events/ceum.html


19. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитеа у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научне заснованости и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Николине Поповић, мастер биохемичара, под насловом:

Употреба хидрогелова добијених модификацијом полисахарида фенолним једињењима за енкапсулацију ћелија и биомакромолекула

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


19. 8. 2019.

image

Због реновирања Малог хемијског амфитеатра, сви испити у августовском испитком року који је требало да се одрже у МХА су премештени у Салу за седнице. Термини адржавања испита остају исти.

Управа ХФ

12. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Стефана Николића, дипл. хемичара, истраживача-сарадника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


12. 8. 2019.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног сарадника у звању асистента са докторатом за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је др Живота Селаковић, доктор наука - хемијске науке.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања. 

12. 8. 2019.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Весне Јовановић, дипл. биохемичара, научног сарадника Хемијског факултета, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


12. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Радивоје Продановић, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања

12. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавностиц извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Александра (Бранко) Стојсављевића, мастер хемичара под насловом:

Металомика бенигних и малигних обољења тироидне жлезде

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


12. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор у звање истраживача-приправника на Катедри за биохемију. Кандидат је Тијана Рајевић, мастер - биохемија.


Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


12. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Јоване (Вељко) Перише, мастер хемичара под насловом:

Колоидни хемијски наносензори засновани на луминесценцији тровалентних јона еуропијума

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


8. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Александре (Душан) Радоичић, дипломираног хемичара под насловом:

Утицај садржаја воде у мобилној фази на механизам одвајања малих поларних молекула

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


8. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Јоване (Милош) Станковић, мастер хемичара под насловом:

Халофитне биљне врсте - изоловање и карактеризација секундарних метаболита

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


8. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Мирјане (Томица) Цветковић, мастер хемичара под насловом:

Метаболомичка студија балканских врста рода Amphoricarpos Vis. (Asteraceae)

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


8. 8. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Маријане (Бранислав) Живковић, дипломираног хемичара под насловом:

Синтеза, карактеризација и биолошка активност деривата стероидних хидразона

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


22. 7. 2019.

image

Радно време стручних служби Хемијског факултета у летњем периоду (од 22. јула до 19. августа 2019) ће бити од 9:00 до 14:00.

Распоред дежурства чланова Управе ХФ:

 • од 22. до 26. јула: проф. др Тамара Тодоровић и доц. др Љубодраг Вујисић;
 • од 29. јула до 5. августа: проф. др Тамара Тодоровић;
 • од 5. до 19. августа: проф. др Иван Гржетић, проф. др Радивоје Продановић и доц. др Љубодраг Вујисић.

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

16. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног сарадника у звању асистента за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је Андреа Николић, мастер хемичар.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


12. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Милана Миловановића, дипл. хемичара, истраживача приправника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


11. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Николе Стевановића, дипл. хемичара, асистента ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је др Маја Груден-Павловић, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


24. 6. 2019.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Фонд за науку Републике Србије расписао је јавни позив за финансирање пројеката у оквиру Програма за изврсне пројекте младих истраживача - ПРОМИС.

Програм је намењен изврсним пројектима младих истраживача, у раној фази каријере.

Циљеви Програма су: укључивање изврсних младих истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета младих истраживача у раној фази каријере, оспособљавање младих доктора наука за руковођење пројектима, оспособљавање младих истраживача за конкурисање за друге истраживачке и развојне пројекте на националном и међународном нивоу, посебно у Европској Унији, креирање нових пројектних тимова, подршка изврсним идејама и подршка научноистраживачком раду који ће позитивно утицати на друштво и привреду.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима.

Пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме. Програм омогућава младим докторима наука да дефинишу сопствене програме истраживања, оформе сопствене тимове и сарађују са одговарајућим лабораторијама и истраживачким центрима у Србији и свету.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније у понедељак 02.09.2019. године до 23.59 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко портала за еУправу Републике Србије: https://www.euprava.gov.rs/eusluge.

Упутство за припремање и пријаву пројеката може се наћи овде:
http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/Uputstvo-za-pripremanje-i-prijavu-projekata.pdf.

Пројектна документација налази се на следећем линку:
http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/Program-za-izvrsne-projekte-mladih-istrazivaca-Fonda-za-nauku-Republike-Srbije.zip.

12. 6. 2019.

image

Нови броја студентског часописа "Позитрон" је на сајту!

У новом броју прочитајте о историји зграде у којој сви проводимо доста времена, о дешавањима у летњем семестру, о вестима из света, али и текстове наших нових сарадника. Тема овог фото-конкурса је "Моја екипа из лаба".

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.

Срећно на испитима!
Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron 15, jun 2019]

4. 4. 2019.

image

Драге колегинице и колеге,

За студенте Хемијског факултета и ове године се организује Стручна екскурзија. Овогодишња дестинација је Италија, уз посету Хрватској. Програм путовања као и све битне информације можете пронаћи у документу који се налази у прилогу. За све додатне информације, као и пријаве, можете ме контактирати путем e-mail-а student_prodekan@chem.bg.ac.rs или путем телефона 062/547920, или колегу Филипа Стевановића путем mail-а filipbiohem@gmail.com или путем телефона 0612943245.

Срдачан поздрав,
Ненад Зарић, студент продекан


25. 2. 2019.

image

Драги студенти,

У летњем семестру 2018/19. године термини за разговор са др Тамаром Тодоровић, Продеканом за наставу, су: сваки понедељак и среда у 11:00 часова у секретаријату Хемијског факултета.

1. 10. 2018.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2018/19. годину.

25. 6. 2018.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Николе (Јован) Глигоријевића, мастера биохемичара под насловом:

Утицај посттранслационих модификација фибриногена на његову реактивност и функцију

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет