Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФКуповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) можете извршити без доласка на ХФ, позивом на број телефона 011-3336-709. Након прокњижене уплате, достава се врши поштом. Трошкове слања пошиљке сноси наручилац.

Инструкције за плаћање:

 • Прималац:   Универзитет у Београду-Хемијски факултет
 • Сврха уплате:   наслов публикације (књиге)
 • Рачун:   840-1817666-82
 • Позив на број:   физичка лица (студенти) остављају празно, док правна лица уносе број фактуре

Неопходно је при попуњавању уплатнице навести тачну адресу уплатиоца.


Од понедељка, 2. новембра Студентска служба ће радити са студентима у периоду од 10 до 13 часова, према одлуци Деканског колегијума (одлука ХФ бр. 947/1 од 28. 10. 2020. године).

У периоду уписа и осталих активности које подразумевају долазак већег броја студената у кратком временском периоду, радно време ће бити продужено, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Такође, молимо вас да све ваше захтеве које имате према Студентској служби, попут издавања уверења, поднесете дан раније путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs како бисмо што брже и са што мање задржавања испунили ваше захтеве.

Ваша Студентска служба

8. 9. 2021.

image

Семинар "Квалитет вода" организује се традиционално (24. пут) у оквиру јесење "Школе за заштиту животне средине" од 8. до 10. септембра 2021. године.

Организована предавања, дискусије и курсеви имали су бројне теме, од заштите ресурса вода, квалитета воде за пиће, мониторинга површинских и подземних вода, анализе и санације контаминираног седимента, процене ризика, технологија припреме воде за пиће и отпадних вода до европског и националног законодавства у овој области.

Ове године биће обрађене теме:

 1. Унапређени процеси оксидације у третману вода
 2. Отпадне воде - циљеви и перспективе
 3. Приоритети у управљању отпадним водама

Такође биће организована студентска секција: "Значај студија заштите животне средине у заштити вода" (излагање радова студената основних, мастер и докторских студија).

Оснивањем Фондације "Доцент др Милена Далмација", омогућено је и учешће студената у Школи за заштиту животне средине у оквиру секције "Значај студија заштите животне средине", где су студенти имали прилику да презентују резултате свог рада и размене до тада стечена знања. Ове године наставља се укључивање студената у остале активности школе што ће омогућити непосредан контакт са привредним субјектима и потенцијалним послодавцима. Обзиром на неопходне мере током организације, које су у складу са епидемиолошком ситуацијом, ове године предвиђена форма учешћа студената је on-line.

На Семинару је планирано учешће око 40 студената основних (II, III и IV година), мастер и докторских студија. Пријављивањем на Пријавни лист студенти стичу право да буду ослобођени плаћања котизације, а омогућено је и да добију до 5 уџбеника и практикума издатих од стране Катедре за хемијску технологију и заштиту животне средине (ПМФ, Нови Сад).

Пријава за учешће врши се попуњавањем приступнице у прилогу. У прилогу је такође дата и комплетна агенда Water Workshop 2021.


26. 7. 2021.

image

Радно време стручних служби Хемијског факултета у летњем периоду (од 26. јула до 22. августа 2021) ће бити од 8:30 до 13:30.

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

22. 7. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије о оцени научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Александре (Јанко) Михајлиди-Зелић, дипломираног хемичара, под насловом:

Диференцијација геолошког и антропогеног порекла главних неорганских јонских врста урбаног атмосферског аеросола

Извештај Комисије се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


21. 7. 2021.

image

Више о резултатима Horizon 2020 пројекта FoodEnTwin можете сазнати из предавања др Јелене Мутић, ванредног професора Хемијског факултета на Катедри за аналитичку хемију. Она је у оквиру предавања "Метали у морским плодовима: бенефит и ризик" објаснила колико су морски плодови значајан извор есенцијалних елемената. Са друге стране, открила је могућности ризика од прекомерног уноса ове врсте хране, односно токсичних елемената који могу да уђу у ланац исхране. Развијање нових аналитичких метода за одређивање садржаја елемената, које су једноставне, брзе, тачне и којима је могуће постићи ниске детекционе лимите, јесте важан задатак за хемичаре који се баве аналитичком хемијом.

[Predavanje prof. Jelene Mutic]

Професорка Мутић припада Катедри за аналитичку хемију и нашим студентима предаје више предмета који се баве савременим инструменталним техникама и методама.

Предавање можете пратити на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=Jo6ut33Cgcc

[Pravilna ishrana]   [Skoljke]

17. 7. 2021.

image

Обавештавамо вас о позивима за пријаву за индивидуалну мобилност у оквиру Еразмус+ програма који ће током лета и јесени бити отворени на платформи за мобилност Универзитета у Београду - MobiON, као и о новим роковима за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру пројеката одобрених 2019. и 2020. године.

Програмски период реализације пројекта одобреног у 2020. години је 31. март 2023. године. Током отвореног позива студенти свих нивоа студија конкуришу за одлазак на мобилност у наредном семестру, док се запослени могу пријавити за одлазак и у текућем семестру, уз напомену да ниједна мобилност неће моћи да се реализује док Универзитет у Београду не добије званичну потврду партнерске институције да је кандидат прихваћен на мобилност.

Позиви за пријаву за мобилности које ће бити реализоване у пролећном семестру академске 2021/22. године, биће отворени  16. јула 2020. године у 16 часова. Позиви ће бити распоређени у три групе са фиксним датумима пријављивања кандидата, односно номинације ЕСПБ координатора, а све у складу са  захтевима страних партнера у вези са роковима за достављање номинација и регистрацију на њиховим интерним платформама.

Позив је отворен за оне интер-институционалне споразуме који су до сада закључени, а у оквиру средстава која су Универзитету у Београду одобрена за реализацију мобилности у периоду 2019-2021, односно 2020-2022. године.

Преглед мобилности за које су отворени позиви за пријаву можете пронаћи на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/open-calls

Додатне информације можете пронаћи у документу у прилогу. За сва евентуална питања и недоумице, молимо Вас да контактирате Еразмус+ тим Универзитета у Београду: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/contact


9. 7. 2021.

image

Обавештавамо вас да је Фонд за иновациону делатност 5. јула 2021. године, објавио нови јавни позив за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде: вест о обављивању јавног позива.

Средства за реализацију јавног позива у укупном износу од девет милиона евра обезбеђена су из Претприступних фондова Европске уније за 2018 годину (ИПА 2018), а кроз Пројекат "Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП".

Програм раног развоја намењен је младим предузећима која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра. За средства у оквиру овог програма могу се пријавити микро и мала предузећа основана у Србији, у већинском приватном власништву резидената Републике Србије и не старија од пет година, као и неформални тимови. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци. У случају да пројекат предложен од стране тима буде одобрен за финансирање, тај тим ће бити у обавези да региструју предузеће.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300 хиљада евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Циљ је такође развој иновација са великим тржишним потенцијалом.

Програм сарадње науке и привреде намењен је конзорцијумима који је сачињени од најмање једног приватног микро, малог или средњег предузећа основаног у Србији и једне јавне научно-истраживачке организације у већинском државном власништву, акредитоване у Србији. Финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту омогућава конзорцијумима да реализују заједничке пројекте како би створили производе, услуге, технологије и технолошке процесе високе вредности кроз примењено истраживање и развој. Финансирање које Фонд обезбеђује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Јавни позив је отворен до 15. септембра 2021. године до 15:00 часова, а пријаве пројеката из свих области науке и технологије и индустријског сектора се подносе путем портала Фонда.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Фонд ће промоцију програма финансирања организовати on-line током јула, августа и септембра ове године.

Такође, Фонд је на располагању свим подносиоцима пријаве и путем телефона: 011/6555 696 или електронске поште: minigrants@inovacionifond.rs, matchinggrants@inovacionifond.rs или cgs@inovacionifond.rs.

5. 7. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Николе Хорвацког, мастер хемичара, истраживача-приправника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


30. 6. 2021.

image

Отварамо пријаве за Позитронову школу новинарства!

Ове године, школа новинарства биће одржана на Google meet платформи у 4 термина, 30. и 31. јула, као и 6. и 7. августа. Научићеш како да побољшаш писање и пронађеш тачне информације, а очекују те и корисне цаке за дизајн.

Било да си већ писао/писала за нас или тек планираш, пријави се! Вештине које усвојиш током бесплатног курса ћеш моћи да примениш и на друге врсте писања. Позив је отворен за све студенте Хемијског факултета.

ЗАДАТАК

Имамо и пријемни задатак за тебе! Користећи до 150 речи опиши узроке глобалног загревања. Имаш цео интернет на располагању!

Документ са текстом наслови својим именом и презименом и уз свој контакт (име, презиме, број индекса, број телефона) пошаљи до 15. јула у 12 ч на pozitron@chem.bg.ac.rs, са насловом мејла "Школа новинарства".

Од пријављених, биће одабрано десеторо полазника који су показали писменост и оригиналност на пријемном задатку, а сви који заврше Школу, добиће ЕСПБ.

ШКОЛА НОВИНАРСТВА - ПЛАН РАДА

Обука ће бити одржана на платформи Google meet у термину 15-17 ч сваког наведеног дана.

 • 30. 7. УВОД: Врсте текстова у часописима, извори информација
 • 31. 7. СТИЛ: Како да не пишете досадно; Дизајн у приступачним програмима; Задатак 1
 • 6. 8. КРОЈЕЊЕ: Преглед задатка 1; Уређивање текстова
 • 7. 8. ЧИТАОЦИ: Циљна публика и комуникација

[Pozitronova letnja skola novinarstva]

30. 6. 2021.

image

Крај семестра прослављамо уз нови број студентског часописа "Позитрон".

Истичемо текстове:

 • Ван дер Валсове хетероструктуре – коцкице за хемичаре
 • Аманитин – капа смрти
 • Сексуално узнемиравање и како на њега одговорити
 • Инспиративни интервју са Милицом Сентић
 • Ваше идеје за унапређење студирања и ваше фотографије

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 23]

19. 5. 2021.

image

Универзитет Илиноиса у Чикагу (University of Illinois at Chicago - UIC) организује серију семинара под називом Summer@UIC - 2021 Seminar Series. Семинари су посвећени разним темама из истраживања на пољу хемије. Организују се средом, од 19. маја до 18. августа 2021. године с почетком у 9:00 CST (тј. 16:00 по нашем времену) на Zoom платформи:

https://uic.zoom.us/j/86892578352?pwd=RnlpWU9TVUs2anBENk96bDZiOEpvQT09

На дан 26. маја семинар ће одржати проф. др Драгана Милић, а 18. августа проф. др Радомир Саичић.


6. 5. 2021.

image

Драге колегинице и колеге,

Делимо са вамa план зграде Факултета који је за "Позитрон" припремила колегиница Милена Самац. Надамо се да ће вам помоћи у сналажењу на Хемијском факултету.

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[HF, prizemlje]   [HF, prvi podrum]

[HF, prvi sprat]   [HF, drugi sprat]

7. 4. 2021.

image

На Хемијском факултету је  01. априла 2021. године почео пројекат Европске комисије Horizon2020 IMPTOX - Иновативна аналитичка платформа за истраживање ефеката и токсичности микро- и нано- пластике, у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине, на ризик од алергијских болести у претклиничкој и клиничкој студији, GA No. 965173.

Руководилац пројекта је проф. др Тања Ћирковић Величковић, а са Хемијског факултета ће у тиму бити укључени професори и сарадници Хемијског факултета са катедри за биохемију, аналитичку и органску хемију, као и колеге са Иновационог центра, Физичког факултета и из ИНЕП-а.

У савременом добу постоји хитна потреба за разумевањем утицаја микро- и нано-пластичних честица које загађују храну и животну средину као и њиховог ризика на здравље људи. Пројекат IMPTOX има за циљ стварање међупредметне платформе за дизајнирање погодних аналитичких приступа за одређивање обима проблема у животној средини и утицаја на наше здравље проценом утицаја микро- и нано- пластичних честица унетих удисањем и/или гутањем, а контаминираних металима, алергенима, патогеним бактеријама и токсинима, на алергијске реакције.

Исход овог иновативног пројекта укључује: нове алате за откривање микро- и нано-пластичних честица; побољшано разумевање ефеката микро- и нано-пластичних честица у комбинацији са критичним загађивачима у ваздуху, води и храни на здравље људи и откривање биомаркера; повећану свест о ризику на болести услед микро- и нано- пластичних честица и загађивача; побољшане стратегије комуникације између науке и релевантних заинтересованих страна и допринос здравственим циљевима Европске стратегије за пластику у кружној економији; научне податке релевантне за политику у циљу смањења ризика по здравље људи и процена ризика и на националном нивоу и нивоу ЕУ за креаторе политика.

www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index.html

[Шема]

23. 2. 2021.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет