Студијски програм: Хемија животне средине | ||||
Врста и ниво студија: основне академске студије | ||||
Назив предмета: Загађивачи хране | Шифра: 514S1 | |||
Наставници: др Веле В. Тешевић, др Горан М. Роглић, др Зоран М. Вујчић | ||||
Статус предмета: обавезни | ||||
Број ЕСПБ: 9 | ||||
Услов: 221A1 + 302A1 | ||||
Циљ предмета: Да студенти упознају основне загађиваче хране пореклo загађења, особинама загађивача и њиховa дистрибуцијa у храни), основe припремe, обраде, узорака хране и техникама за идентификовање и квантификовање појединих загађивача. |
||||
Исход предмета: Студенти ће бити оспособљени да самостално организују контролу и анализу хране, за писање стручних и научних чланака и вештину усменог излагања резултата научног и стручног рада. |
||||
Садржај предмета: Теоријска настава 1-2. Основи хемије и биохемије хране (састав, енергетска вредност, есенцијалне компоненте и сл.). 3-5. Токсини (микробиолошки: бактеријски и микотоксини; биљни и из морских организама). Врсте, идентификација, квантификација, уклањања. 6. Генетски модификовани организми. Предности и недостаци. Детекција. 7-9. Адитиви, тешки метали и пестициди у храни. 10. Дуготрајни органски загађивачи у храни. 11. Миграција из амбалаже. 12. Биохемијске методе у аналитици хране. 13. Методе припреме узорка за анализу (SPE, SPME, SBSE и др). 14. Комбиноване методе у аналитици загађивача хране. 15. Комплексна анализа начина контаминације. Практична настава 1. Квалитативно одређивање вештачких боја у храни. 2. Oдређивање конзерванаса у храни танкослојном хроматографијом. 3-4. Одређивање тешких метала у биљном материјалу и морским шкољкама. 5. Oдређивање хистамина у рибама и рибљим прерађевинама RP HPLC методом. 6. Одређивање охратоксина А у пшеници, кукурузу и њиховим производима. 7. Одређивање остатака карбендазима у вишњама. 8. Контрола адултерације дијететских производа 9. Одређивање фталата у ПЕТ амбалажи и бензофенона у картонској амбалажи. 10. Гаснохрамотографско одређивање етил карбамата у пићима. 11. Одређивање смеше пестицида у воћном соку. 12. Анализа алергена кикирикија у прехрамбеним препаратима. 13. Испитивање утицаја термичке обраде на смањење токсичног ефекта соје. 14. Испитивање присуства лектина у храни. 15. Aнализа генетски модификоване хране техником PCR-a. Ваннаставне активности Посета институцијама које се баве анализом и контролом хране или мониторингом загађења. |
||||
Литература:
Помоћна литература
|
||||
Број часова активне наставе (недељно): | Предавања: 4 | Теоријске вежбе: 0 | ДОН (лаб. вежбе): 5 | Студ. истраж. рад: 0 |
Методе извођења наставе: Предавања, експерименталне вежбе, семинарски радови, туторијал. |
||||
Оцена знања (укупно 100 поена) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Предавања: | 0 | Усмени испит: | 40 | |
Лабораторијске вежбе: | 10 | |||
Семинарски радови: | 50 |