NASLOVNA   O PROJEKTU SEMINAR RADIONICA ORGANIZATORI KONTAKT ENGLISH

SEMINAR I
RADIONICA:

ZAŠTITA
ŽIVOTNE SREDINE

PREVENCIJA,
MONITORING I
REMEDIJACIJA

SVETSKA I NAŠA
ISKUSTVA

 

O projektu

Intenzivan razvoj ljudske civilizacije doveo je drastičnog ugrožavanja životne sredine, pri čemu količine stvorenog otpada prevazilaze kapacitete prirode za samoprečišćenje. Stoga je neophodno delovati i apelovati na prevenciju ali i vršiti stalni monitoring uz prateću remedijaciju u cilju ozdravljenja prirode. Jedino na taj način omogućićemo toliko željeni održivi razvoj ljudskog društva i smanjiti ugrožavanje generacija koje će se tek roditi.

Hemijski fakultet, Institut Vinča i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu imaju zadovoljstvo da Vas ovom prilikom pozovu na seminar i radionicu pod nazivom:

Zaštita životne sredine - prevencija, monitoring i remedijacija - svetska i naša iskustva

Dvodnevni seminar je namenjen istraživačima, studentima, privrednom i civilnom sektoru i na njemu će etablirani eksperti iz Evrope i Azije izložiti važne i u svetu izuzetno aktuelne teme iz oblasti hemije životne sredine:

  1. Uptake mechanism of persistent organic pollutants by plants and its application to phytoremediation and crop safety (Hideyuki Inui, Japan)
  2. Non-target analysis with high-resolution mass spectrometry for environmental samples (Atsushi Yamamoto, Japan)
  3. Congener specific analysis of PCB in environmental and human sample (Takeshi Nakano, Japan)
  4. Persistent organic pollutants (POPs) in the environment: case studies (Begoña Jiménez, Spain)
  5. Plastic and microplastic pollution: detection, identification, quantification (Vladimir Nikiforov, Norway)
  6. Ecohydrology and ecohydrological biotechnologies as environmentally friendly remediation approaches for contaminated ecosystems (Magdalena Urbaniak, Czech Republic)
  7. Emission of hazardous organic compounds during informal electronic waste recycling in Indian cities: Atmospheric transport models and human health risk assessment (Paromita Chakraborty, India)

U okviru projekta organizovaće se radionica o modernim tehnikama za monitoring, forenziku životne sredine i studije bioremedijacije namenjena selektovanim istraživačima i studentima doktorskih studija.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije u okviru akcije "Zeleni fond" za podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija i projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2018. godini.

[Hemijski fakultet] [Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju] [Institut Vinca] [Ministarstvo zastite zivotne sredine]
Hemijski fakultet
u Beogradu
Institut za hemiju,
tehnologiju i metalurgiju
Institut za nuklearne
nauke "Vinča"
Ministarstvo zaštite
životne sredine

Album fotografija sa održanog seminara i radionice možete pogledati ovde.

[Ucesnici] [U Knez Mihailovoj]
[Sa S. Perovicem]
Sastanak sa pomoćnikom ministra Ministarstva za životnu sredinu g. Slobodanom Perovićem iz Sektora za strateško planiranje i projekte
[Sa A. Vesicem]
Sastanak sa pomoćnikom ministra Ministarstva za životnu sredinu g. Aleksandrom Vesićem iz Sektora za upravljanje životnom sredinom

Vest o seminaru je objavljena i na Internet prezentaciji Instituta za nuklearne nauke "Vinča":
https://www.vin.bg.ac.rs/o-institutu/novosti/1237-zivotna-sredina-svetska-i-nasa-iskustva

© 2018. Seminar i radionica - zaštita životne sredine - prevencija, monitoring i remedijacija - svetska i naša iskustva