Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

8. 7. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази закључак седнице Сената Универзитета у Београду одржане 8. јула 2020. године.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ


30. 7. 2020.

image

У оквиру Међународне хемијске олимпијаде (IChO) ученика средњих школа, која се ове године одржава онлајн, Хемијски факултет је био домаћин екипи која је представљала Србију. На такмичењу је учествовало 60 земаља (свака са по четири такмичара), док је организатор олимпијаде била Турска. Ментори екипе су били др Душан Сладић, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду и др Нико Радуловић, редовни професор ПМФ-а Универзитета у Нишу. Сви такмичари су освојили по медаљу. Филип Колџић, ученик Математичке гимназије из Београда, Жарко Ивковић, ученик Гимназије ''Светозар Марковић'' из Ниша и Јован Марковић, ученик Гимназије из Крушевца освојили су сребрне медаље док је Василије Пантелић, ученик XIV београдске гимназије освојио бронзану медаљу. Честитамо!

П.С. Више о атмосфери са  онлајн полагања из Библиотеке Хемијског факултета потражите на нашим друштвеним мрежама.

20. 7. 2020.

image

Обавештавамо вас да ће радно време Библиотеке Хемијског факултета у току летње паузе, од 20. јула до 17. августа 2020. године, бити као и у другим стручним службама - од 9 до 14 часова.

16. 7. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће радно време Студентске службе за време летње паузе (од 20.7. до 17.8.2020. године) бити од 9 до 14 часова. У том периоду, молимо вас да све ваше захтеве достављате путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs, а документа која сте захтевали можете подићи уторком и четвртком у периоду од 11 од 13 часова.

Пријатан одмор и останите здрави,
ваша Студентска служба

13. 7. 2020.

image

На следећој адреси се налази упутство за регистрацију за MS Office 365 (A1), који укључује и MS Teams, и за AzureDev for Education:

www.chem.bg.ac.rs/hemnet/office_i_azuredev.html

Регистрација је омогућена за све студенте и запослене Хемијског факултета. Пожељно је да се сви региструју због наставе која ће се (у зависности од епидемиолошке ситуације у земљи) реализовати on-line преко MS Teams платформе.

13. 7. 2020.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научноистраживачког и стручног рада др Драгана Нинковића, дипл. хемичара, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


10. 7. 2020.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Бориса Мандића, научног сарадника ХФ, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


30. 6. 2020.

image

Нови број студентског часописа "Позитрон" је на сајту. За вас доносимо вести са Факултета и делимо са вама посебне приче о хемији. Хвала вам на помоћи при изради насловне стране нашег часописа. Уживајте!

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron, broj 19]

19. 6. 2020.

image

Драге колегинице и колеге,

У циљу развоја предузетничког духа и омогућавања успешног креирања и трансфера иновација из академије у привреду, креирани су иновативни алати за пружање подршке студентима, наставницима и истраживачима у процесу индентификације, развоја, и комерцијализације пословних прилика.

Алати намењени самопроцени, развоју, и разради пословних прилика су доступни на отвореној, вишејезичној веб платформи (BOSS платформи), и употпуњени су разноврсним едукативним материјалом доступним у видео и пдф формату.

Коришћење алата и материјала је бесплатно, а доступни су на српском, енглеском, италијанском, и француском језику.

Како је употреба платформе саставни део процедура везаних за поступак комерцијализације резултата научно-истраживачког рада запослених на чланицама Универзитета у Београду, молимо вас да се регисрујете на платформи доступној на https://bossplatform.rect.bg.ac.rs/, тестирате и развијате ваше идеје на истој.

За све додатне информације, као и организацију консултација и радионица за развој пословних прилика се можете обратити тиму Центра за трансфер технологије Универзитета у Београду, на e-mail ctt@rect.bg.ac.rs.

BOSS платформа је развијена од стране Универзитета у Београду, Универзитета у Лијежу, и МЕТА Групе у оквиру пројекта "Business Opportunity Support System upgrade for strengthening European innovation ecosystem" који се финансира кроз Еразмус+ програм Европске уније. Више информација о самом пројекту можете пронаћи на http://www.boss.rect.bg.ac.rs/.

16. 6. 2020.

image

Америчка амбасада у Београду је расписала позив за мале грантове. Рок је 30. август. Позив можете пронаћи на следећем линку:
https://rs.usembassy.gov/annual-program-statement-for-fiscal-year-2020/

Детаљније информације о позиву и далу који се односи на образовање можете пронаћи у документу "Annual Program Statement FY2020".

Срдачан поздрав,
Тања Божић

16. 6. 2020.

image

Од данас, иновативна предузећа могу да се пријаве за доделу бесповратних средстава за развој иновација кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Јавни позив је отворен до 31. августа 2020. године у 15 часова, а пријаве се подносе путем портала Фонда.

Програм раног развоја намењен је младим предузећима која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра. За средства у оквиру овог програма могу се пријавити микро и мала предузећа основана у Србији, у већинском приватном српском власништву и не старија од пет година, као и тимови. Финансирањем које Фонд додељује се покрива максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији. Подршка омогућава предузећима развој нових производа, услуга и технологија са високом додатом вредношћу и подстицање комерцијализације истраживања и развоја постојећих иновативних предузећа, као и успостављање сарадње/партнерстава са међународним компанијама/организацијама. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

За овај јавни позив средства су обезбеђена у оквиру буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања (по основу Споразума о зајму између Републике Србије и Светске банке).

3. 6. 2020.

image

Привредна комора Србије објављује Конкурс за доделу годишњих награда за докторске дисертације студената факултета у школској 2018/19. години (радови одбрањени у периоду од 1. 10. 2018. до 30. 9. 2019. године), са темама из области привреде.

Додељује се 10 награда за најбоље докторске дисертације.

Иницијативу за подношење предлога факултету може поднети институт, предузеће, друге организације и појединци на основу Јавног позива који је објављен у дневном листу "Политика" од 1. 6. 2020. године и доступан je и на сајту: www.pks.rs и www.beograd.pks.rs. Предлоге потписује декан Факултета предложеног кандидата.

Пријаве на конкурс треба доставити најкасније до 15. 9. 2020. године Привредној комори Србије - Привредној комори Београда.

Награде се додељују у виду диплома и новчаних награда. Одлуке о додели награда доноси Жири. Додатне информације могу се добити у Привредној комори Србије - Привредној комори Београда, Кнеза Милоша 12, електронска пошта: naucni.radovi@pks.rs или контакт телефони: 064/8760-121 и 066/875-1023.


1. 4. 2020.

image

На основу УГОВОРА О РЕАЛИЗАЦИЈИ И ФИНАНСИРАЊУ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА НИО У 2020. ГОДИНИ који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и нашег факултета (евиденциони број уговора 451-03-68/2020-14/200168) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2020. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енгленском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2020-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2020-14/200168

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

27. 2. 2020.

image

Драги студенти,

У летњем семестру 2019/2020. године термини за разговор су сваки понедељак и среда у 11:00 часова у Секретаријату Хемијског факултета. Можете ми писати и на адресу електронске поште nastava@chem.bg.ac.rs, али искључиво са своје студентске адресе електронске поште.

Срдачан поздрав,
Тамара Тодоровић, продекан за наставу

23. 12. 2019.

image

На основу члана 15. Правилника о раду библиотеке и Правилника о писању завршног рада, од 1. јануара 2020. године, завршне и мастер радове библиотека Xемијског факултета ће као посебне колекције депоновати у оквиру Дигиталног репозиторијума Cherry.

Студенти више неће предавати радове у папирној форми јер Библиотека не поседује простор у који би они били смештени.

1. 10. 2019.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2019/20. годину.

25. 6. 2018.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Николе (Јован) Глигоријевића, мастера биохемичара под насловом:

Утицај посттранслационих модификација фибриногена на његову реактивност и функцију

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет