Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФКуповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) можете извршити без доласка на ХФ, позивом на број телефона 011-3336-709. Након прокњижене уплате, достава се врши поштом. Трошкове слања пошиљке сноси наручилац.

Инструкције за плаћање:

  • Прималац:   Универзитет у Београду-Хемијски факултет
  • Сврха уплате:   наслов публикације (књиге)
  • Рачун:   840-1817666-82
  • Позив на број:   физичка лица (студенти) остављају празно, док правна лица уносе број фактуре

Неопходно је при попуњавању уплатнице навести тачну адресу уплатиоца.


Од понедељка, 2. новембра Студентска служба ће радити са студентима у периоду од 10 до 13 часова, према одлуци Деканског колегијума (одлука ХФ бр. 947/1 од 28. 10. 2020. године).

У периоду уписа и осталих активности које подразумевају долазак већег броја студената у кратком временском периоду, радно време ће бити продужено, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Такође, молимо вас да све ваше захтеве које имате према Студентској служби, попут издавања уверења, поднесете дан раније путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs како бисмо што брже и са што мање задржавања испунили ваше захтеве.

Ваша Студентска служба

5. 3. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

Распоред наставе за летњи семестар школске 2020/2021. године је објављен 11. фебруара и налази се на: http://chem.bg.ac.rs/rasporedi/index.html . Неопходно је да распоред пажљиво погледате пре него што изаберете предмете које ћете похађати. Према Правилнику о студирању, између осталог, предмете пријављујете у складу са испуњеним условима за похађање и усвојеним распоредом. Замена изборних предмета, као и претходних година, ће бити могућа искључиво у периоду 8-12.3.2021. године.

Упис летњег семестра у школској 2020/21. год ће бити у периоду од 22.2. до 5.3.2021. године. За разлику од претходних година, упис ће бити електронским путем, што значи да на упис семестра НЕ ДОЛАЗИТЕ  лично. Папирни индекси неће бити оверавани, док ће самофинансирајући студенти имати увид у своја задужења на студентском порталу. Уговоре о школарини студенти ће моћи да преузму када почну лабораторијске вежбе (други део семестра).

Упутство за упис: У прилогу овог обавештења се налазе формулари за упис. Изаберите формулар у складу са студијским програмом и акредитацијом по којој студирате. Формулар ћете попунити користећи програм за читање ПДФ докумената на вашем рачунару (препоручујемо коришћење Acrobat Reader DC - документ прво преузмите на свој рачунар, немојте га попуњавати директно из интернет претраживача). ОБАВЕЗНО је да попуните име и презиме, број индекса, као и датум попуњавања формулара. Предмете бирате штиклирањем поља (кућице) која се налази са десне стране предмета. ОБАВЕЗНО  је да након завршеног попуњавања документ закључате притиском на дугме у горњем делу формулара. Попуњен и закључан формулар шаљете на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs користећи искључиво своју студентску електронску пошту.

Формулари који стигну са неке друге адресе или који нису закључани - НЕЋЕ бити узети у обзир за упис, тако да вас молимо да при процедури уписа семестра пажљиво пратите ово упутство.

Такође, студентима који имају било какво дуговање према Хемијском факултету НЕЋЕ бити омогућен упис семестра. Ако сте извршили уплату, а она није прокњижена, молимо да уплатницу скенирате или фотографишете и приложите је уз образац за упис.

Студенти мастер и докторских студија НЕ УПИСУЈУ летњи семестар, осим у случају да су у статусу самофинансирајућег студента који ће се уписивати у студентској служби у периоду 8-12.3.2021. године.

Студентска служба Хемијског факултета
Продекан за наставу Хемијског факултета


1. 3. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај Комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Стефана (Горан) Ивановића, мастер хемичара, под насловом:

Метаболомички приступ у контроли квалитета лековитог биља и биљних препарата

Извештај ће бити доступан јавности у року од 10 дана од дана објављивања.


1. 3. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности документацију за пријаву теме за докторску дисертацију кандидата Николе (Мирко) Хорвацког, мастер хемичара, под насловом:

Фитохемијска карактеризација аутохтоних сорти јабука из Србије

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


1. 3. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности документацију за пријаву теме докторске дисертације кандидата Милице (Стеван) Јанков, магистра фармације, под насловом:

Фитохемијски  профил  и  потенцијална  биолошка активност  листа чуваркуће (Sempervivum tectorum L.)

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


1. 3. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности документацију за пријаву теме докторске дисертације кандидата Снежане (Драгослав) Андрић, мастер хемичара, под насловом:

Фитохемијски састав, антиоксидативна и антимикробна активност меда од багремца (Amorpha fruticosa L.)

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


26. 2. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Марије (Радојко) Шуљагић, мастер хемичара, под насловом:

Структурна и функционална својства материјала на бази спинелних оксида

Извештај Комисије ће бити доступан јавности у року од 10 дана од дана објављивања.


26. 2. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Катарине (Зоран) Симић, мастер хемичара, под насловом:

Метаболомичко испитивање биомаркера у серуму оболелих од схизофреније и биполарног афективног поремећаја

Извештај ће бити доступан јавности у року од 10 дана од дана објављивања.


26. 2. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије о научној заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Саше (Горан) Ватића, мастер хемичара, под насловом:

Утицај нејонских сурфактаната на структуру и активност протеаза

Извештај ће бити доступан јавности у року од 10 дана од дана објављивања.

25. 2. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије рецензената за рукопис "Основе биохемије" аутора в. проф. др Наталије Половић.

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


25. 2. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног сарадника у звању асистент са докторатом за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Карла Илић Ђурђић, асистент ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


23. 2. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге,

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

Срдачан поздрав,
Управа Хемијског факултета

23. 2. 2021.

image

Фонд за иновациону делатност је 22. фебруара 2021. године, расписao нови jавни позив за Програм сарадње науке и привреде. Средства за реализацију јавног позива у укупном износу од шест милиона евра обезбеђена су из буџета Републике Србије, са раздела МПНТР.

Циљ Програма сарадње науке и привреде је да помогне истраживања која су од значаја за привреду тако што ће подстаћи предузећа из приватног сектора и јавне научноистраживачке организације да се упусте у заједничке истраживачко-развојне пројекте са циљем стварања нових или побољшаних комерцијално оријентисаних производа и услуга, као и иновативних технологија са значајним будућим учинком и тржишним потенцијалом.

Кроз Програм се додељује финансијска подршка до 300000 евра конзорцијуму који мора бити сачињен од најмање једног микро, малог или средњег привредног друштва у већинском приватном власништву, основаног у Србији као подносиоца пријаве и једне јавне научноистраживачке организације (у већинском државном власништву, регистроване и акредитоване у Србији) као главног коподносиоца пријаве.

Могуће је подношење само једне пријаве по јавном позиву.

Крајњи рок за подношење пријава је 29. април 2021. године до 15 часова.

Приручник у коме су детаљно описани услови Програма сарадње науке и привреде и сет неопходне документације доступни су на: http://www.inovacionifond.rs/program/program-saradnje-nauke-i-privrede/psnp-dokumentacija-2021

Молимо вас да користите следећи линк за аплицирање:
http://www.inovacionifond.rs/prijava

За сва додатна питања, можете писати на: cgs@inovacionifond.rs

22. 2. 2021.

image

На Катедри за биохемију Хемијског факултета група проф. Марије Гавровић-Јанкуловић успешно је произвела рецептор-везујући домен протеина шиљка (S1-RBD) SARS-CoV-2 вируса у ћелијама сисара. S1-RBD везује неутралишућа IgG антитела из серума особа које су прележале COVID-19.

Запослени на Хемијском факултету учествују или воде четири различита пројекта који се баве новим корона вирусом. Научни резултати које остварују у борби против пандемије су још један од примера да наш научни рад није везан само за фундаментална истраживања, већ има и велики практичан значај.

[S1RBD]

21. 2. 2021.

image

Слађана Савић, асистенткиња на Хемијском факултету, гостовала је у емисији Еурека која је била емитована на интернет радију "РадиоАпарат". Емисија је била посвећена положају жена у науци, а осим Слађане, своја виђења и искуства су поделиле и колегинице из других природних и друштвених наука.

На жалост не можемо да променимо прошлост у којој су жене често биле обесхрабриване да се баве науком. Међутим, желимо да утичемо на будућност и охрабримо колегинице да остваре своје максималне потенцијале, не само у свету науке, већ и целокупном друштву.

Емисију можете послушати на линку:
https://www.mixcloud.com/jovana-nikolic5/eureka-73-radioaparat-dan-žena-u-nauci/

15. 2. 2021.

image

Фонд Ненада М. Костића је расписао Наградни конкурс за најбоље мастер или дипломске радове из свих области чисте и примењене хемије. Фонд ће наградити ауторе и похвалити менторе два најбоља рада одбрањена у периоду од 1. априла 2020. до 31. марта 2021. године. Новчане награде износе 1000, односно 850 евра.

Конкурс траје од 15. фебруара до 9. априла 2021. године. Кандидати се на конкурс пријављују сами. Текст конкурса са листом потребних прилога и осталим информацијама можете наћи у прилогу.


12. 2. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Мирјане Радомировић, мастер биохемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


11. 2. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Младена Лакића, истраживача-сарадника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


10. 2. 2021.

image

Универзитет у Београду расписује Конкурс за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената у 2020. години.

У циљу подстицања што бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења код њих, Универзитет у Београду студентима основних и интегрисаних академских студија, као и претходних година, додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад из сваке од групација факултета, израђен у претходној календарској години.

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу да буду поднети на конкурс.

Рок за пријављивање радова на конкурс је 30. март 2021. године. У прилогу рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су наведени следећи подаци о аутору: име и презиме, назив студијског програма, година студија, контакт адреса, електронска адреса и број телефона. Радови студената Хемијског факултета се достављају Ђорђу Петрићу (Студентска служба ХФ, соба 327, тел. 3336-678), у штампаној и електронској форми - непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета.

Правилник о додели награде се може преузети овде, а измене из 2018. године овде.

5. 2. 2021.

image

Велико [Doc. dr Dalibor Stankovic] признање за доц. др Далибора Станковића и Хемијски факултет

Др Далибор Станковић, доцент на Катедри за аналитичку хемију, налази се на листи 2% најутицајнијих научника у свету у својој научној области за 2019. годину (електрохемијски сензори / биосенсори, електродни материјали), коју је објавио Универзитет Станфорд, Калифорнија.

https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/2

5. 2. 2021.

image

Објављен је позив за пријаву за Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији 2021.

Носилац Такмичења је ресорно министарство науке Републике Србије, у сарадњи са Привредном комором Србије и медијским партнером РТС. Техничку реализацију Такмичења врши Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду.

До сада је на такмичењу учествовало 2950 тимова са преко 9000 учесника, припремљено је 1161 бизнис планова и пословних модела којим су потврђени економски потенцијали предложених иновација. Посебан квалитет је окупљање тима од 384 рецензената из Србије и наших истакнутих људи широм света.

Захваљујући учешћу на такмичењу, до сада је основано 88 нових предузећа, која су тренутно активна на тржишту.

Сви заинтересовани који су већ створили одређену иновацију или су пред њеном финализацијом, требало би да оформе свој, најмање трочлани тим. Иновације могу бити из свих области техничког, медицинског, информатичког или стваралаштва у области услуга.

Рок за пријаву је 5. мај 2021. године. Све додатне информације и електронска пријава могу се пронаћи на сајту: http://inovacija.org/.

4. 2. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Рајне Минић, вишег научног сарадника Института за вирусологију, вакције и серуме "Торлак", кандидата за избор у звање научни саветник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


4. 2. 2021.

image

Серија вебинара под називом Targeted Protein Degradation, које  организује Dana-Farber cancer institute, Boston, USA, биће одржана сваког другог четвртка у периоду од 4. фебруара до 1. априла 2021. године у 12:00 (ЕSТ), 9:00 (PST), 17:00 (GMT), 18:00(CET). Приступ семинарима је омогућен за све заинтересоване једном регистрацијом на:
https://dfci.zoom.us/webinar/register/WN_m7JJaw52T8yZYt8-ykL6UQ.

Претходна предавања се налазе на:
https://www.youtube.com/channel/UCYlI6cxc1qdLxpPS0A1J8nw.

Детаљне информације о серији вебинара су доступне на:
https://www.danafarbertargetedproteindegradation.org.

1. 2. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Маје Виторовић-Тодоровић, дипл. хемичара, запослене на Војнотехничком институту у Београду, кандидата за поновни избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


19. 1. 2021.

image

Отворен је конкурс за Fulbright Non-Degree Research Program for Doctoral Students 2022-2023. Рок за пријављивање је 5. април 2021. године.

Детаљне информације се налазе на:
https://rs.usembassy.gov/fulbright-non-degree-research-program-for-doctoral-students-2022-2023/

30. 12. 2020.

image

Наш поклон за крај ове године је нови број студентског часописа Позитрон. Срећна Нова година!

Истичемо:

  • Успомене некадашње студенткиње Хемијског факултета
  • Ендокрини ометачи – текст нове дописнице
  • Ретросинтезу – ретроспективу важних хемијских вести
  • Термолуминисценцију – креативну методу за анализу музејских предмета

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron, broj 21]

1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет