Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

21. 2. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Са изузетним задовољством Вас позивамо да учествујете на "Japan-Serbia Environmental Exchange" симпозијуму који ће се одржати 21. 2. 2020. године у Сали за седнице Хемијског факултета Универзитета у Београду са почетком у 13:30 часова. Пре самог симпозијума, колеге из Амбасаде Јапана у Републици Србији ће представити могућности за усавршавање у Јапану под покровитељством MEXT (The Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology of Japan) са почетком у 12:00 часова.

Симпозијум организујемо са идејом остваривања нових контаката и могућности за сарадњу и на њему ће поред презентација колега из Јапана и Србије бити одржане и кратке постерске презентације радова студената свих нивоа последипломских студија, као и младих доктора наука у циљу представљања истраживања која се реализују у Србији. Позивамо студенте и младе истраживаче да до 10.02.2020. пошаљу постер(е) мејлом на адресу vbeskoski@chem.bg.ac.rs са пратећим попуњеним регистрационим формуларом (наслов писма "Poster - JICA Simpozijum"). Како се материјал неће објављивати у штампаној форми, можете искористити неки од постера са конференција на којима сте већ изложили област свога рада и истраживања. Са посебним задовољством истичемо да ће јапанска делегација наградити најбоље презентације студената и истраживача.

Овим Симпозијумом обележавамо почетак новог пројекта који Хемијски факултет реализује са Hyogo Environmental Advancement Association (HEAA) и другим институцијама из Јапана финансираног од стране Japan International Cooperation Agency (JICA), као и завршетак пројекта између Институтута за рударство и металургију из Бора и Универзитета Акита реализованог под покровитељством SATREPS позива.

Радујемо се заједничком учешћу на овој манифестацији обележавања научне сарадње Србије и Јапана и изражавамо наду да ће се кооперација у будућности проширити и резултовати новим међународним пројектима.

У прилогу Вам достављамо званичан позив за скуп са пратећим распоредом предавања и регистрациони формулар.

Срдачан поздрав,
Takeshi Nakano, Professor, Research Center for Environmental Preservation, Osaka University
Владимир Бешкоски, ванредни професор, Универзитет у Београду - Хемијски факултет


20. 2. 2020.

image

Драги студенти,

У четвртак, 20. фебруара, у периоду од 12 до 13 часова у Сали за седнице ХФ одржржаће се презентација семинара BioCamp2020 намењена студентима завршне године основних студија, мастер и докторских студија.

BioCamp2020 је тродневни форум који окупља одабране најбоље студенте са угледним стручњацима и врхунским менаџерима. То је сјајна прилика да се стекне директан увид у свет истраживања и међународно пословно окружење у оквиру фармацеутске индустрије.

Апликација за семинар је отворена до 29. фебруара 2020, и можете јој приступити путем следећег линка:
https://www.lek.si/en/careers/biocamp/

Презентацији у четвртак ће присуствовати представници фирме Новартис који ће пружити информације о могућностима за запошљавање наших студента у фармацеутској индустрији.

Позивамо вас да у што већем броју дођете на презентацију.

19. 2. 2020.

image

У среду, 19. фебруара, у 12 сати биће отворена изложба "Петница - корак у науку: истраживачки радови полазника образовних програма". На отварању у Галерији науке и технике САНУ говориће академик Зоран Петровић, управник Галерије, и Вигор Мајић, директор Истраживачке станице Петницa.

На изложби ће бити представљено преко 80 истраживачких радова младих полазника петничких образовних програма током 2019. године. Теме којима су се средњошколци бавили су из области антропологије, археологије, астрономије, биoлогије, биомедицине, географије, геологије, друштвено-хуманистичких наука, електронике, историје, лингвистике, математике, психологије, рачунарства, физике и хемије.

Kао што је познато, Истраживачка станица Петница чувена је, већ више од три деценије, по посебном приступу научном образовању младих, а нарочито средњошколаца. Током једногодишњег циклуса, у оквиру којег се одржавају семинари и научни кампови, учесници сами иницирају и разрађују истраживачке теме, обављају испитивања, мерења и анализе, изводе одговарајуће закључке и потом пишу научни рад где ће приказати резултате. Последњи корак представља конференција на којој млади аутори те радове презентују.

[Izlozba Petnica - korak u nauku]


14. 2. 2020.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности Извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Јелене (Комнен) Кораћ Јачић, мастер физикохемичара под насловом:

Испитивање координативних способности епинефрина према Fe2+ и Fe3+ катјонима и редокс активност насталих комплекса

Извештај се може погледати у року од 10 дана


14. 2. 2020.

image

Кандидат Марија (Радован) Копривица, мастер хемичар браниће докторску дисертацију под насловом:

Хемијска карактеризација семена брескве (Prunus persica L.)

Дан и место одбране: 20.02.2020. године у 13:00 часова у Сали за седнице Хемијског факултета, Студентски трг 12-16, Београд.

Одбрана дисертације одржаће се пред комисијом у саставу:

  • др Душанка Милојковић-Опсеница, редовни професор Универзитета у Београду – Хемијског факултета, ментор,
  • др Јелена Трифковић, ванредни професор Универзитета у Београду – Хемијског факултета,
  • др Милица Фотирић Акшић, ванредни професор Универзитета у Београду – Пољопривредног факултета,
  • др Мирјана Стојановић, научни саветник Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина, ИТНМС.

12. 2. 2020.

image

Поштоване колегенице и колеге,

Позивамо Вас да се прикључите акцији "Отворене лабораторије", и на тај начин учествујете у промоцији хемије на Универзитету у Београду - Хемијском факултету.

Отворене лабораторије су акција студената која има за циљ унапређење знања и вештина ученика као и промоцију хемије међу младима. Ове године смо започели девету сезону акције. Током претходних година у оквиру свих промотивних активности које смо реализовали остварили смо посету више од 15000 ученика из целе Србије. Поред наше акције Тим Отворених лабораторија остварује промоцију хемије и кроз два међународна пројекта "Kids' Lab - Molekul je kul" и "Chemgeneration" које спроводимо у сарадњи са немачком компанијом БАСФ. Детаљније информације можете пронаћи на web сајту www.otvorenelaboratorije.rs.

Ваше пријаве шаљите на: otvorenelaboratorije@chem.bg.ac.rs. У пријави наведите име и презиме, број индекса, студијски програм, годину студија, контакт мејл и телефон. Конкурс траје до 1. марта 2020. године.

Срдачан поздрав,
Тим Отворених лабораторија

11. 2. 2020.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности Извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Неде (Живорад) Ђорђевић, дипломираног биохемичара под насловом:

Хемијски профил и антиоксидативна активност црвених вина клонова аутохтоне и интернационалних сорти винове лозе

Извештај се може погледати у року од 30 дана.


6. 2. 2020.

image

Од четвртка, 6. фебруара, отворена је анкета за студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника Хемијског факултета за зимски семестар школске 2019/2020. године. Анкета траје до понедељка, 2. марта 2020.

Студенти треба да попуне анкету за све наставнике и сараднике који им предају или држе вежбе на свим предметима понаособ. Ако се на листи налази неки наставник или сарадник који вам није држао наставу, немојте попуњавати анкету за њега. Уколико студент не жели да попуни анкетни лист за неког наставника или сарадника, треба да на врху формулара кликне на опцију "не желим да учествујем у овој анкети".

Ова анкета је усаглашена са Правилником о студентском вредновању наставника и сарадника Универзитета у Београду ("Гласник БУ" бр. 157 од 23. 9. 2010).

28. 1. 2020.

image

Медицински факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Хемија у медицини. Кандидат је др Данијела Крстић, дипл. биохемичар, ванредни професор Медицинског факултета.


28. 1. 2020.

image

Медицински факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Хемија у медицини. Кандидат је др Лидија Израел Живковић, дипл. биохемичар, ванредни професор Медицинског факултета.


27. 1. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Студенти који су заинтересовани да волонтирају у лабораторијама у области органске синтезе, могу се јавити (ради информација и евентуалног договора) следећим наставницима:

Проф. др Зорана Ферјанчић (лаб. 427, соба 428);

Проф. др Филип Бихеловић (лаб. 427, соба 428);

Доц. др Бојан Вуловић (лаб. 470);

Проф. др Радомир Н. Саичић (соба 471, лаб 470).

24. 1. 2020.

image

На основу члана 63. Пословника о раду студентског парламента, Студентски парламент Универзитета у Београду - Хемијског факултета доноси

ОДЛУКУ

о расписивању избора за студента продекана Универзитета у Београду - Хемијског факултета

Избори за предлог за студента продекана ће се обавити 24. фебруара 2020. године. Заинтересовани студенти могу послати своје пријаве на studentski_parlament@chem.bg.ac.rs до 23. фебруара 2020. године у поноћ. Пријава треба да садржи име и презиме, број индекса, укупну просечну оцену у досадашњем току студија као и информације о евентуалном исксутву у раду у оквиру студентског парламента, да ли је кандидат запослен на Хемијском факултету, као и да ли је вођен дисциплински поступак против кандидата. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узимане у обзир.

Катарина Вељковић,
председница Студентског парламента


22. 1. 2020.

image

Рад аутора са Хемијског факултета:

Dušan P. Malenov, Snežana D. Zarić: Stacking interactions between ruthenium p-cymene complexes: combined crystallographic and density functional study, CrystEngComm 21 (2019) 7204-7210,

изабран је за насловну страну часописа CrystEngComm.

[Naslovna strana CrystEngComm 21 (47), 2019]

21. 1. 2020.

image

Фармацеутски факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног сарадника у звању асистента за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је Милош Јовановић, магистар фармације.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


30. 12. 2019.

image

Нови број студентског часописа "Позитрон" је на сајту. Овај број смо писали на енглеском језику, јер смо желели да проширимо своју публику. Прочитајте о младим хемичарима и хемичаркама на конференцијама, на докторату, на екскурзији.

Ближе се испити, па упознајте Библиотеку боље. Са вама делимо и неколико анегдота са студентских вежби.

Веома је важно да обратите пажњу на текст о менталном здрављу. Можда знате некоме коме баш таква реч треба.

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Срећно у Новој години и на испитима!
Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron, broj 17]

23. 12. 2019.

image

На основу члана 15. Правилника о раду библиотеке и Правилника о писању завршног рада, од 1. јануара 2020. године, завршне и мастер радове библиотека Xемијског факултета ће као посебне колекције депоновати у оквиру Дигиталног репозиторијума Cherry.

Студенти више неће предавати радове у папирној форми јер Библиотека не поседује простор у који би они били смештени.

1. 10. 2019.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2019/20. годину.

25. 6. 2018.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Николе (Јован) Глигоријевића, мастера биохемичара под насловом:

Утицај посттранслационих модификација фибриногена на његову реактивност и функцију

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет