Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФКуповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) можете извршити без доласка на ХФ, позивом на број телефона 011-3336-709. Након прокњижене уплате, достава се врши поштом. Трошкове слања пошиљке сноси наручилац.

Инструкције за плаћање:

 • Прималац:   Универзитет у Београду-Хемијски факултет
 • Сврха уплате:   наслов публикације (књиге)
 • Рачун:   840-1817666-82
 • Позив на број:   физичка лица (студенти) остављају празно, док правна лица уносе број фактуре

Неопходно је при попуњавању уплатнице навести тачну адресу уплатиоца.


Од понедељка, 2. новембра Студентска служба ће радити са студентима у периоду од 10 до 13 часова, према одлуци Деканског колегијума (одлука ХФ бр. 947/1 од 28. 10. 2020. године).

У периоду уписа и осталих активности које подразумевају долазак већег броја студената у кратком временском периоду, радно време ће бити продужено, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Такође, молимо вас да све ваше захтеве које имате према Студентској служби, попут издавања уверења, поднесете дан раније путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs како бисмо што брже и са што мање задржавања испунили ваше захтеве.

Ваша Студентска служба

26. 5. 2021.

image

Седми симпозијум Европске хемијске биологије - 7th European Chemical Biology Symposium - биће одржан on-line у периоду од 26. до 28. маја 2021. године. Овај симпозијум пружа бројне могућности за оралне и постерске презентације студентима докторских и пост-док студија. Рок за предају апстраката је 26. март 2021. године. Више информација можете наћи у позивном писму и на сајту симпозијума https://ecbs2021.eu/.


26. 5. 2021.

image

Термини разговора студената са Продеканом за наставу ХФ

Продекан за наставу ХФ ће у току друге половине семестра (26. 4. - 11. 6.) школске 2020/21. године за сва студентска питања бити доступан у кабинету 515а (II спрат, блок А) понедељком и четвртком у 11.00. Поред тога, студенти могу да пишу на nastava@chem.bg.ac.rs, искључиво са студентске електронске адресе, као и да закажу састанак на платформи MsTeams (тим: Продекан за наставу).

19. 5. 2021.

image

Универзитет Илиноиса у Чикагу (University of Illinois at Chicago - UIC) организује серију семинара под називом Summer@UIC - 2021 Seminar Series. Семинари су посвећени разним темама из истраживања на пољу хемије. Организују се средом, од 19. маја до 18. августа 2021. године с почетком у 9:00 CST (тј. 16:00 по нашем времену) на Zoom платформи:

https://uic.zoom.us/j/86892578352?pwd=RnlpWU9TVUs2anBENk96bDZiOEpvQT09

На дан 26. маја семинар ће одржати проф. др Драгана Милић, а 18. августа проф. др Радомир Саичић.


14. 5. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је др Веселин Маслак, дипл. хемичар за истраживање и развој, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


13. 5. 2021.

image

Пољопривредни факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Стева Левић, дипл. хемичар, доцент Пољопривредног факултета.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


12. 5. 2021.

image

У оквиру пројекта европске универзитетске алијансе Circle U. биће одржана прва виртуелна недеља (Virtual Staff Week) посвећена подизању свести о значају алијансе за Универзитет у Београду и његове партнере.

Циљ овог догађаја је да се додатно развије и прошири сарадња између чланица, као и да се детаљније прикажу могућности које ово партнерство нуди у вези реализације мобилности студената и наставног особља.

Виртуелна недеља биће организована у периоду од 31. маја до 4. јуна 2021. године.

Детаљне информације, програм активности и пријаву за учешће можете пронаћи на следећем линку:
https://international.au.dk/collaboration/partneruniversities/thecircleustaffweek/

Сви заинтересовани се могу пријавити за учешће у појединачним догађајима, није неопходно регистровати се за читаву недељу, а регистрација и учешће су бесплатни. Регистрација ће бити отворена до 28. маја 2021. године.

8. 5. 2021.

image

Др Душанка Милојковић Опсеница, редовна професорка Хемијског факултета и извршни руководилац лабораторије за испитивање аутентичности хране, ИноваЛаб, гостовала је 5. маја у емисији "Јутро" на ТВ Прва.

Професорка је истакла да чак 40 одсто анализираних узорака није био прави мед, али да се раније јављао још већи удео фалсификата меда.

Шта још купујемо у наводном "меду" а да то и не схватамо? У неким случајевима, у теглама са медом је пронађено 60, па и 70 одсто шећерног сирупа. Има узорака у којима меда нема ни у траговима, а најмање је правог природног меда.

ИноваЛаб - Лабораторија за испитивање аутентичности хране функционише као засебна целина у оквиру Иновационог центра Хемијског факултета у Београду. Проистекла је из научноистраживачких и иновационих пројеката у области развоја аналитичких и хемометријских поступака за проверу аутентичности хране. Захваљујући својој препознатљивости у области оцене аутентичности меда, ИноваЛаб је веома активно укључена у акцију откривања лажног меда на тржишту Србије коју од почетка ове године спроводи Министарство пољопривреде.

Гостовање професорке Милојковић Опсеница потражите на линку:
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=05&dd=05&nav_id=1852741

[Prof. dr Dusanka Milojkovic Opsenica]

7. 5. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Милице Спасојевић, дипл. инг. технологије, научног сарадника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


7. 5. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Милоша Пешића, мастер хемичара, асистента и истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


6. 5. 2021.

image

Хемијски факултет и ове године учествује у националној музејској иницијативи "Музеји за 10" која траје од 12. до 18. маја.

Током седам дана бесплатних програма, а у складу са епидемиолошком ситуацијом, на друштвеним мрежама Хемијског факултета објављиваћемо фотографије и видее које тумаче историју хемије у Србији.

Тема међународног дана Музеја (18. мај) је Будућност музеја: нове идеје, нове праксе. Из историје хемије у Србији, ове године издвајамо јубилеј зграде у којој се налази Хемијски факултет, како се мењало студирање током деценија и како је хемија опевана у песмама.

Покровитељ програма је Министарство културе и информисања, а координатор Национални комитет Међународног савета музеја ICOM Србија.

Више о манифестацији сазнајте овде.

Организациони тим за Хемијски факултет

[Muzeji za 10 - 2021.]

6. 5. 2021.

image

Пишите за "Позитрон"!

Oтварамо позив за ауторе текстова и прилога за "Позитрон".

Своје текстове шаљите на pozitron@chem.bg.ac.rs до 31. 5. 2021. Препоручујемо да напишете до једне А4 стране (фонт Calibri, 11pt, ћирилица), предложите наслов и фотографије. Уколико имате омиљену тему о којој можете да причате по цео дан, а нисте сигурни како да пронађете поуздане изворе и квалитетне фотографије, пишите нам, ми ћемо вам помоћи.

Кораци које пролазе наши дописници:

 1. Размишљање о теми и писање скице
 2. Допуна текста (није неопходно, можете нам послати и скицу)
 3. Потрага за занимљивим изворима информација који ће бити препорука нашим читаоцима за даље читање (није неопходно, можемо вам помоћи)
 4. Занимљиве, квалитетне фотографије које не крше ауторска права (није неопходно, можемо вам помоћи)
 5. Слање на pozitron@chem.bg.ac.rs
 6. Редакција разматра и уређује текст
 7. Дописивање са редакцијом ради углачавања дијаманта од вашег текста
 8. Објављивање следећег броја
 9. Дељење са родбином и пријатељима на друштвеним мрежама (обавезно!)

Укратко о писању за "Позитрон".

Радујемо се твом новом тексту! Имаш друге идеје? Желимо да их чујемо.

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pisi za Pozitron]

6. 5. 2021.

image

Драге колегинице и колеге,

Делимо са вамa план зграде Факултета који је за "Позитрон" припремила колегиница Милена Самац. Надамо се да ће вам помоћи у сналажењу на Хемијском факултету.

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[HF, prizemlje]   [HF, prvi podrum]

[HF, prvi sprat]   [HF, drugi sprat]

2. 5. 2021.

image

Конкурс за националне стипендије у оквиру светски познатог програма L'Oréal - Unesco "За жене у науци" (L'Oréal - Unesco For Women in Science) је продужен до 31. маја 2021. године, саопштила је компанија. Све младе жене које се баве истраживањима у области природних наука и имају до 35 година и завршене или уписане докторске студије могу поднети своје пријаве на сајту www.zeneunauci.co.rs.

Реч је о једанаестом циклусу овог програма у Србији, а ове године ће најталентованијим младим научницама бити додељене три стипендије, свака у износу од по пет хиљада евра у динарској противвредности.

2. 5. 2021.

image

Докторант Николина Поповић је у оквиру своје докторске тезе објавила рад на тему "Immobilization of yeast cell walls with surface displayed laccase from Streptomyces cyaneus within dopamine-alginate beads for dye decolorization" у престижном међународном часопису "International Journal of Biological Macromolecules". Истраживање је спроведено у оквиру рада на програмском финснсирању науке у Лабораторији за биомолекуларни инжењеринг (434), и заснивало се на производњи ензима лаказе на површини ћелија квасца Saccharomyces cerevisiae и лизе ћелија са циљем повећања специфичне активности ензима. Добијени ћелијски зидови су имобилизовани у новосинтетисаном хидрогелу заснованом на допамин-алгинату. Доказана је значајно повећана стабилност ових имобилизата у односу на имобилизате у класичним алгинатним хидрогеловима, као и њихова способност деколоризације различитих текстилних боја што се може искористити у биоремедијацији отпадних вода.

Часопис International Journal of Biological Macromolecules спада у 10% најцитиранијих часописа на свету, што га сврстава у категорију међународних часописа изузетних вредности. Објављивање радова у високорангираним научним часописима је веома захтевно јер се у томе "такмичимо" са научницима који се баве хемијом у целом свету. Међутим, од 166 радова које су запослени на нашем Факултету објавили током прошле године, чак 29 радова спада у ову највишу категорију. Објављивање великог броја радова у високоцитираним међународним часописима је уједно и један од битних разлога зашто се Београдски универзитет годинама уназад налази на Шангајској листи 500 најбољих универзитета у свету.

[Nikolina Popovic]   [Imobilizacija lakaze iz celijskog zida]

27. 4. 2021.

image

[Razgradnja plastike]Пластика је изузетно издржљив и постојан материјал. Ово је истовремено и њена велика предност, али и веома забрињавајућа мана. Док се предмети од биолошких материјала временом лако распадају труљењем, неоргански материјали кородирају, пластичне масе у природи се уситњавају у непромењеном облику до све ситнијих микро и нано честица.

Процене сугеришу да 5,25 трилиона честица пластике циркулише површинским водама океана. Те ситне честице присутне су и у језерима, рекама, подземним водама, ваздуху, земљишту и храни. Могу се прогутати или удахнути, а загађујуће супстанце као што су тешки метали, алергени, токсини и микроорганизми, могу да се прикаче на њих и да даље угрозе животну средину и здравље људи и животиња.

У априлу ове године је стартовао пројекат IMPTOX чији је циљ да истражи сложену улогу микро- и нано- пластике у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине на безбедност хране и здравље људи, фокусирајући се на алергије и астму. Хемијски факултет предводи конзорцијум од дванаест партнера из осам европских земаља који је задужен за реализацију овог пројекта.

Средства у износу од 6.104.823 EUR за реализацију пројекта су обезбеђена из програма ЕУ Horizon 2020. Један од разлога због којих дајемо толико простора представљању научних пројеката које предводи наш факултет или учествује у њима је због тога што је веома тешко изборити се за средства за њихову реализацију. Конкуренција код европских и светских фондова је огромна. Врло често ни сваки двадесети пријављен пројекат не буде прихваћен, а осим идеје и доброг образложења велика пажња се даје референцама и досадашњим резултатима институција које конкуришу за средства. Вест да је Хемијски факултет добио средства за још један пројекат из Horizon 2020 програма ЕУ веома добро илуструје углед који наш факултет има као научна и образовна институција чак и на међунараодном нивоу.

[Mikroplastika]

Више о пројекту IMPTOX потражите на интернет страници Хемијског факултета:
http://www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index-l.html

[IMPTOX shema]

20. 4. 2021.

image

Нежељене експлозије високоенергетских материјала могу бити веома опасне и однети велики број људских живота. Колико је овај проблем озбиљан смо имали прилике да видимо прошле године, након експлозије минералног ђубрива у Бејруту. На жалост, протеклих деценија су у експлозијама на радном месту губили животе и радници у Србији. Зато је веома важно да развијамо нове високоенергетске материјале који ће бити стабилнији и мање подложни нежељеним детонацијама.

[Dusan Veljkovic]

Управо на томе ради доцент Хемијског факултета, др Душан Вељковић који је вођа пројекта CD-HEM. Циљ његовог тима је да уз помоћ компјутерских симулација унапреди методе за развијање високоенергетских материјала, а затим и дизајнирање нових на бази хелатних комплекса. Иновативни приступ овом проблему који се заснива на употреби рачунарске хемије је један од разлога због којих је пројекат CD-HEM један од малог броја пројеката који су добили средства од Фонда за науку у оквиру ПРОМИС позива. Услед веома великог интересовања, а уједно и ограничене количине новца којом је Фонда располагао, десило се да на читавим универзитетима у Србији ниједна група није успела да се избори за средства за своје пројекте. Стога је велики успех што доценти нашег факултета учествују на чак три пројекта који су у оквиру ПРОМИС позива добила средства, а уједно и предводе два.

[Eksplozija u Bejrutu 2020.]   [Model molekula]

Душан је уједно и сарадник у настави на предметима Неорганска хемија 2 и Рачунарска хемија, који се налазе у оквиру нашег студијског програма Хемија.

Више о пројекту др Вељковића сазнајете путем линка:

www.youtube.com/watch?v=GsJ8gnlmD7Y

13. 4. 2021.

image

Поштоване колеге и колегинице,

Позивамо вас да се пријавите за волонтирање у Збирци великана српске хемије, музејској збирци Хемијског факултета.

Задаци: именовање књига, хемикалија, минерала и модела, пописивање и датирање ради инвентарисања истих у Збирци. Проћи ћете обуку за рад и радити под надзором кустоскиње.

Пријавите се на мејл: volonteri@chem.bg.ac.rs.

Наслов пријаве: Збирка - волонтирање

У пријави нам пошаљите Word документ попуњеног пријавног листа.

За ово волонтирање биће потребно 6 волонтера. Пријава за волонтирање почиње данас и траје до 31. маја.

Инвентарисање предмета се обавља петком од 13:00-17:00 у Збирци, до краја летњег семестра, односно следећих датума: 23. априла, 7, 14, 21. и 28. маја, 4. и 11. јуна.

Пријавите се и ако сте заинтересовани, али вам не одговара предвиђени термин волонтирања. У зависности од обима посла, организоваћемо рад и суботом, исто у трајању од 4 часа.

Одржаће се on-line интервју са кустоскињом музеја 20. 4 или по договору са волонтерима.

Да сазнате више о Збирци, посетите: www.chem.bg.ac.rs/muzej/o_zbirci.html

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.

Волонтерски центар Хемијског факултета


7. 4. 2021.

image

На Хемијском факултету је  01. априла 2021. године почео пројекат Европске комисије Horizon2020 IMPTOX - Иновативна аналитичка платформа за истраживање ефеката и токсичности микро- и нано- пластике, у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине, на ризик од алергијских болести у претклиничкој и клиничкој студији, GA No. 965173.

Руководилац пројекта је проф. др Тања Ћирковић Величковић, а са Хемијског факултета ће у тиму бити укључени професори и сарадници Хемијског факултета са катедри за биохемију, аналитичку и органску хемију, као и колеге са Иновационог центра, Физичког факултета и из ИНЕП-а.

У савременом добу постоји хитна потреба за разумевањем утицаја микро- и нано-пластичних честица које загађују храну и животну средину као и њиховог ризика на здравље људи. Пројекат IMPTOX има за циљ стварање међупредметне платформе за дизајнирање погодних аналитичких приступа за одређивање обима проблема у животној средини и утицаја на наше здравље проценом утицаја микро- и нано- пластичних честица унетих удисањем и/или гутањем, а контаминираних металима, алергенима, патогеним бактеријама и токсинима, на алергијске реакције.

Исход овог иновативног пројекта укључује: нове алате за откривање микро- и нано-пластичних честица; побољшано разумевање ефеката микро- и нано-пластичних честица у комбинацији са критичним загађивачима у ваздуху, води и храни на здравље људи и откривање биомаркера; повећану свест о ризику на болести услед микро- и нано- пластичних честица и загађивача; побољшане стратегије комуникације између науке и релевантних заинтересованих страна и допринос здравственим циљевима Европске стратегије за пластику у кружној економији; научне податке релевантне за политику у циљу смањења ризика по здравље људи и процена ризика и на националном нивоу и нивоу ЕУ за креаторе политика.

www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index.html

[Шема]

5. 4. 2021.

image

Универзитет у Београду је од октобра 2019. године учлањен у ANSO (Alliance of International Science Organizations), удружење настало у оквиру иницијативе "Појас и пут", о којем више информација може да се сазна на званичној страници http://www.anso.org.cn/.

ANSO (Alliance of International Science Organizations) је објавио позив за идеје и предлоге у циљу заједничких истраживачких и образовних пројеката за 2021. годину. Проректор за науку, проф. др Петар Марин, позива Вас да се упознате са упутствима и другом документацијом везаном за пријаву предлога и уколико сте заинтересовани да се пријавите на позив. Као што је наведено, рок за пријаву је 15. мај 2021. године.


5. 4. 2021.

image

На основу Програма заједничког унапређења размене учесника на пројектима закљученог 2019. године између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачке службе за академску размену (ДААД) а у циљу унапређивања научне и технолошке сарадње и уз поштовање заједничких и уважавање националних интереса, Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Немачком службом за академску размену (Deutscher Akademischer Austauschdienst-DAAD) расписује Конкурс за размену учесника на пројектима између Републике Србије и Савезне Републике Немачке за пројектни период 2022-2023.

Рок за подношење пријаве пројекта је 30. 6. 2021. године.

На линку испод можете пронаћи позив:

http://www.mpn.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-naucno-tehnoloske-saradnje-republike-srbije-i-savezne-republike-nemacke-za-period-2022-2023/

2. 4. 2021.

image

Дан студената прослављамо уз нови број студентског часописа "Позитрон".

Истичемо текстове:

 • О вакцинама из угла биохемије
 • Хемија ватромета
 • Прокрастинатор о прокрастинацији
 • Инспиративне интервјуе са Снежаном Ђорђевић и Далибором Станковићем

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 22]

1. 4. 2021.

image

Прочитајте брошуру "COVID-19 вакцине у Србији" коју су саставили наши фармацеути. Упознајте се са структуром вируса SARS-CoV-2, саставом и механизмима дејства свих вакцина које су тренутно расположиве у нашој земљи. Погледајте одговоре на нека од најчешће постављена питања - ко сме / не сме да се вакцинише, који су могући нежељени ефекти, какав се имунитет стиче, итд.

[Brosura]


23. 2. 2021.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет