Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

VAŽNO!

image

Poštovane koleginice i kolege studenti,

U prilogu se nalazi dokument koji detaljno opisuje bezbednosne mere koje se moraju poštovati tokom rada Fakulteta. Molimo vas da se upoznate sa predviđenim merama i da ih se dosledno pridržavate.

Takođe, u prilogu se nalazi kratko uputstvo koje opisuje pravilno ponašanje tokom realizacije on-line nastave i sve ono što iz toga proističe.

Ukoliko ste pozitivni na virus SARS-CoV-2 ili ste u samoizolaciji po nalogu epidemiološke službe ili nadležnih lekara, neophodno je da odmah obavestite Prodekana za nastavu na e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Budite odgovorni prema sebi i prema drugima.

Molimo vas da pratite vesti na sajtu i studentskom portalu HF!

Srdačan pozdrav,
Uprava HFKupovinu publikacija Izdavačkog centra HF, kao i drugih izdanja koja su dostupna u Skriptarnici HF (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) možete izvršiti bez dolaska na HF, pozivom na broj telefona 011-3336-709. Nakon proknjižene uplate, dostava se vrši poštom. Troškove slanja pošiljke snosi naručilac.

Instrukcije za plaćanje:

 • Primalac:   Univerzitet u Beogradu-Hemijski fakultet
 • Svrha uplate:   naslov publikacije (knjige)
 • Račun:   840-1817666-82
 • Poziv na broj:   fizička lica (studenti) ostavljaju prazno, dok pravna lica unose broj fakture

Neophodno je pri popunjavanju uplatnice navesti tačnu adresu uplatioca.


Od ponedeljka, 2. novembra Studentska služba će raditi sa studentima u periodu od 10 do 13 časova, prema odluci Dekanskog kolegijuma (odluka HF br. 947/1 od 28. 10. 2020. godine).

U periodu upisa i ostalih aktivnosti koje podrazumevaju dolazak većeg broja studenata u kratkom vremenskom periodu, radno vreme će biti produženo, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

Takođe, molimo vas da sve vaše zahteve koje imate prema Studentskoj službi, poput izdavanja uverenja, podnesete dan ranije putem elektronske pošte na studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs kako bismo što brže i sa što manje zadržavanja ispunili vaše zahteve.

Vaša Studentska služba

26. 5. 2021.

image

Sedmi simpozijum Evropske hemijske biologije - 7th European Chemical Biology Symposium - biće održan on-line u periodu od 26. do 28. maja 2021. godine. Ovaj simpozijum pruža brojne mogućnosti za oralne i posterske prezentacije studentima doktorskih i post-dok studija. Rok za predaju apstrakata je 26. mart 2021. godine. Više informacija možete naći u pozivnom pismu i na sajtu simpozijuma https://ecbs2021.eu/.


26. 5. 2021.

image

Termini razgovora studenata sa Prodekanom za nastavu HF

Prodekan za nastavu HF će u toku druge polovine semestra (26. 4. - 11. 6.) školske 2020/21. godine za sva studentska pitanja biti dostupan u kabinetu 515a (II sprat, blok A) ponedeljkom i četvrtkom u 11.00. Pored toga, studenti mogu da pišu na nastava@chem.bg.ac.rs, isključivo sa studentske elektronske adrese, kao i da zakažu sastanak na platformi MsTeams (tim: Prodekan za nastavu).

19. 5. 2021.

image

Univerzitet Ilinoisa u Čikagu (University of Illinois at Chicago - UIC) organizuje seriju seminara pod nazivom Summer@UIC - 2021 Seminar Series. Seminari su posvećeni raznim temama iz istraživanja na polju hemije. Organizuju se sredom, od 19. maja do 18. avgusta 2021. godine s početkom u 9:00 CST (tj. 16:00 po našem vremenu) na Zoom platformi:

https://uic.zoom.us/j/86892578352?pwd=RnlpWU9TVUs2anBENk96bDZiOEpvQT09

Na dan 26. maja seminar će održati prof. dr Dragana Milić, a 18. avgusta prof. dr Radomir Saičić.


14. 5. 2021.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Organska hemija. Kandidat je dr Veselin Maslak, dipl. hemičar za istraživanje i razvoj, vanredni profesor HF.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


13. 5. 2021.

image

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Biohemija. Kandidat je dr Steva Lević, dipl. hemičar, docent Poljoprivrednog fakulteta.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


12. 5. 2021.

image

U okviru projekta evropske univerzitetske alijanse Circle U. biće održana prva virtuelna nedelja (Virtual Staff Week) posvećena podizanju svesti o značaju alijanse za Univerzitet u Beogradu i njegove partnere.

Cilj ovog događaja je da se dodatno razvije i proširi saradnja između članica, kao i da se detaljnije prikažu mogućnosti koje ovo partnerstvo nudi u vezi realizacije mobilnosti studenata i nastavnog osoblja.

Virtuelna nedelja biće organizovana u periodu od 31. maja do 4. juna 2021. godine.

Detaljne informacije, program aktivnosti i prijavu za učešće možete pronaći na sledećem linku:
https://international.au.dk/collaboration/partneruniversities/thecircleustaffweek/

Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u pojedinačnim događajima, nije neophodno registrovati se za čitavu nedelju, a registracija i učešće su besplatni. Registracija će biti otvorena do 28. maja 2021. godine.

8. 5. 2021.

image

Dr Dušanka Milojković Opsenica, redovna profesorka Hemijskog fakulteta i izvršni rukovodilac laboratorije za ispitivanje autentičnosti hrane, InovaLab, gostovala je 5. maja u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Profesorka je istakla da čak 40 odsto analiziranih uzoraka nije bio pravi med, ali da se ranije javljao još veći udeo falsifikata meda.

Šta još kupujemo u navodnom "medu" a da to i ne shvatamo? U nekim slučajevima, u teglama sa medom je pronađeno 60, pa i 70 odsto šećernog sirupa. Ima uzoraka u kojima meda nema ni u tragovima, a najmanje je pravog prirodnog meda.

InovaLab - Laboratorija za ispitivanje autentičnosti hrane funkcioniše kao zasebna celina u okviru Inovacionog centra Hemijskog fakulteta u Beogradu. Proistekla je iz naučnoistraživačkih i inovacionih projekata u oblasti razvoja analitičkih i hemometrijskih postupaka za proveru autentičnosti hrane. Zahvaljujući svojoj prepoznatljivosti u oblasti ocene autentičnosti meda, InovaLab je veoma aktivno uključena u akciju otkrivanja lažnog meda na tržištu Srbije koju od početka ove godine sprovodi Ministarstvo poljoprivrede.

Gostovanje profesorke Milojković Opsenica potražite na linku:
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=05&dd=05&nav_id=1852741

[Prof. dr Dusanka Milojkovic Opsenica]

7. 5. 2021.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Milice Spasojević, dipl. ing. tehnologije, naučnog saradnika Inovacionog centra HF, kandidata za izbor u zvanje viši naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


7. 5. 2021.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada Miloša Pešića, master hemičara, asistenta i istraživača-pripravnika HF, kandidata za izbor u zvanje istraživač-saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


6. 5. 2021.

image

Hemijski fakultet i ove godine učestvuje u nacionalnoj muzejskoj inicijativi "Muzeji za 10" koja traje od 12. do 18. maja.

Tokom sedam dana besplatnih programa, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, na društvenim mrežama Hemijskog fakulteta objavljivaćemo fotografije i videe koje tumače istoriju hemije u Srbiji.

Tema međunarodnog dana Muzeja (18. maj) je Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse. Iz istorije hemije u Srbiji, ove godine izdvajamo jubilej zgrade u kojoj se nalazi Hemijski fakultet, kako se menjalo studiranje tokom decenija i kako je hemija opevana u pesmama.

Pokrovitelj programa je Ministarstvo kulture i informisanja, a koordinator Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja ICOM Srbija.

Više o manifestaciji saznajte ovde.

Organizacioni tim za Hemijski fakultet

[Muzeji za 10 - 2021.]

6. 5. 2021.

image

Pišite za "Pozitron"!

Otvaramo poziv za autore tekstova i priloga za "Pozitron".

Svoje tekstove šaljite na pozitron@chem.bg.ac.rs do 31. 5. 2021. Preporučujemo da napišete do jedne A4 strane (font Calibri, 11pt, ćirilica), predložite naslov i fotografije. Ukoliko imate omiljenu temu o kojoj možete da pričate po ceo dan, a niste sigurni kako da pronađete pouzdane izvore i kvalitetne fotografije, pišite nam, mi ćemo vam pomoći.

Koraci koje prolaze naši dopisnici:

 1. Razmišljanje o temi i pisanje skice
 2. Dopuna teksta (nije neophodno, možete nam poslati i skicu)
 3. Potraga za zanimljivim izvorima informacija koji će biti preporuka našim čitaocima za dalje čitanje (nije neophodno, možemo vam pomoći)
 4. Zanimljive, kvalitetne fotografije koje ne krše autorska prava (nije neophodno, možemo vam pomoći)
 5. Slanje na pozitron@chem.bg.ac.rs
 6. Redakcija razmatra i uređuje tekst
 7. Dopisivanje sa redakcijom radi uglačavanja dijamanta od vašeg teksta
 8. Objavljivanje sledećeg broja
 9. Deljenje sa rodbinom i prijateljima na društvenim mrežama (obavezno!)

Ukratko o pisanju za "Pozitron".

Radujemo se tvom novom tekstu! Imaš druge ideje? Želimo da ih čujemo.

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pisi za Pozitron]

6. 5. 2021.

image

Drage koleginice i kolege,

Delimo sa vama plan zgrade Fakulteta koji je za "Pozitron" pripremila koleginica Milena Samac. Nadamo se da će vam pomoći u snalaženju na Hemijskom fakultetu.

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[HF, prizemlje]   [HF, prvi podrum]

[HF, prvi sprat]   [HF, drugi sprat]

2. 5. 2021.

image

Konkurs za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L'Oréal - Unesco "Za žene u nauci" (L'Oréal - Unesco For Women in Science) je produžen do 31. maja 2021. godine, saopštila je kompanija. Sve mlade žene koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina i završene ili upisane doktorske studije mogu podneti svoje prijave na sajtu www.zeneunauci.co.rs.

Reč je o jedanaestom ciklusu ovog programa u Srbiji, a ove godine će najtalentovanijim mladim naučnicama biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

2. 5. 2021.

image

Doktorant Nikolina Popović je u okviru svoje doktorske teze objavila rad na temu "Immobilization of yeast cell walls with surface displayed laccase from Streptomyces cyaneus within dopamine-alginate beads for dye decolorization" u prestižnom međunarodnom časopisu "International Journal of Biological Macromolecules". Istraživanje je sprovedeno u okviru rada na programskom finsnsiranju nauke u Laboratoriji za biomolekularni inženjering (434), i zasnivalo se na proizvodnji enzima lakaze na površini ćelija kvasca Saccharomyces cerevisiae i lize ćelija sa ciljem povećanja specifične aktivnosti enzima. Dobijeni ćelijski zidovi su imobilizovani u novosintetisanom hidrogelu zasnovanom na dopamin-alginatu. Dokazana je značajno povećana stabilnost ovih imobilizata u odnosu na imobilizate u klasičnim alginatnim hidrogelovima, kao i njihova sposobnost dekolorizacije različitih tekstilnih boja što se može iskoristiti u bioremedijaciji otpadnih voda.

Časopis International Journal of Biological Macromolecules spada u 10% najcitiranijih časopisa na svetu, što ga svrstava u kategoriju međunarodnih časopisa izuzetnih vrednosti. Objavljivanje radova u visokorangiranim naučnim časopisima je veoma zahtevno jer se u tome "takmičimo" sa naučnicima koji se bave hemijom u celom svetu. Međutim, od 166 radova koje su zaposleni na našem Fakultetu objavili tokom prošle godine, čak 29 radova spada u ovu najvišu kategoriju. Objavljivanje velikog broja radova u visokocitiranim međunarodnim časopisima je ujedno i jedan od bitnih razloga zašto se Beogradski univerzitet godinama unazad nalazi na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta u svetu.

[Nikolina Popovic]   [Imobilizacija lakaze iz celijskog zida]

27. 4. 2021.

image

[Razgradnja plastike]Plastika je izuzetno izdržljiv i postojan materijal. Ovo je istovremeno i njena velika prednost, ali i veoma zabrinjavajuća mana. Dok se predmeti od bioloških materijala vremenom lako raspadaju truljenjem, neorganski materijali korodiraju, plastične mase u prirodi se usitnjavaju u nepromenjenom obliku do sve sitnijih mikro i nano čestica.

Procene sugerišu da 5,25 triliona čestica plastike cirkuliše površinskim vodama okeana. Te sitne čestice prisutne su i u jezerima, rekama, podzemnim vodama, vazduhu, zemljištu i hrani. Mogu se progutati ili udahnuti, a zagađujuće supstance kao što su teški metali, alergeni, toksini i mikroorganizmi, mogu da se prikače na njih i da dalje ugroze životnu sredinu i zdravlje ljudi i životinja.

U aprilu ove godine je startovao projekat IMPTOX čiji je cilj da istraži složenu ulogu mikro- i nano- plastike u kombinaciji sa zagađujućim supstancama životne sredine na bezbednost hrane i zdravlje ljudi, fokusirajući se na alergije i astmu. Hemijski fakultet predvodi konzorcijum od dvanaest partnera iz osam evropskih zemalja koji je zadužen za realizaciju ovog projekta.

Sredstva u iznosu od 6.104.823 EUR za realizaciju projekta su obezbeđena iz programa EU Horizon 2020. Jedan od razloga zbog kojih dajemo toliko prostora predstavljanju naučnih projekata koje predvodi naš fakultet ili učestvuje u njima je zbog toga što je veoma teško izboriti se za sredstva za njihovu realizaciju. Konkurencija kod evropskih i svetskih fondova je ogromna. Vrlo često ni svaki dvadeseti prijavljen projekat ne bude prihvaćen, a osim ideje i dobrog obrazloženja velika pažnja se daje referencama i dosadašnjim rezultatima institucija koje konkurišu za sredstva. Vest da je Hemijski fakultet dobio sredstva za još jedan projekat iz Horizon 2020 programa EU veoma dobro ilustruje ugled koji naš fakultet ima kao naučna i obrazovna institucija čak i na međunaraodnom nivou.

[Mikroplastika]

Više o projektu IMPTOX potražite na internet stranici Hemijskog fakulteta:
http://www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index-l.html

[IMPTOX shema]

20. 4. 2021.

image

Neželjene eksplozije visokoenergetskih materijala mogu biti veoma opasne i odneti veliki broj ljudskih života. Koliko je ovaj problem ozbiljan smo imali prilike da vidimo prošle godine, nakon eksplozije mineralnog đubriva u Bejrutu. Na žalost, proteklih decenija su u eksplozijama na radnom mestu gubili živote i radnici u Srbiji. Zato je veoma važno da razvijamo nove visokoenergetske materijale koji će biti stabilniji i manje podložni neželjenim detonacijama.

[Dusan Veljkovic]

Upravo na tome radi docent Hemijskog fakulteta, dr Dušan Veljković koji je vođa projekta CD-HEM. Cilj njegovog tima je da uz pomoć kompjuterskih simulacija unapredi metode za razvijanje visokoenergetskih materijala, a zatim i dizajniranje novih na bazi helatnih kompleksa. Inovativni pristup ovom problemu koji se zasniva na upotrebi računarske hemije je jedan od razloga zbog kojih je projekat CD-HEM jedan od malog broja projekata koji su dobili sredstva od Fonda za nauku u okviru PROMIS poziva. Usled veoma velikog interesovanja, a ujedno i ograničene količine novca kojom je Fonda raspolagao, desilo se da na čitavim univerzitetima u Srbiji nijedna grupa nije uspela da se izbori za sredstva za svoje projekte. Stoga je veliki uspeh što docenti našeg fakulteta učestvuju na čak tri projekta koji su u okviru PROMIS poziva dobila sredstva, a ujedno i predvode dva.

[Eksplozija u Bejrutu 2020.]   [Model molekula]

Dušan je ujedno i saradnik u nastavi na predmetima Neorganska hemija 2 i Računarska hemija, koji se nalaze u okviru našeg studijskog programa Hemija.

Više o projektu dr Veljkovića saznajete putem linka:

www.youtube.com/watch?v=GsJ8gnlmD7Y

13. 4. 2021.

image

Poštovane kolege i koleginice,

Pozivamo vas da se prijavite za volontiranje u Zbirci velikana srpske hemije, muzejskoj zbirci Hemijskog fakulteta.

Zadaci: imenovanje knjiga, hemikalija, minerala i modela, popisivanje i datiranje radi inventarisanja istih u Zbirci. Proći ćete obuku za rad i raditi pod nadzorom kustoskinje.

Prijavite se na mejl: volonteri@chem.bg.ac.rs.

Naslov prijave: Zbirka - volontiranje

U prijavi nam pošaljite Word dokument popunjenog prijavnog lista.

Za ovo volontiranje biće potrebno 6 volontera. Prijava za volontiranje počinje danas i traje do 31. maja.

Inventarisanje predmeta se obavlja petkom od 13:00-17:00 u Zbirci, do kraja letnjeg semestra, odnosno sledećih datuma: 23. aprila, 7, 14, 21. i 28. maja, 4. i 11. juna.

Prijavite se i ako ste zainteresovani, ali vam ne odgovara predviđeni termin volontiranja. U zavisnosti od obima posla, organizovaćemo rad i subotom, isto u trajanju od 4 časa.

Održaće se on-line intervju sa kustoskinjom muzeja 20. 4 ili po dogovoru sa volonterima.

Da saznate više o Zbirci, posetite: www.chem.bg.ac.rs/muzej/o_zbirci.html

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.

Volonterski centar Hemijskog fakulteta


7. 4. 2021.

image

Na Hemijskom fakultetu je  01. aprila 2021. godine počeo projekat Evropske komisije Horizon2020 IMPTOX - Inovativna analitička platforma za istraživanje efekata i toksičnosti mikro- i nano- plastike, u kombinaciji sa zagađujućim supstancama životne sredine, na rizik od alergijskih bolesti u pretkliničkoj i kliničkoj studiji, GA No. 965173.

Rukovodilac projekta je prof. dr Tanja Ćirković Veličković, a sa Hemijskog fakulteta će u timu biti uključeni profesori i saradnici Hemijskog fakulteta sa katedri za biohemiju, analitičku i organsku hemiju, kao i kolege sa Inovacionog centra, Fizičkog fakulteta i iz INEP-a.

U savremenom dobu postoji hitna potreba za razumevanjem uticaja mikro- i nano-plastičnih čestica koje zagađuju hranu i životnu sredinu kao i njihovog rizika na zdravlje ljudi. Projekat IMPTOX ima za cilj stvaranje međupredmetne platforme za dizajniranje pogodnih analitičkih pristupa za određivanje obima problema u životnoj sredini i uticaja na naše zdravlje procenom uticaja mikro- i nano- plastičnih čestica unetih udisanjem i/ili gutanjem, a kontaminiranih metalima, alergenima, patogenim bakterijama i toksinima, na alergijske reakcije.

Ishod ovog inovativnog projekta uključuje: nove alate za otkrivanje mikro- i nano-plastičnih čestica; poboljšano razumevanje efekata mikro- i nano-plastičnih čestica u kombinaciji sa kritičnim zagađivačima u vazduhu, vodi i hrani na zdravlje ljudi i otkrivanje biomarkera; povećanu svest o riziku na bolesti usled mikro- i nano- plastičnih čestica i zagađivača; poboljšane strategije komunikacije između nauke i relevantnih zainteresovanih strana i doprinos zdravstvenim ciljevima Evropske strategije za plastiku u kružnoj ekonomiji; naučne podatke relevantne za politiku u cilju smanjenja rizika po zdravlje ljudi i procena rizika i na nacionalnom nivou i nivou EU za kreatore politika.

www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index.html

[Šema]

5. 4. 2021.

image

Univerzitet u Beogradu je od oktobra 2019. godine učlanjen u ANSO (Alliance of International Science Organizations), udruženje nastalo u okviru inicijative "Pojas i put", o kojem više informacija može da se sazna na zvaničnoj stranici http://www.anso.org.cn/.

ANSO (Alliance of International Science Organizations) je objavio poziv za ideje i predloge u cilju zajedničkih istraživačkih i obrazovnih projekata za 2021. godinu. Prorektor za nauku, prof. dr Petar Marin, poziva Vas da se upoznate sa uputstvima i drugom dokumentacijom vezanom za prijavu predloga i ukoliko ste zainteresovani da se prijavite na poziv. Kao što je navedeno, rok za prijavu je 15. maj 2021. godine.


5. 4. 2021.

image

Na osnovu Programa zajedničkog unapređenja razmene učesnika na projektima zaključenog 2019. godine između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) a u cilju unapređivanja naučne i tehnološke saradnje i uz poštovanje zajedničkih i uvažavanje nacionalnih interesa, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Nemačkom službom za akademsku razmenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst-DAAD) raspisuje Konkurs za razmenu učesnika na projektima između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke za projektni period 2022-2023.

Rok za podnošenje prijave projekta je 30. 6. 2021. godine.

Na linku ispod možete pronaći poziv:

http://www.mpn.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-naucno-tehnoloske-saradnje-republike-srbije-i-savezne-republike-nemacke-za-period-2022-2023/

2. 4. 2021.

image

Dan studenata proslavljamo uz novi broj studentskog časopisa "Pozitron".

Ističemo tekstove:

 • O vakcinama iz ugla biohemije
 • Hemija vatrometa
 • Prokrastinator o prokrastinaciji
 • Inspirativne intervjue sa Snežanom Đorđević i Daliborom Stankovićem

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron br. 22]

1. 4. 2021.

image

Pročitajte brošuru "COVID-19 vakcine u Srbiji" koju su sastavili naši farmaceuti. Upoznajte se sa strukturom virusa SARS-CoV-2, sastavom i mehanizmima dejstva svih vakcina koje su trenutno raspoložive u našoj zemlji. Pogledajte odgovore na neka od najčešće postavljena pitanja - ko sme / ne sme da se vakciniše, koji su mogući neželjeni efekti, kakav se imunitet stiče, itd.

[Brosura]


23. 2. 2021.

image

Za Hemijski fakultet:

Na osnovu Ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO U 2021. godini koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Univerziteta u Beogradu (evidencioni broj ugovora 451-03-9/2021-14/ 200168), u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2021. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili engleskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

Za Inovacioni centar HF:

Na osnovu Ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO U 2021. godini koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Inovacionog Centra Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o. (evidencioni broj ugovora 451-03-9/2021-14/ 200288) u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2021. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili engleskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

1. 10. 2020.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2020/21. godinu.
© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet