Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

8. 7. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege studenti,

U prilogu se nalazi dokument koji detaljno opisuje bezbednosne mere koje se moraju poštovati tokom rada Fakulteta. Molimo vas da se upoznate sa predviđenim merama i da ih se dosledno pridržavate.

Takođe, u prilogu se nalazi zaključak sednice Senata Univerziteta u Beogradu održane 8. jula 2020. godine.

Molimo vas da pratite vesti na sajtu i studentskom portalu HF!

Srdačan pozdrav,
Uprava HF


1. 10. 2020.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2020/21. godinu.

29. 9. 2020.

image

Dana 29. septembra 2020. nemačko Ministarstvo prosvete i nauke organizuje MSCA konferenciju povodom nemačkog predsedavanja Evropskom unijom. Zbog aktuelne situacije, konferencija će biti održana elektronski, u skraćenom formatu, od 9:30 do 16:30 časova. Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Falling Wall Labs platforme.

U prilogu se nalazi pozivno pismo.

[MSCA 2020]


25. 9. 2020.

image

Molimo vas da sve kolege koji konkurišu za upis na doktorske studije u školskoj 2020/21. godini a žele da budu izabrani u zvanje istraživač pripravnik (radi učešća na projektima IDEJA) zajdeno sa dokumentacijom za upis podnesu i molbu za izbor u zvanje. Dokumentacija se dostavlja Studentskoj službi do 28. septembra 2020. godine od 9 do 14 časova.

Odluke o izboru će biti urađene u ponedeljak, 5. oktobra, posle 12 sati, po okončanju elektronskog glasanja NNV.

Srdačan pozdrav,
Uprava HF

24. 9. 2020.

image

Projekat Start-up Science, podržan od strane najveće nemačke hemijske kompanije BASF, ima za cilj pružanja podrške mladim naučnicima i inovatorima iz Srbije i iz regiona u njihovom daljem naučnom radu. Konkurs ima za cilj da podrži naučne radove, doktorske disertacije i studentske ideje koje se bave problemima održivog razvoja, sa ovogodišnjom temom koja je fokusirana na pronalaženje rešenja za problem zagađenja vazduha u regionu.

Start-up Science Demo Day je prilika na kojoj će mladi naučnici i inovatori moći da predstave svoje startap ideje i potencijalno osiguraju ulaganje u njihov dalji razvoj. Najbolja startap ideja dobiće početni kapital u iznosu od 5,000 EUR, kao i priliku da dobije dodatno finansiranje od strane investitora.

BASF Start-Up Science ima za cilj da pruži šansu mladim naučnicima i inovatorima čije ideje obuhvataju najmanje jedan od sledećih kriterijuma:

 • ideja je vezana za energetsku efikasnost;
 • ideja predstavlja eko-alternativu opremi/proizvodu koji radi na benzinski ili dizel pogon;
 • ideja predstavlja proizvod za prečišćavanje vazduha;
 • ideja smanjuje potrebu za korišćenje prevoza;
 • ideja predstavlja pametno rešenje u pogledu saobraćaja;
 • ideja predstavlja ekološku alternativu za prevozna sredstva;
 • ili, ako ne spada u neki od prethodno navedenih kriterijuma, ideja na neki drugi način doprinosi čistijem vazduhu.

Prijave za učešće biće otvorene od 21. septembra do 1. novembra 2020. Stručni žiri će nakon zatvaranja prijava odabrati deset najboljih ideja, koje će dalje biti predstavljene na završnom događaju - Start-up Science Demo Day.

Poziv za studente i više informacija o projektu možete naći u dokumentu u prilogu, kao i na našem veb-sajtu: www.start-up-science.com.


23. 9. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju docenta za užu naučnu oblast Analitička hemija. Kandidat je dr Petar Ristivojević.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


22. 9. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege studenti,

Upis naredne godine studija biće moguć od utorka, 22. 9. 2020. Molimo sve studente koji su već položili sve planirane ispite (van dodatnog roka) da izvrše upis što pre. Takođe, svi studenti koji polažu ispite u dodatnom roku bi trebalo da se upišu odmah nakon što im nastavnici unesu ocene u elektronski indeks.

U prilogu se nalazi odluka i uputstvo za ekvivalenciju ispita koje će biti primenjivano prilikom prelaska na reakreditovane studijske programe osnovnih i integrisanih akademskih studija.

Radi lakšeg izvođenja same procedure upisa molimo sve studente da pre dolaska u prostorije Studentske službe urade sledeće:

 • popunite elektronski ŠV-20 obrazac na Studentskom portalu;
 • preuzmite odgovarajući upisni list (u prilogu) za predmete koje ćete pohađati u zimskom semestru školske 2020/21. godine, odštampajte ga i popunite;
 • preuzmite, odštampajte i potpišite izjavu o saglasnosti o prelasku na reakreditovane studijske programe;
 • uplatite zaostalu školarinu i ostala zaduženja iz 2019/20. godine; ukoliko uplata nije proknjižena kroz elektronski indeks, molimo vas da dostavite dokaz o uplati;
 • platite osiguranje i taksu za Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu - uplate se vrše u skriptarnici Fakulteta.

Indeks i popunjene obrasce ostavljate u prostorijama Studentske službe i ne zadržavate se. Na kraju radnog dana upisa bićete obavešteni gde i kad možete preuzeti svoj indeks i - ukoliko se ne finansirate iz budžeta - ugovor o samofinansiranju.

Studenti koji ostaju po staroj akreditaciji obrasce uzimaju u prostoriji Studentske službe. Molimo vas da nam to naglasite, zbog različite procedure upisa u elektronskom indeksu.

Upis traje do 30. septembra do 15 časova.

Uprava i Studentska služba HF


21. 9. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti Izveštaj Komisije za ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Karle (Željko) Ilić Đurđić, master biohemičara, pod naslovom:

Proteinski inženjering ligninolitičkih peroksidaza u cilju unapređenja degradacije tekstilnih boja

Izveštaj i disertacija se mogu pogledati u roku od 30 dana.


18. 9. 2020.

image Na zahtev studenata, a imajući u vidu aktuelnu vanrednu situaciju izazvanu pandemijom zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je usvojilo sledeće preporuke za organizovanje nastave u predstojećoj školskoj 2020/21. godini:
 • Zajedničko saopštenje   (PDF, 77 KB)
  Zajedničko saopštenje za javnost Konferencije univerziteta Srbije, Konferencije akademija i visokih škola Srbije, Studentske konferencije akademija i visokih škola Srbije, Studentske konferencije univerziteta Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
 • O produženju roka za završetak studija   (PDF, 144 KB)
  Produženje roka posle dvostrukog odnosno trostrukog broja školskih godina potrebnih za realizaciju studijskog programa
 • O upisu i organizaciji nastave u 2020/21. godini   (PDF, 397 KB)

18. 9. 2020.

image

Istraživačka grupa prof. dr Tanje Ćirković Veličković, dopisnog člana SANU, uspešno je eksprimirala N i S protein Sars-CoV-2 virusa u sisarskim ćelijama. Eksprimirani su receptor vezujući domen S proteina - RBD, S1 subjedinica S proteina i S protein (S1+S2) bez transmembranskog domena. Proteini su prepoznati od strane antitela iz seruma pacijenata u Western-blot-u. Esperimentalnim radom kojim su se metode sisarske ekspresije po prvi put u našoj zemlji uspešno primenile za proizvodnju virusnih proteina, rukovodila je docent dr Marija Stojadinović. U radu su učestvovale Maja Krstić-Ristivojević i Mirjana Radomirović, studenti doktorskih studija Hemijskog fakulteta. Tim istraživača koji je izveo ovaj poduhvat se usavršavao na najprestižnijim inostranim institucijama za metode ekspresije proteina u sisarskim ćelijama, metodama rada sa kulturama ćelija i imunohemijskim metodama visoke osetljivosti. Docent dr Marija Stojadinović je tri godine provela na Institututu za infektivne bolesti pri Vojsci SAD, Maja Krstić-Ristivojević se usavršavala na Karolinska institutu u Švedskoj godinu i po dana, a Mirjana Radomirović je na Gent Unvirzitetu, u Belgiji, u okviru projekta Horizon2020 FoodEnTwin provela tri meseca. Istraživačka grupa prof. dr Tanje Ćirković Veličković je u prethodnom periodu N-protein SARS CoV-2 virusa sa uspehom eksprimirala u bakterijskim ćelijama. Esperimentalnim radom je rukovodila docent dr Jelena Radosavljević, a u timu za ekspresiju su učetvovale dr Dragana Stanić-Vučinić, Teodora Djukić, Maja Mladenović, i Ana Simović. Masenom spektrometrijom je validirana struktura eksprimiranih proteina. Validaciju su radile dr Katarina Smiljanić, dr Jelena Mihailović i Tamara Vasović. Proteini će u okviru aradnje sa institucijama INEP i Medicinski fakultet u Kragujevcu biti testirani za potrebe razvoja novih dijagnostičkih testova i ispitivanja molekularnih osnova bolesti.

Projekat "Proizvodnja rekombinantnih antigena SARS-CoV-2 na Hemijskom fakultetu" je podržao Krizni štab Vlade RS, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i SANU (kroz individualni projekat prof. dr Tanje Ćirković Veličković). U projektu, pored tima prof. dr Ćirković Veličković, koordinatorke projekta, učestvuju i timovi prof. dr Marije Gavrović-Jankulović i prof. dr Radivoja Prodanovića. Prethodni rezultati ovog projekta, koji je započeo u maju 2020. godine, su M protein eksprimiran u bakterijskim ćelijama i receptor vezujući domen S proteina- RBD, eksprimiran u ćelijama kvasaca.

[SARS-Cov-2]

17. 9. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Ukoliko prilikom renoviranja vaših laboratorija i kabineta naiđete na knjige i predmete koji su vredni, a nisu vam potrebni, molimo vas da pozovete osoblje Biblioteke i Zbirke velikana srpske hemije radi procene.

Na ovaj način će neki od naslova i predmeta obogatiti Biblioteku i Zbirku. Za knjige koje ne uđu u fond, Biblioteka ima praksu da iste pokloni svojim studentima.

Ukoliko posuđe, aparature ili hemikalije nisu za naše fondove, potrudićemo se da nađemo institucije koje imaju odgovarajuće zbirke.

Pošaljite vaš predlog na: biblioteka@chem.bg.ac.rs i zbirka@chem.bg.ac.rs.

Srdačno,
Osoblje Biblioteke Hemijskog fakulteta i Zbirke velikana srpske hemije
www.chem.bg.ac.rs/fakultet/biblioteka.html
www.chem.bg.ac.rs/muzej/index.html

[Knjige iz Zbirke velikana srpske hemije / foto Ana Djordjevic]

8. 9. 2020.

image

Najljubaznije molimo kolege koji su u poslednjih godinu i po dana koristili usluge NMR laboratorije, da najkasninje do kraja septembra, dođu po svoje zaostale uzorke.

Od 1. 10. 2020. važiće rok za preuzimanje uzoraka do mesec dana od datuma kad su snimljeni svi spektri. Nakon tog perioda, svi uzorci koji nisu preuzeti, smatraće se hemijskim otpadom i kao takvi tretirati.

Srdačan pozdrav,
NMR tim

7. 9. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti Izveštaj Komisije za ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Ivana (Vilko) Samelaka, diplomiranog hemičara, pod naslovom:

Organsko-geohemijski pristup u identifikaciji i praćenju sudbine zagađujućih supstanci naftnog tipa u rečnim sedimentima na modelu reke Vrbas (Banja Luka)

Izveštaj i disertacija se mogu pogledati u roku od 30 dana.


1. 9. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada Đurđe Krstić, master hemičara, kandidata za izbor u zvanje istraživač-saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


1. 9. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnoistraživačkog i stručnog rada dr Dejana Jeremića, dipl. hemičara, kandidata za reizbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


31. 8. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnoistraživačkog i stručnog rada dr Predraga Petrovića, dipl. hemičara, kandidata za izbor u zvanje viši naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


30. 7. 2020.

image

U okviru Međunarodne hemijske olimpijade (IChO) učenika srednjih škola, koja se ove godine održava onlajn, Hemijski fakultet je bio domaćin ekipi koja je predstavljala Srbiju. Na takmičenju je učestvovalo 60 zemalja (svaka sa po četiri takmičara), dok je organizator olimpijade bila Turska. Mentori ekipe su bili dr Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Niko Radulović, redovni profesor PMF-a Univerziteta u Nišu. Svi takmičari su osvojili po medalju. Filip Koldžić, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda, Žarko Ivković, učenik Gimnazije ''Svetozar Marković'' iz Niša i Jovan Marković, učenik Gimnazije iz Kruševca osvojili su srebrne medalje dok je Vasilije Pantelić, učenik XIV beogradske gimnazije osvojio bronzanu medalju. Čestitamo!

P.S. Više o atmosferi sa  onlajn polaganja iz Biblioteke Hemijskog fakulteta potražite na našim društvenim mrežama.

13. 7. 2020.

image

Na sledećoj adresi se nalazi uputstvo za registraciju za MS Office 365 (A1), koji uključuje i MS Teams, i za AzureDev for Education:

www.chem.bg.ac.rs/hemnet/office_i_azuredev.html

Registracija je omogućena za sve studente i zaposlene Hemijskog fakulteta. Poželjno je da se svi registruju zbog nastave koja će se (u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji) realizovati on-line preko MS Teams platforme.

30. 6. 2020.

image

Novi broj studentskog časopisa "Pozitron" je na sajtu. Za vas donosimo vesti sa Fakulteta i delimo sa vama posebne priče o hemiji. Hvala vam na pomoći pri izradi naslovne strane našeg časopisa. Uživajte!

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron, broj 19]

19. 6. 2020.

image

Drage koleginice i kolege,

U cilju razvoja preduzetničkog duha i omogućavanja uspešnog kreiranja i transfera inovacija iz akademije u privredu, kreirani su inovativni alati za pružanje podrške studentima, nastavnicima i istraživačima u procesu indentifikacije, razvoja, i komercijalizacije poslovnih prilika.

Alati namenjeni samoproceni, razvoju, i razradi poslovnih prilika su dostupni na otvorenoj, višejezičnoj veb platformi (BOSS platformi), i upotpunjeni su raznovrsnim edukativnim materijalom dostupnim u video i pdf formatu.

Korišćenje alata i materijala je besplatno, a dostupni su na srpskom, engleskom, italijanskom, i francuskom jeziku.

Kako je upotreba platforme sastavni deo procedura vezanih za postupak komercijalizacije rezultata naučno-istraživačkog rada zaposlenih na članicama Univerziteta u Beogradu, molimo vas da se regisrujete na platformi dostupnoj na https://bossplatform.rect.bg.ac.rs/, testirate i razvijate vaše ideje na istoj.

Za sve dodatne informacije, kao i organizaciju konsultacija i radionica za razvoj poslovnih prilika se možete obratiti timu Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, na e-mail ctt@rect.bg.ac.rs.

BOSS platforma je razvijena od strane Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Liježu, i META Grupe u okviru projekta "Business Opportunity Support System upgrade for strengthening European innovation ecosystem" koji se finansira kroz Erazmus+ program Evropske unije. Više informacija o samom projektu možete pronaći na http://www.boss.rect.bg.ac.rs/.

1. 4. 2020.

image

Na osnovu UGOVORA O REALIZACIJI I FINANSIRANjU NAUČNOISTRAŽIVAČKOG RADA NIO U 2020. GODINI koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i našeg fakulteta (evidencioni broj ugovora 451-03-68/2020-14/200168) u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2020. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili englenskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-68/2020-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2020-14/200168

Srdačan pozdrav,
Uprava HF

27. 2. 2020.

image

Dragi studenti,

U letnjem semestru 2019/2020. godine termini za razgovor su svaki ponedeljak i sreda u 11:00 časova u Sekretarijatu Hemijskog fakulteta. Možete mi pisati i na adresu elektronske pošte nastava@chem.bg.ac.rs, ali isključivo sa svoje studentske adrese elektronske pošte.

Srdačan pozdrav,
Tamara Todorović, prodekan za nastavu

23. 12. 2019.

image

Na osnovu člana 15. Pravilnika o radu biblioteke i Pravilnika o pisanju završnog rada, od 1. januara 2020. godine, završne i master radove biblioteka Xemijskog fakulteta će kao posebne kolekcije deponovati u okviru Digitalnog repozitorijuma Cherry.

Studenti više neće predavati radove u papirnoj formi jer Biblioteka ne poseduje prostor u koji bi oni bili smešteni.

1. 10. 2019.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2019/20. godinu.

25. 6. 2018.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Nikole (Jovan) Gligorijevića, mastera biohemičara pod naslovom:

Uticaj posttranslacionih modifikacija fibrinogena na njegovu reaktivnost i funkciju

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet