Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Куповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ можете извршити без доласка на ХФ:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

15. 3. 2022.

image

У оквиру европске Асоцијације хемије и животне средине (Association of Chemistry and the Environment - ACE) организује се онлајн конференција "Chem2Change - Хемија животне средине ка глобалној промени".

Конференција Chem2Change ће укључити размену знања и умрежавање између истраживача наука о животној средини, хемије, биологије, медицинских наука и других области које се баве актуелним глобалним изазовима.

Конференција ће се одржати 15. и 16. марта 2022. године, и обухватиће предавања по позиву, предавања истраживача на почетку каријере, дискусије и радионице. Учешће за истраживаче на почетку каријере који ће учествовати са предавањем је бесплатно, док за остале слушаоце износи 20 €.

Сесије ће укључивати теме као што су обнова природе, климатске промене, аналитичке методе у хемији животне средине, одрживост и друго. За најбољу презентацију на свакој сесији биће додељене награде.

Сви истраживачи у раној каријери и сви остали срдачно су позвани на овај узбудљиви онлајн догађај!

За више информација посетите: www.eventcreate.com/chem2change

[Chem2Change]


20. 1. 2022.

image

[Prof. dr Petar Pfendt]Journal of the Serbian Chemical Society је објавио посебну свеску посвећену проф. Петру Пфендту:
https://www.shd-pub.org.rs/index.php/JSCS/issue/view/111

Проф. Петар Пфендт је преминуо 14. јануара 2021. године, а сматра се оснивачем хемије животне средине као научне дисциплине у Србији.

Гостујући уредници ове свеске су професори Бранимир Јованчићевић и Владимир Бешкоски. Свеска садржи дванаест научних радова, а уводни биографски део је написала др Снежана Бојовић, редовни професор у пензији.

20. 1. 2022.

image Драге колегинице и колеге - истраживачи са искуством,

Отворен је позив Европског истраживачког савета (European Research Council - ERC) - ERC Advanced Grant call 2022 са роком за подношење пријава за 28. април 2022.

ERC-2022-AdG

The ERC Advanced Grant call 2022 has been published on the ERC Website and the Funding & Tenders Portal, where the call is open for submissions. 

The Information for Applicants to the Advanced Grant Call 2022 will be published soon, probably next week

See also:

Новости:

 


18. 1. 2022.

image

Од уторка, 18. јануара, отворена је анкета за студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника Хемијског факултета за зимски семестар школске 2021/2022. године. Анкета траје до недеље, 13. фебруара 2022. године.

Студенти треба да попуне анкету за све наставнике и сараднике који им предају или држе вежбе на свим предметима понаособ. Ако се на листи налази неки наставник или сарадник који вам није држао наставу, немојте попуњавати анкету за њега. Уколико студент не жели да попуни анкетни лист за неког наставника или сарадника, треба да на врху формулара кликне на опцију "не желим да учествујем у овој анкети".

Ова анкета је усаглашена са Правилником о студентском вредновању наставника и сарадника Универзитета у Београду ("Гласник БУ" бр. 157 од 23. 9. 2010).

18. 1. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању доцента за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је др Бојан Вуловић, дипл. хемичар, доцент ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


17. 1. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге, драги студенти,

Због неповољне епидемиолошке ситуације у којој се налазимо, одлуком Управе Хемијског факултета, радно време Студентске службе, непосредно са студентима, се у наредном периоду скраћује на један радни сат - од 12 до 13 часова сваког радног дана. Такође, у Студентској служби су организована дежурства - сваког дана ће вам на располагању бити један службеник. Овакво радно време ће трајати најкраће до 20. фебруара 2022. године.

Молимо да све ваше захтеве упућујете искључиво путем електронске поште studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs - непосредни захтеви без претходне најаве неће бити могући, односно бићете враћени.

Папирне верзије свих потврда можете преузети у горе наведеном временском периоду, а електронске верзије ћете добити у року од сат времена од кад пошаљете захтев - подразумева се да је радно време службеника у Студенској служби од 8:30 до 15:30 часова. Сви захтеви који стигну после 15 часова ће бити одрађени следећег радног дана.

Срдачно,
Ваша Студентска служба

17. 1. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Аналитичка хемија. Кандидат је др Маја Натић, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


13. 1. 2022.

image

Крајем прошле године наше колеге су се окупиле у Библиотеци Хемијског факултета поводом прославе 80. рођендана професора Хемијског факултета и академика Слободана Милосављевића. Професор Милосављевић је оставио немерљив траг за собом и као научник и као педагог, о чему сведоче бројни веома позитивни коментари колега који су имали част да сарађују са њим или да буду његови студенти.

Колеге проф. Милосављевића су нашле још један изузетно леп начин да му одају почаст и одуже му се за изузетно плодоносну сарадњу. Поводом његовог 80-ог рођендана Српско хемијско друштво је омогућило издавање специјалног издања о истраживању из области природних производа. Професори Веле Тешевић и Љубодраг Вујисић су били гостујући уредници ове 12 свеске 86. издања Журнала СХД.

Више информација о овом издању можете пронаћи на следећим линковима:
https://www.shd-pub.org.rs/index.php/JSCS/article/view/11509/8831
https://www.linkedin.com/pulse/80-ro%C4%91endan-profesora-hemijskog-fakulteta-i-akademika-vujisi%C4%87?trk=public_post-content_share-article

[Proslava]   [Akad. Slobodan Milosavljevic]

13. 1. 2022.

image

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је расписало јавни позив за учешће у средствима Министарства кроз 17 програмских активности из области науке. Ове активности обухватају стипендирање студената докторских студија, младих истраживача, суфинансирање учешћа на научним скуповима у иностранству, постдокторског усавршавања, издавања научних часописа и монографија, одржавања научних скупова у РС и боравка истраживача из иностранства у нашој земљи, итд.

Текст позива и додатне информације можете наћи на следећој адреси:
https://mpn.gov.rs/vesti/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-prosvete-nauke-i-tehnoloskog-razvoja-u-2022-godini-17-programskih-aktivnosti-iz-oblasti-nauke/

12. 1. 2022.

image

Депоновање рецензираних верзија публикованих радова (финалних верзија ваших рукописа) дефинисано је поред нашег Правилника и у националној Платформи за отворену науку. У 2021. години имамо само 8 рецензираних верзија од 101 рада који због ауторских права морају да буду закључани.

Молим вас да ове верзије депонујете, или да их доставите Ани Ђорђевић (anadj@chem.bg.ac.rs) која нам је и ове године понудила помоћ.

Крајем 2021. године, Ана је одржала и предавање о депоновању радова и података у наш Cherry репозиторијум. Презентација и снимак овог предавања се налазе на страници о Библиотеци ХФ (О Факултету → Библиотека → Едукација корисника, 28. 12. 2021):

Срдачан поздрав,
Тања Ћирковић Величковић

12. 1. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај комисије за избор једног сарадника у звању сарадник у настави за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је Андреј Кукурузар, дипл. хемичар.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


8. 1. 2022.

image

[Antonina Markovic]Антонина Марковић је изабрана за најбољу студенткињу школске године 2020/21. на смеру Настава хемије. Занимало нас је шта све инспирише младе људе да се посвете професорском позиву, па смо замолили Антонину за један кратак интервју.

Шта вас је мотивисало да упишете смер Настава хемије?

Оно што ме је највише мотивисало да упишем смер настава хемије јесте рад са ученицима. Велика је одговорност професора хемија у смислу преношења знања. Па у складу са тим дајете све од себе да будете што бољи у свом послу.

Који предмет вам је био најзанимљивији?

Школски огледи у настави хемије 1 и 2 зато што смо прошли читав један циклус посматрања и демонстрирања огледа који су неопходни да се примењују у настави хемије.

Да можете да дате млађим колегама неки савет за студирање, шта би то било? Шта бисте волели да вам је неко рекао на почетку студија?

Сваки почетак носи са собом пуно изазова. Од нас самих зависи како ћемо се са тим изазовима носити. У циљу лакшег савладавања изазова, неопходна је упорност и учење.

Шта вам се највише свиђа у вези са професорским позивом?

Када сте професор налазите се у ситуацијама да будете извор знања ученицима. У складу са тим сваки професор мора константно да се усвршава и ради на себи.

Захваљујемо се Антонини за време које је издвојила за нас и желимо јој пуно успеха у даљем раду!

5. 1. 2022.

image

Привредна комора Србије доделила је др Бранки Лончаревић Награду за најбољу докторску дисертацију студената факултета у школској 2018/19. години. Награде се додељују за радове са оригиналним научним доприносом од изузетног значаја у одређеној области, а са директним или потенцијалним доприносом развоју привреде, академске и шире друштвене заједнице на територији Републике Србије. Свечаност поводом доделе награда организована је 23. децембра ове године, где је укупно додељено 11 награда за школску 2018/19. и 7 награда за 2019/20. годину.

Др Бранка Лончаревић је завршила основне, мастер и докторске студије на студијском програму Биохемија Хемијског факултета, а запослена је као научни сарадник на Институту за хемију, технологију и металургију. Назив дисертације за коју је награђена је: "Оптимизација продукције левана бактерије Бациллус лицхениформис и примена у синтези кополимера". Ментор током израде тезе је био проф. Владимир Бешкоски. Честитамо и Бранки и њеном ментору на заслуженом признању.

[Dodela nagrada PKS]   [Branka Loncarevic]

5. 1. 2022.

image

Европска комисија је објавила нови Еразмус+ општи позив за подношење предлога пројеката за 2022. годину. Универзитет у Београду наставља учешће у новом програму Еразмус+ у периоду 2021-27. године у истом статусу, што значи да установе и организације и даље имају могућност да пуноправно учествују у свим деловима Еразмус+ програма.

Као и претходних година, факултети и институти Универзитета у Београду су позвани да попуне формулар за пријаву пројеката мобилности у оквиру новог циклуса програма. Напомињемо да се од овог позива бивше програмске земље (КА131) сада називају "државе чланице и треће земље придружене Програму" (земље ЕУ и Норвешка, Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Турска - некадашња КА103), док се некадашње партнерске земље (КА171) сада називају "треће земље без пуноправног учешћа у Програму" (некадашња КА107).

Уредно попуњен и правовремено достављен формулар усклов је за укључивање предлога факултета/института у јединствену пријаву КА131, коју припрема, подноси и координира Универзитет у Београду као носилац Еразмус повеље за високо образовање.

Имајући у виду да је у оквиру новог циклуса програма у току прелазак на онлајн систем закључивања споразума, а да смо на основу повратних информација од стране партнерских институција са којима Универзитет у Београду има дугогодишњу сарадњу, тренутно у процесу потписивања споразума који би важили током читавог циклуса новог Еразмус+ програма (2021-27. година), најљубазније Вас молимо да у новом позиву као приоритетне партнере наведете само оне за које сматрате да би са њима партнерство могло бити реализовано током читавог периода трајања програма. С тим у вези, у платформи је назначено са којим универзитетима је успостављена сарадња и реализована мобилност на основу предлога за сарадњу достављених у позивима из 2019. и 2020. године. Одабиром одговарајуће партнерске институције, можете се определити за наставак постојеће или реализацију нове сарадње са наведеним институцијама. Уколико се одлучите да пријавите нове партнере за сарадњу у оквиру КА131, неопходно је да се приликом одабира приоритетних партнера (у прецизно назначеним областима), као и у образложењу, водите следећим критеријумима:

 • усклађеност са циљевима Стратегије мобилности Универзитета у Београду и Еразмус+ програма 2021-27, које се односе на сарадњу, квалитет, инклузију и правичност, изузетност, креативност и иновације;
 • досадашњи остварени резултати у сарадњи са предложеном институцијом, уколико партнерство кроз Еразмус+ није претходно успостављено;
 • квалитет сарадње и поузданост партнера у реализацији сарадње (нпр. писана потврда партнера да је спреман да сарађује са УБ у оквиру Еразмус+ програма);
 • значај сарадње са предложеним партнером, како за саме учеснике и партнерске институције, тако и за сам Универзитет и могућност проширивања сарадње на више од једне чланице или Универзитет у целини;
 • претходне иницијативе партнерске институције за успостављање сарадње у оквиру Еразмус+ програма, која није раније формализована.

Напомињемо да је укупни фонд за тренутни позив за средства у оквиру кључне акције КА171 на нивоу Републике Србије веома ограничен и знатно мањег обима него што је то до сада био случај, те вас молимо да се приликом пријаве за средства у оквиру КА171 фокусирате само на приоритетну сарадњу.

Имајући све горенаведено у виду, најљубазније Вас молимо да приликом планирања и подношења пријава за мобилност у оквиру овогодишње пријаве, пажљиво размотрите нова партнерства која предлажете и кроз прелиминарне контакте обезбедите начелну сагласност партнера за успостављање сарадње са УБ, проверите компатибилност ISCED поља и студијских програма између партнерске и Ваше институције, како Универзитет не би дошао у ситуацију да због малог броја реализованих мобилности и неискоришћених средстава, буде санкционисан смањењем буџета у наредном конкурсном року.

Сви заинтересовани ми се могу обратити за пријавни формулар. Рок за попуњавање формулара на MobiON платформи УБ истиче у понедељак, 31. јануара 2022. године у 13 часова. Након истека рока за подношење пријава, накнадне измене и допуне у пријави неће бити могуће. Како бих била у могућности да поднесем пријаве на време, молим вас да ми попуњене формуларе пошаљете до четвртка, 25. јануара до 13 часова на мејл: tbozic@chem.bg.ac.rs.

30. 12. 2021.

image

Испраћамо стару и са радошћу дочекујемо нову годину уз нови број часописа "Позитрон"!

Истичемо текстове:

 • Хемијски састав вакцина за вирус корона
 • Закон о студентском организовању - дуго очекиван, а боље да није дочекан
 • Нанопутанци - упознајте људе високе два нанометра
 • Зашто не треба читати књиге?
 • Dream Team - фото-албум нове генерације студената

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Желимо вам срећне празнике!

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 25]

29. 12. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Николе Кнежевића, дипл. хемичара, вишег научног сарадника Института БиоСенс (Универзитет у Новом Саду), кандидата за избор у звање научни саветник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


29. 12. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Студенти који су остварили право на кредит или стипендију за школску 2021/22. годину треба да отворе текући рачун у најближој експозитури UniCredit банке, који је бесплатан, а на који ће им новац бити уплаћиван. За отварање рачуна потребан је оверен индекс и важећа лична карта.

Студенти којима је први пут одобрен кредит остварују право на исти уколико обезбеде менично покриће. Потребна су следећа документа:

 • изјава жиранта (Oбразац бр. 6, који можете преузети у оквиру овог обавештења), попуњена и оверена према упутству на полеђини обрасца;
 • копијa важеће личнe карте жиранта или очитани подаци ако је ЛК са чипом;
 • меница на неограничен износ (купити у банци, попунити и потписати према упутству на полеђини обрасца бр. 6).

ВАЖНО: рукопис на предњој и задњој страни менице НЕ СМЕ да буде идентичан, банка ће одбити овако попуњену меницу.

Документација за менично покриће ће бити прикупљана у периоду од 7.2. - 11.2.2022. године у просторији Студентске службе.

Ваша Студентска служба


23. 12. 2021.

image

Медаља Српског хемијског друштва за трајан и изванредан допринос науци за 2021. годину додељена додељена је професору Хемијског факултета, академику Радомиру Саичићу као израз признања за допринос развоју синтетичке методологије и тоталној синтези природних производа.

Медаља Српског хемијског друштва за прегалаштво и успех у науци за 2021. годину додељена је асистенткињи Хемијског факултета др Карли Илић Ђурђић као израз признања за допринос развоју и примени протеинског инжењеринга.

21. 12. 2021.

image

Обавештавамо вас да је Фонд за иновациону делатност покренуо нови програм подршке за перспективне тимове и микро предузећa који настоје да потврде да су на правом путу да освоје тржиште - Паметни почетак.

Паметни почетак је намењен за развој првог прототипа или минимално одрживог производа. У оквиру овог програма, Фонд обезбеђује финансијску и менторску подршку, која ће помоћи у спровођењу прве фазе истраживања тржишта, развоју производа, успостављању пословног модела и започињању припрема за следећу фазу прикупљања финансијских средстава. Тимовима и микро предузећима су за појединачне пројекте на располагању бесповратна средства у износу до 30.000 евра. Финансирање које Фонд даје не може прећи 90% укупног буџета пројекта који се пријављује. Додатно, обезбеђена су и бесповратна средства до 5.000 евра за коришћење менторских услуга.

Пријава за учешће у програму Паметни почетак је једноставна, потребно је попунити пријавни образац и доставити видео снимак од три минута који представља кратку презентацију концепта производа или услуге и чланова тима. Пријаве пројеката из свих области науке и технологије и из било ког индустријског сектора се подносе путем портала Фонда до 22. фебруара 2022. године до 15 часова, а сва потребна документација се налази на интернет страници Фонда.

Захваљујући средствима из националног буџета за подршку младим тимовима и предузећима издвојено је укупно милион евра са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Фонд ће за све заинтересоване подносиоце пријава сваке среде до истека рока организовати on-line инфо сесије "отворена врата". Прва отворена врата биће организована 29. децембра 2021. године са почетком у 13 часова. Учешће је доступно на Zoom линку:
https://zoom.us/j/91958354241

Фонд је на располагању свим подносиоцима пријаве путем телефона: 011/6555-696 и електронске поште: smartstart@inovacionifond.rs.

[Smart Start]

21. 12. 2021.

image

Поштовани,

Овом приликом вас обавештавамо да је Универзитетска агенција за Франкофонију (АУФ) расписала конкурс за стипендије за међународну мобилност студената ради обављања стручне праксе.

Студенти који говоре француски језик (минимални ниво знања Б1) и који нису већ били стипендисти Универзитетске агенције за франкофонију (АУФ), позивају се да се пријаве за међународну мобилност ради обављања стручне праксе како би искористили своје вештине и знања на радном месту, у циљу професионалне интеграције.

Међународна мобилност ради обављања стручне праксе студената одобрава се у трајању од 1 до 3 месеца и може се реализовати у периоду од 18. априла до 17. децембра 2022. године. Студенти завршних година студија морају праксу да заврше до краја школске 2021/22. године (до 30. септембра 2022. године).

Пракса мора бити призната као део студијаког програма кандидата, што на Универзитету у Београду подразумева унапред закључен Уговор о обављању стручне праксе између матичног факултета студента и послодавца. Модел можете пронаћи на сајту Универзитета у Београду, на следећем линку: www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/univ-propisi.php. То је образац 3 у оквиру Правилника о мобилности студената и преношењу ЕСПБ бодова.

Кандидати сами морају да пронађу послодавца ван своје земље (земље пребивалишта). Потребно је да им током праксе радни језик буде француски и да за потребе конкурса од потенцијаног послодавца добију потврду о пријему.

Подршка АУФ-а покрива превоз, месечну накнаду и здравствено осигурање.

На следећем линку можете пронаћи више информација о условима конкурса:
www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/appel-regional-candidatures-2022-mobilites-de-stage-professionnel-linternational/

Позив за пријаве је отворен од 20. децембра 2021. до 21. марта 2022. године.

20. 12. 2021.

image

Позивају се студенти Хемијског факултета Универзитета у Београду да се прикључе Летњем истраживачком програму размене (Summer Research Exchange Programme) на Департману за Хемију Градског Универзитета у Хонг Конгу (Department of Chemistry, City University of Hong Kong), који траје од 6. јуна до 5. августа 2022.

У прилогу се налазе проспект програма и списак расположивих истраживачких пројеката. Додатне информације, упутство за пријављивање, као и списак потребних докумената можете пронаћи на овом линку.

Молимо вас да своје пријаве пошаљете г. Алану Вонгу (Mr. Allan Wong) на адресу: allawong@cityu.edu.hk најкасније до 1. фебруара 2022. Документација треба да стигне на одредиште најкасније до уторка, 15. фебруара 2022. Касне пријаве ће бити разматране само у случају да остане празних места.

Адреса за слање документације је:
Department of Chemistry
Room B6708, Level 6, Blue Zone
Yeung Kin Man Academic Building (YEUNG)
City University of Hong Kong
Tat Chee Avenue, Kowloon, Hong Kong

[Summer Research Exchange Programme 2022]


7. 12. 2021.

image

Стипендије Владе Француске 2022-2023.

Конкурс за стипендије 2022-2023. отворен је до 28. марта. 2022.

Студенти могу да конкуришу за следеће програме стипендија:

 • мастер 2
 • докторат у коменторству
 • стипендија за Националну високу школу за лепу уметност (ENSBA).

Подношење кандидатура:
Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Услови и критеријуми налазе се на сајтовима:
www.institutfrancais.rs
www.srbija.campusfrance.org

[Plakat za stipendije]

2. 12. 2021.

image

Поштовани/а,

Користимo ову прилику да вас обавестимо да је Фонд за иновациону делатност 30. новембра 2021. године објавио нови јавни позив за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде: www.inovacionifond.rs/cir/info/otvoren-novi-javni-poziv-za-programe-finansiranja

Средства за реализацију другог јавног позива у укупном износу од девет милиона евра обезбеђена су из Претприступних фондова Европске уније за 2018 годину (ИПА 2018), а кроз Пројекат "Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП".

Програм раног развоја намењен је младим предузећима која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра. За средства у оквиру овог програма могу се пријавити микро и мала предузећа основана у Србији, у већинском приватном власништву резидената Републике Србије и не старија од пет година, као и неформални тимови. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци. У случају да пројекат предложен од стране тима буде одобрен за финансирање, тај тим ће бити у обавези да региструју предузеће.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300 хиљада евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Циљ је такође развој иновација са великим тржишним потенцијалом.

Програм сарадње науке и привреде намењен је конзорцијумима који је сачињени од најмање једног приватног микро, малог или средњег предузећа основаног у Србији и једне јавне научно-истраживачке организације у већинском државном власништву, акредитоване у Србији. Финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту омогућава конзорцијумима да реализују заједничке пројекте како би створили производе, услуге, технологије и технолошке процесе високе вредности кроз примењено истраживање и развој. Финансирање које Фонд обезбеђује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Јавни позив је отворен до 15. марта 2022. године до 15 часова, а пријаве пројеката из свих области науке и технологије и индустријског сектора се подносе путем портала Фонда.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Фонд ће промоцију програма финансирања организовати online током децембра 2021. године, јануара, фебруара и марта 2022. године.

Такође, Фонд је на располагању свим подносиоцима пријаве и путем телефона: 011/6555-696 или електронске поште: minigrants@inovacionifond.rs, matching.grants@inovacionifond.rs и cgs@inovacionifond.rs.

2. 12. 2021.

image

Најбољи студенти Хемијског факултета

Према успеху који су постигли у току основних/интегрисаних академских студија на Универзитету у Београду - Хемијском факултету, 2. 12. 2021. додељене су награде најбољим студентима који су дипломирали у последње две школске године, по смеровима које су завршили.

Најбољи студенти који су завршили студије током школске 2019/20. су:

 • Хемија – Павле Крављанац, Јелена Станић
 • Биохемија – Александар Бисенић
 • Хемија животне средине – Ивана Вуловић
 • Настава хемије – Душица Лазаревић

Најбољи студенти који су дипломирали током школске 2020/21. су:

 • Хемија – Андреј Кукурузар, Урош Стојиљковић
 • Биохемија – Алекса Савић
 • Хемија животне средине – Бошко Врбица
 • Настава хемије – Антонина Марковић

Због рада у условима пандемије, додела ових признања није спроведена на свечаном обележавању Дана Хемијског факултета, као што је уобичајено.

Честитамо нашим најбољим студентима!

23. 2. 2021.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет