Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

8. 7. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege studenti,

U prilogu se nalazi dokument koji detaljno opisuje bezbednosne mere koje se moraju poštovati tokom rada Fakulteta. Molimo vas da se upoznate sa predviđenim merama i da ih se dosledno pridržavate.

Takođe, u prilogu se nalazi kratko uputstvo koje opisuje pravilno ponašanje tokom realizacije on-line nastave i sve ono što iz toga proističe.

Ukoliko ste pozitivni na virus SARS-CoV-2 ili ste u samoizolaciji po nalogu epidemiološke službe ili nadležnih lekara, neophodno je da odmah obavestite Prodekana za nastavu na e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Budite odgovorni prema sebi i prema drugima.

Molimo vas da pratite vesti na sajtu i studentskom portalu HF!

Srdačan pozdrav,
Uprava HF


15. 1. 2021.

image

Od petka, 15. januara, otvorena je anketa za studentsko vrednovanje pedagoškog rada nastavnika i saradnika Hemijskog fakulteta za zimski semestar školske 2020/2021. godine. Anketa traje do ponedeljka, 1. marta 2020.

Studenti treba da popune anketu za sve nastavnike i saradnike koji im predaju ili drže vežbe na svim predmetima ponaosob. Ako se na listi nalazi neki nastavnik ili saradnik koji vam nije držao nastavu, nemojte popunjavati anketu za njega. Ukoliko student ne želi da popuni anketni list za nekog nastavnika ili saradnika, treba da na vrhu formulara klikne na opciju "ne želim da učestvujem u ovoj anketi".

Ova anketa je usaglašena sa Pravilnikom o studentskom vrednovanju nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu ("Glasnik BU" br. 157 od 23. 9. 2010).

14. 1. 2021.

image

Ministarstvo omladine i sporta je 14. decembra 2020. godine raspisalo Konkurs za stipendiranje do 1000 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2020/21. godinu.

Tekst konkursa, model prijave, izjavu o saglasnosti za pribavljanje podataka, primer ovlašćenja za potpisivanje ugovora i model ugovora o stipendiranju možete preuzeti na sajtu Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Konkurs će biti otvoren do 1. februara 2021. godine.

13. 1. 2021.

image

Grupa istraživača sa Univerziteta Stanford je objavila listu najboljih svetskih naučnika za 2019. godinu na kojoj se nalazi i 49 naučnika iz Srbije, od kojih više od polovine dolazi sa Univerziteta u Beogradu. Među njima je i dr Snežana Zarić, redovna profesorka Hemijskog fakulteta.

Lista sadrži imena 159.683 najbolja svetska naučnika koji su rangirani na osnovu broja samostalnih naučnih radova, broja radova u kojima je naučnik prvi autor, broja citata, H-indeksa, a na listi se nalaze i svi naučnici koji su po ovim kriterijumima svrstani u gornjih 2% u naučnoj oblasti kojom se bave. Profesorka Zarić je rangirana kao 990. od ukupno 57598 naučnika iz njene oblasti.

Poređenje istraživačkog rada naučnika je komplikovan i nezahvalan posao, međutim, nesporno je da je veliki uspeh imati naučnike na ovoj i sličnim listama. Pogotovu ako se ima u vidu procena da u svetu postoji preko 8 miliona naučnih radnika, dok na samom Univerzitetu u Beogradu radi više od 7000 zaposlenih u nastavnim i naučnim zvanjima.

Studije na našem fakultetu podrazumevaju i ceo jedan semestar posvećen istraživačkom radu u okviru master studija, kao i izradu završnog rada na osnovnim studijama. Rad se obavezno odvija pod mentorstvom nekog od naših profesora, tako da ako vas zanima usavršavanje u oblastima računarske i koordinacione hemije koje su specijalnost prof. Zarić, imaćete priliku da sarađujete ne samo sa vrhunskim već i svetski priznatim stručnjacima.

Za više informacija o Stanfordovoj listi potražite članak u listu Danas.

[Snezana Zaric]   [Predavanje prof. Snezane Zaric]

13. 1. 2021.

image

Akademik Radomir Saičić, redovni profesor Hemijskog fakulteta je za Festival nauke i obrazovanja u Somboru pripremio jedno veoma zanimljivo predavanje o razvoju novih lekova. Profesori našeg fakulteta koji se bave organskom hemijom i organskim sintezama imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti. Hemijski fakultet je partner ili predvodi tri projekta finansirana od strane Fonda za nauku (CAPSIDO, SMART i COVIDTARGET) u službi borbe protiv kovida-19, a povrh toga naš fakultet rukovodi i jednim međunarodnim kovid-19 projektom koji finansira UNDP.

Pogledajte snimak njegovog predavanja u kome priča o svojim istraživanjima lekova koji imaju potencijal za borbu protiv kovida, mehanizmima delovanja ispitivanih lekova, ali i o raznim drugim jedinjenjima od značaja za medicinu.

Hemijski fakultet je mesto gde možete ne samo mnogo naučiti o mehanizmima delovanja novih lekova, već i raditi na njihovom otkrivanju i sintezi.

https://www.youtube.com/watch?v=11UB5U8uvZw

[akad. Radomir Saicic]   [Screenshot]

11. 1. 2021.

image

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog saradnika u zvanju asistenta sa doktoratom za užu naučnu oblast Hemija u medicini. Kandidat je dr Ana Medić, master hemičar.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


11. 1. 2021.

image

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Hemija u medicini. Kandidat je dr Nataša Avramović, dipl. biohemičar, vanredni profesor Medicinskog fakulteta.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


11. 1. 2021.

image

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog saradnika u zvanju asistenta za užu naučnu oblast Hemija u medicini. Kandidat je Saša Vatić, master hemičar.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


11. 1. 2021.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu naučnoistraživačkog rada i postignutih rezultata dr Gordane Jovanović, master hemičara, naučnog saradnika Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu, kandidata za izbor u zvanje viši naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


8. 1. 2021.

image

Prof. dr Tanja Ćirković Veličković, redovna profesorka Hemijskog fakulteta i dopisna članica Srpske akademije nauka i umetnosti je u okviru Festivala nauke pričala o projektima za razvoj novih testova na COVID-19, koji će u potpunosti biti proizvedeni u Srbiji.

Hemijski fakultet ima čak četiri projekta u službi borbe protiv COVID-19. Tri su domaći projekti finansirani od strane Fonda za nauku i Ministarstva nauke, dok je četvrti međunarodni projekat podržan od strane UNDP-a.

U okviru studija Hemijskog fakulteta na našem smeru za biohemiju možete naučiti sve o tome kako funkcionišu i kako se primenjuju testovi za otkrivanje prisustva virusa i drugih patogena u ljudskom organizmu, ali i više od toga. Imate priliku da učite i da sarađujete sa profesorima i naučnicima koji rade na proizvodnji novih testova koji će imati povećanu osetljivost, manju cenu i biće u potpunosti proizvedeni u Srbiji.

Poslušajte razgovor sa prof. Ćirković Veličković pod naslovom "Novi testovi na COVID-19, u potpunosti proizvedeni u Srbiji" na YouTube platformi:
https://www.youtube.com/watch?v=Qf4uWBqCATo

[Prof. dr Tanja Cirkovic Velickovic]

30. 12. 2020.

image

Kupovinu publikacija Izdavačkog centra HF, kao i drugih izdanja koja su dostupna u Skriptarnici HF (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) možete izvršiti bez dolaska na HF, pozivom na broj telefona 011-3336-709. Nakon proknjižene uplate, dostava se vrši poštom. Troškove slanja pošiljke snosi naručilac.

Instrukcije za plaćanje:

  • Primalac:   Univerzitet u Beogradu-Hemijski fakultet
  • Svrha uplate:   naslov publikacije (knjige)
  • Račun:   840-1817666-82
  • Poziv na broj:   fizička lica (studenti) ostavljaju prazno, dok pravna lica unose broj fakture

Neophodno je pri popunjavanju uplatnice navesti tačnu adresu uplatioca.

30. 12. 2020.

image

Na petoj Međunarodnoj olimpijadi metropola održanoj onlajn od 16. do 22. decembra, ekipa grada Beograda osvojila je drugu ekipnu nagradu na glavnom takmičenju u konkurenciji 31 grada iz 28 zemalja.

U ekipi grada Beograda bio je i Lazar Savić, učenik Matematičke gimnazije, koji je osvojio bronzanu medalju iz hemije. Čestitamo Lazaru i njegovim kolegama na osvojenim medaljama, uz želju da i u budućnosti nastave da nižu uspehe, kao i da stalno stiču nova znanja iz zanimljivog sveta hemije. Osvojene medalje su veliki uspeh i za njihove profesorke Ivanu Vuković i Aniku Vlajić, koje su ujedno i naši bivši studenti. Želimo svima puno sreće i uspeha u daljem radu!

[Olympiad of Metropolises]   [Bronze medal]

30. 12. 2020.

image

Naš poklon za kraj ove godine je novi broj studentskog časopisa Pozitron. Srećna Nova godina!

Ističemo:

  • Uspomene nekadašnje studentkinje Hemijskog fakulteta
  • Endokrini ometači – tekst nove dopisnice
  • Retrosintezu – retrospektivu važnih hemijskih vesti
  • Termoluminiscenciju – kreativnu metodu za analizu muzejskih predmeta

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron, broj 21]

29. 12. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege,

obaveštavamo studente kojima je odobreno umanjenje školarine u školskoj 2020/2021. godini, da je dugovanje za zimski semestar  potrebno da uplate do upisa letnjeg semestra, prema zaduženjima na studentskom portalu.

Vaša Studentska služba

29. 12. 2020.

image

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnoistraživačkog i stručnog rada dr Maje Krstić Ristivojević, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj i sažetak se mogu pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


28. 12. 2020.

image

Dr Marija Gavrović Jankulović, [Prof. dr Marija Gavrovic Jankulovic] redovna profesorka Hemijskog fakulteta, u okviru svojih istraživanja bavi se i dizajnom i proizvodnjom strukturnih proteina SARS-CoV-2 za dijagnostifikovanje specifičnih antitela. Ona je u okviru Festivala nauke i obrazovanja u Somboru održala jedno sadržajno i veoma informativno predavanje na temu Covid-19. Tokom predavanja dala je odgovore na mnoga relevantna pitanja. Kako funkcioniše novi korona virus, na koji način napada naš organizam i kako se on brani, šta znamo o poreklu virusa?

Profesorkino predavanje možete ispratiti ako na YouTube-u potražite:
Veliki izazov - prof. dr Marija Gavrović Jankulović.

https://www.youtube.com/watch?v=Iv5fHSpVVIc

Mlađoj publici bi možda bio problem da u potpunosti isprati profesorkino predavanje ako nije upoznata sa barem nekim osnovnim biohemijskim pojmovima, međutim, studenti na svim našim smerovima imaju predmet Biohemija, nakon čijeg pohađanja nijedan termin koji se javio u predavanju više nije nepoznanica.

Od početka pandemije u opticaju je veliki broj dezinformacija koji nas ometa da ovu krizu prebrodimo što brže i bezbolnije. Zahvaljujemo se našim profesorima i istraživačima, koji su uz rad na razvoju testova i lekova protiv novog korona virusa, našli vreme i da nas iscrpno informišu u vezi sa ovom temom.

[Arhitektura genoma SARS-CoV-2]

16. 12. 2020.

image

Zadužbina Đoke Vlajkovića raspisuje Konkurs za najbolji naučni rad mladih naučnih radnika Univerziteta u Beogradu objavljen tokom 2019. ili 2020. godine. Dodeljuje se ukupno šest nagrada u iznosu od po 150.000,00 din. Rok za podnošenje prijava je 29. januar 2021. godine. Više detalja možete naći u prilogu.


1. 10. 2020.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2020/21. godinu.
© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet