Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

8. 7. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ


24. 10. 2020.

image Поштоване колегинице и колеге,


Са великим задовољством вас обавештавамо да је колегиница проф. Тања Ћирковић Величковић као координатор добила други Х2020 пројекат. 


Акроним пројекта је - IMPTOX, а назив ”An Innovative Analytical Platform to Investigate the Effect and Toxicity of Micro and Nano Plastics Combined with Environmental Contaminants On the Risk of Allergic Disease in Preclinical and Clinical”.Пројекат је добијен у оквиру РИА позива, на њему учествује 12 партнера и у вредности је од 6,1 милиона евра. 


Честитамо колегиници проф. Ћирковић Величковић и њеном тиму на добијеном пројекту!


Посебне честитке за изузетан резултат евалуације пројекта и добијених 15/15 поена.
21. 10. 2020.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Иване (Владимир) Софренић, мастер хемичара, под насловом:

"Изоловање, идентификација и цитотоксична активност секундарних метаболита плодоносних тела Fomitopsis betulina и примена HR MAS NMR спектроскопске технике у одређивању метаболичког профила"

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


19. 10. 2020.

image Фармацеутски факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је др Милош Петковић.

16. 10. 2020.

image

Поштоване колеге студенти,

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Продекан за наставу

15. 10. 2020.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научне заснованости и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Тање (Милорад) Кешкић, мастер инжењера технологије, под насловом:

"Структура, природа везе и магнетне особине бинуклеарних комплекса Cu (II) и  Ni (II) са хидразонским лигандима"

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.12. 10. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге студенти мастер и докторских студија,

Упис наредне године студија биће могућ од понедељка, 12. 10. 2020. године за студенте мастер студија, а од 19. 10. 2020. године за студенте докторских студија.

У прилогу се налази одлука и упутство за еквиваленцију испита које ће бити примењивано приликом преласка на реакредитоване студијске програме мастер и докторских академских студија.

Ради лакшег извођења саме процедуре уписа молимо све студенте да пре доласка у просторије Студентске службе ураде следеће:

 • попуните електронски ШВ-20 образац на Студентском порталу;
 • преузмите одговарајући уписни лист (у прилогу) за предмете које ћете похађати у школској 2020/21. године, одштампајте га и попуните;
 • преузмите, одштампајте и потпишите изјаву о сагласности о преласку на реакредитоване студијске програме;
 • уплатите заосталу школарину и остала задужења из 2019/20. године; уколико уплата није прокњижена кроз електронски индекс, молимо вас да доставите доказ о уплати;
 • платите осигурање и таксу за Центар за развој каријере Универзитета у Београду - уплате се врше у скриптарници Факултета.

Индекс и попуњене обрасце остављате у просторијама Студентске службе и не задржавате се. На крају радног дана уписа бићете обавештени где и кад можете преузети свој индекс и - уколико се не финансирате из буџета - уговор о самофинансирању.

Упис траје до 16. октобра до 15 часова за студенте мастер студија, односно до 30. октобра за студенте докторских студија.

Управа и Студентска служба ХФ


9. 10. 2020.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научноистраживачког и стручног рада др Филипа Влаховића, мастер хемичара, истраживача-сарадника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


7. 10. 2020.

image Поштоване колегинице и колеге,

Клуб младих хемичара Србије у сарадњи са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и ове године учествује на Ноћи истраживача која ће се одржати 27. новембра 2020.

Због целокупне епидемиолошке ситуације ове године ће волонтери изводити демонстрационе огледе без учешћа посетиоца у истим. Посетиоци ће са одређене дистанце моћи да посматрају огледе.

Потребно је седам волонтера који ће изводити демонстрационе огледе током трајања манифестације.

Уколико сте заинтересовани да изводите демонстрационе огледе пошаљите пријаву на мејл-адресу: mitalolzp@gmail.com

Наслов пријаве: Ноћ истраживача – демонстрациони огледи

У пријави навести: Име и презиме, број индекса, број телефона, претходно искуство (уколико имате) у извођењу демонстрационих огледа.

Конкурс је отворен до 26. октобра 2020.

Срдачан поздрав,

Михајло Јакановски, представник Клуба младих хемичара Србије.

7. 10. 2020.

image

Традиционално, и ове јесени, компанија Хемофарм позива најбоље студенте завршних година основних и мастер студија као и дипломце стручних факултета у Србији да се пријаве на један од два актуелна конкурса:

 • једногодишњи Програм за образовање Хемофарм фондације "МОЖЕШ И ТИ" или
 • шестомесечни програм плаћене праксе "CHANCE TO ADVANCE" у компанији Хемофарм.

Пријава за оба програма почиње 6. октобра, и трајаће месец дана.

Конкурс Хемофарм фондације намењен је најбољим студентима завршних година основних и мастер студија на медицинским, фармацеутским, технолошким, хемијским или факултетима за физичку хемију. Они имају прилику да се пријаве за учешће у Програму за образовање "МОЖЕШ И ТИ" који обухвата месечну стипендију, менторску подршку као и стручну праксу у Србији и Немачкој. Конкурс за 10 будућих стипендиста Хемофарм фондације отворен је за студенте државних универзитета у Србији који су у досадашњем студирању остварили просек оцена најмање 8,50 и лошијег су имовинског стања. О условима конкурса и начину пријаве студенти се могу информисати на интернет презентацији Хемофарм фондације www.fondacijahemofarm.org.rs.

Такође, дипломци и студенти који су уписали или завршили мастер студије на технолошким, фармацеутским, електротехничким, машинским, хемијским и факултетима за физичку хемију могу да се пријаве и на Програм плаћене праксе "CHANCE TO ADVANCE" у компанији Хемофарм. Овим програмом предвиђено је да 10 практиканата стекне стручна знања и искуство у производним комплексима Хемофарма у Вршцу и Шапцу, и да у секторима производње, инжењеринга и управљања квалитетом учи од врхунских стручњака уз примену најновије технологије у производњи лекова. Програм праксе траје од новембра 2020. до маја 2021. године, а сви заинтересовани своју биографију и мотивационо писмо могу послати на e-mail адресу praksa@hemofarm.com  и додатно се информисати о програму на веб презентацији Хемофарма www.hemofarm.com.

[Konkursi kompanije Hemofarm 2020]

2. 10. 2020.

image

Драги студенти,

У првих седам недеља зимског семестра 2020/2021. године (5. октобар - 20.новембар), термини за разговор sa Продеканом за наставу су понедељком у 14:00 часова и четвртком у 11:00 у Секретаријату Хемијског факултета. Можете да ми пишете и на адресу електронске поште nastava@chem.bg.ac.rs, али искључиво са званичне студентске адресе електронске поште.

Срдачан поздрав,
Рада Баошић
Продекан за наставу

1. 10. 2020.

image

Компаниjа БАСФ донела jе одлуку да ове године подржи стартап идеjе младих иноватора из региона, укључуjући и младе иноваторе из Србиjе.

Start-up Science Demo Day представља jединствену прилику на коjоj ће млади иноватори моћи да представе своjе стартап идеjе и потенциjално осигураjу улагање у њихов даљи развоj. Наjбоља стартап идеjа добиће почетни капитал у износу од EUR5,000, као и прилику да добиjе додатно финансирање од стране инвеститора. Овогодишња тема фокусираће се на идеjе коjе проналазе решења за проблем загађења ваздуха у региону.

Ваздух jе тема овогодишњег конкурса због чињенице да jе Балкан перципиран као жариште неквалитетног ваздуха у Европи, а да су Босна и Херцеговина и Србиjа означене као државе чиjе jе становништво посебно угрожено.

Као друштво коjе се истиче по своjим многоброjним циљевима у области науке, али и популаризациjи хемиjских наука и развитку научног подмлатка, наjљубазниjе вас позивам да се прикључите подршци у преношењу поруке и визиjе конкурса, како би што више младих иноватора и научника имало могућност да добиjе подршку за своjе решење у пољу заштите животне средине.

BASF Start-Up Science има за циљ да пружи шансу младим иноваторима чиjе стартап идеjе обухватаjу наjмање jедан од следећих критериjума:

 • идеjа jе везана за енергетску ефикасност;
 • идеjа представља еко-алтернативу опреми/производу коjи ради на бензински или дизел погон;
 • идеjа представља производ за пречишћавање ваздуха;
 • идеjа смањуjе потребу за коришћење превоза;
 • идеjа представља паметно решење у погледу саобраћаjа;
 • идеjа представља еколошку алтернативу за превозна средства;
 • или, ако не спада у неки од претходно наведених критериjума, идеjа на неки други начин доприноси чистиjем ваздуху.

Приjаве за учешће су отворене од 21. септембра до 1. новембра 2020. Стручни жири ће након затварања приjава одабрати десет наjбољих идеjа, коjе ће даље бити представљене на завршном догађаjу Start-up Science Demo Day.

Више информациjа о проjекту можете наћи на веб-саjту: http://start-up-science.com/. Поред тога, ту jе и Facebook страница BASF Србиjа у оквиру коjе бити постављане обjаве о проjекту: https://www.facebook.com/BASF.Srbija.

У прилогу се налази Правилник проjекта.

Уколико будете имали додатна питања, недоумице или сугестиjе можете контактирати Мину Васовић, mina.vasovic@pressoffice.rs.


1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.

30. 9. 2020.

image

У оквиру Специјалног програма истраживања COVID-19, Фонд за науку ће финансирати 14 пројеката – 11 из области биомедицинских наука, 2 из области економских, социолошких, психолошких истраживања и управљања сложеним системима и 1 пројекат из области биомедицинског инжењерства и информационих технологија, са укупним буџетом од скоро 2.000.000 евра.

Коначну листу одобрених пројеката можете пронаћи на линку.

Од 14 финансираних пројеката два су са Хемијског факултета. Са великим задовољством честитамо колегиници проф. Тањи Ћирковић Величковић и колеги проф. Радомиру Саичићу и њиховим тимовима на добијеним пројектима!

Компелтну информацију о резултатима можете пронаћи на линку.

29. 9. 2020.

image

Нови број студентског часописа "Позитрон" је на сајту!

Истичемо:

 • Вести са Хемијског факултета
 • Дипломац и пандемија
 • Алумнисти Хемијског факултета
 • КОВИД пројекат на Хемијском факултету

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron, broj 20]

29. 9. 2020.

image Поштовани/а,
Обавештавамо Вас да је Фонд за иновациону делатност данас, 29. септембра 2020. године, расписао нови јавни позив за доделу иновационих ваучера, који су намењени микро, малим и средњим предузећима да користе услуге академског сектора како би побољшали своје производе, процесе и услуге и тиме подигли ниво иновативности својих производа и постали конкурентнији на тржишту.

Иновационим ваучером се финансира до 60% укупних трошкова услуга, максимално до 800.000 динара, које пружа научноистраживачка организација за развој новиx или побољшање постојећих производа, израду демонстрационог прототипа или различите видове испитивања. Једном подносиоцу пријаве могу бити одобрена највише два иновациона ваучера, у максималном износу од 1.200.000 динара. Одобрени иновациони ваучер се мора искористити у року од шест месеци.

Јавни позив је отворен све до утрошка опредељених средстава, а пријаве се подносе преко портала Фонда. Иновациони ваучери ће се додељивати по редоследу пристиглих пријава, у року од седам дана од дана достављања пријаве од стране предузећа.

Финансирање кроз Програм иновационих ваучера је усклађено са Стратегијом паметне специјализације.

За овај јавни позив обезбеђена су средства у износу од 60 милиона динара у оквиру буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања“ (по основу Споразума о зајму између Републике Србије и Светске банке).

За сва додатна питања, можете нам писати на ivauceri@inovacionifond.rs.

Желимо Вам пуно успеха!

 

Срдачан поздрав,

Тим Фонда за иновациону делатност

24. 9. 2020.

image

Пројекат Start-up Science, подржан од стране највеће немачке хемијске компаније BASF, има за циљ пружања подршке младим научницима и иноваторима из Србије и из региона у њиховом даљем научном раду. Конкурс има за циљ да подржи научне радове, докторске дисертације и студентске идеје које се баве проблемима одрживог развоја, са овогодишњом темом која је фокусирана на проналажење решења за проблем загађења ваздуха у региону.

Start-up Science Demo Day је прилика на којој ће млади научници и иноватори моћи да представе своје стартап идеје и потенцијално осигурају улагање у њихов даљи развој. Најбоља стартап идеја добиће почетни капитал у износу од 5,000 EUR, као и прилику да добије додатно финансирање од стране инвеститора.

BASF Start-Up Science има за циљ да пружи шансу младим научницима и иноваторима чије идеје обухватају најмање један од следећих критеријума:

 • идеја је везана за енергетску ефикасност;
 • идеја представља еко-алтернативу опреми/производу који ради на бензински или дизел погон;
 • идеја представља производ за пречишћавање ваздуха;
 • идеја смањује потребу за коришћење превоза;
 • идеја представља паметно решење у погледу саобраћаја;
 • идеја представља еколошку алтернативу за превозна средства;
 • или, ако не спада у неки од претходно наведених критеријума, идеја на неки други начин доприноси чистијем ваздуху.

Пријаве за учешће биће отворене од 21. септембра до 1. новембра 2020. Стручни жири ће након затварања пријава одабрати десет најбољих идеја, које ће даље бити представљене на завршном догађају - Start-up Science Demo Day.

Позив за студенте и више информација о пројекту можете наћи у документу у прилогу, као и на нашем веб-сајту: www.start-up-science.com.


18. 9. 2020.

image На захтев студената, а имајући у виду актуелну ванредну ситуацију изазвану пандемијом заразне болести COVID-19, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је усвојило следеће препоруке за организовање наставе у предстојећој школској 2020/21. години:
 • Заједничко саопштење   (PDF, 77 KB)
  Заједничко саопштење за јавност Конференције универзитета Србије, Конференције академија и високих школа Србије, Студентске конференције академија и високих школа Србије, Студентске конференције универзитета Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја
 • О продужењу рока за завршетак студија   (PDF, 144 KB)
  Продужење рока после двоструког односно троструког броја школских година потребних за реализацију студијског програма
 • О упису и организацији наставе у 2020/21. години   (PDF, 397 KB)

17. 9. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Уколико приликом реновирања ваших лабораторија и кабинета наиђете на књиге и предмете који су вредни, а нису вам потребни, молимо вас да позовете особље Библиотеке и Збирке великана српске хемије ради процене.

На овај начин ће неки од наслова и предмета обогатити Библиотеку и Збирку. За књиге које не уђу у фонд, Библиотека има праксу да исте поклони својим студентима.

Уколико посуђе, апаратуре или хемикалије нису за наше фондове, потрудићемо се да нађемо институције које имају одговарајуће збирке.

Пошаљите ваш предлог на: biblioteka@chem.bg.ac.rs и zbirka@chem.bg.ac.rs.

Срдачно,
Особље Библиотеке Хемијског факултета и Збирке великана српске хемије
www.chem.bg.ac.rs/fakultet/biblioteka.html
www.chem.bg.ac.rs/muzej/index.html

[Knjige iz Zbirke velikana srpske hemije / foto Ana Djordjevic]

13. 7. 2020.

image

На следећој адреси се налази упутство за регистрацију за MS Office 365 (A1), који укључује и MS Teams, и за AzureDev for Education:

www.chem.bg.ac.rs/hemnet/office_i_azuredev.html

Регистрација је омогућена за све студенте и запослене Хемијског факултета. Пожељно је да се сви региструју због наставе која ће се (у зависности од епидемиолошке ситуације у земљи) реализовати on-line преко MS Teams платформе.

19. 6. 2020.

image

Драге колегинице и колеге,

У циљу развоја предузетничког духа и омогућавања успешног креирања и трансфера иновација из академије у привреду, креирани су иновативни алати за пружање подршке студентима, наставницима и истраживачима у процесу индентификације, развоја, и комерцијализације пословних прилика.

Алати намењени самопроцени, развоју, и разради пословних прилика су доступни на отвореној, вишејезичној веб платформи (BOSS платформи), и употпуњени су разноврсним едукативним материјалом доступним у видео и пдф формату.

Коришћење алата и материјала је бесплатно, а доступни су на српском, енглеском, италијанском, и француском језику.

Како је употреба платформе саставни део процедура везаних за поступак комерцијализације резултата научно-истраживачког рада запослених на чланицама Универзитета у Београду, молимо вас да се регисрујете на платформи доступној на https://bossplatform.rect.bg.ac.rs/, тестирате и развијате ваше идеје на истој.

За све додатне информације, као и организацију консултација и радионица за развој пословних прилика се можете обратити тиму Центра за трансфер технологије Универзитета у Београду, на e-mail ctt@rect.bg.ac.rs.

BOSS платформа је развијена од стране Универзитета у Београду, Универзитета у Лијежу, и МЕТА Групе у оквиру пројекта "Business Opportunity Support System upgrade for strengthening European innovation ecosystem" који се финансира кроз Еразмус+ програм Европске уније. Више информација о самом пројекту можете пронаћи на http://www.boss.rect.bg.ac.rs/.

1. 4. 2020.

image

На основу УГОВОРА О РЕАЛИЗАЦИЈИ И ФИНАНСИРАЊУ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА НИО У 2020. ГОДИНИ који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и нашег факултета (евиденциони број уговора 451-03-68/2020-14/200168) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2020. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енгленском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2020-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2020-14/200168

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

25. 6. 2018.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Николе (Јован) Глигоријевића, мастера биохемичара под насловом:

Утицај посттранслационих модификација фибриногена на његову реактивност и функцију

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет