Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

БИБЛИОТЕКА ХЕМИЈСКОГ ФАКУЛТЕТА

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Оснивање

Сматра се да је Библиотека Хемијског факултета основана 1869. године када је купљено првих седам књига које су уведене у Књигу инвентара. Познато је да се на Лицеју још 1839. године предавала хемија, а 1853. године основана је и Катедра за хемију и хемијску технологију, па се на књиге из хемије наилазило и тада. Прве књиге су биле из аналитичке хемије, металургије и технологије, а касније из органске и неорганске хемије.

[Citaonica]

Правилник о раду Библиотеке   усвојен 2019. године
(PDF, 2.2 MB)

Фонд

Библиотека у свом фонду данас има преко 100.000 библиотечких јединица. Од тога је највећи број страних серијских публикација, приручна литература из хемије и уџбеници који се користе као наставна литература. Библиотека поседује и одређени број енциклопедија, речника и зборника. Уџбеничка литература налази се у слободном приступу.

[Bibliotecki fond 1]   [Bibliotecki fond 2]

Посебно место у фонду Библиотеке заузимају:

Најстарија серијска публикација Annalen der Chemie (Liebigs Annalen der Chemie), Weinheim, из 1832. године, и најстарија књига Bruno Kerl: Metalurgische Probirkunst, Leipzig, из 1866. године, као и две докторске тезе:

Светозар Јовановић:   Нова електроаналитичка метода за квантитативно одређивање антимона
Ментор:   Миливоје С. Лозанић
Област:   Аналитичка хемија
Дисертација одбрањена 1937.

Сергије А. Лебедев:   Адиције натријумових једињења на кумарине
Ментор:   Миливоје С. Лозанић
Област:   Органска хемија
Дисертација одбрањена 1943.

Збирка великана српске хемије (Музеј хемије) у својој збирци поседује старе и ретке књиге које припадају библиотеци, али су због своје вредности постале део сталне поставке музеја.

Библиотека има абецедни каталог по наслову часописа и топографски каталог серијских публикација, ауторски и предметни каталог монографских публикација, као и каталоге дипломских, специјалистичких, магистарских, завршних и мастер радова и докторских теза.

Библиотека има шест рачунара, штампач и скенер. Два рачунара налазе се у студентском делу читаонице, а један у професорском делу. Централни део Библиотеке чини читаоница са 64 читаоничка места коју користе студенти и остали корисници, док други део Библиотеке са 16 читаоничких места чини део који за рад користе професори, асистенти, докторанти, научни сарадници и остали запослени на Хемијском факултету.

Импресум

У Библиотеци раде два дипломирана библиотекара. Новина у раду јесте да од фебруара 2019. године Библиотека остварује сарадњу са библиотекарима-волонтерима са Kатедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду. На овај начин остварена је значајна сарадња са младим колегама у циљу њиховог даљег стручног усавршавања.

[Bibliotekari]

МА Маја Крајновић maja@chem.bg.ac.rs
MA Ана Ђорђевић anadj@chem.bg.ac.rs
МА Милица Нинковић  

Сарадња

Библиотека остварује сарадњу са Народном библиотеком Србије, која је надлежна за примену законских прописа, и са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" и њеним матичним одељењем које је надлежно за примену стручних библиотечких стандарда у раду Библиотеке. Библиотека је уписана у Регистар библиотека Привредног суда у Београду, број пријаве 06-218/31 од 11. 4. 1997. године.

е-Библиотека

Преко Академске рачунарске мреже омогућен је приступ КоБСОН сервисима, што броји преко 35.000 електронских научних часописа и 170.000 електронских књига.

Године 2018. покренут је Дигитални репозиторијум - Cherry у циљу омогућавања отвореног приступа научним публикацијама, као и осталим резултатима насталим у оквиру пројеката који се изводе на Хемијском факултету ради веће видљивости и цитираности.

Радно време

Читаоница је отворена за кориснике сваког радног дана од 8:30 до 15:30 часова. Мере којих се треба придржавати су:

Телефон:   011/32-82-583,   011/3336-700,   локал: 700
e-mail:   biblioteka@chem.bg.ac.rs
Facebook:   www.facebook.com/biblioteka.hemijskifakultet.18

Едукација корисника:

2020.

28. 2. Хемијски факултет, Библиотека (16-17:30 сати), за студенте Хемијског факултета: Претрага литературе за успешне студије будућих научника, Ана Ђорђевић (PDF на српском, 4.3 MB)

30. 1. Хемијски факултет, Библиотека (10-13 сати), за наставнике и истраживаче Хемијског факултета и Иновационог центра ХФ: Обука за коришћење Репозиторијума, Ана Ђорђевић (PDF на српском, 6.8 MB)

2019.

28-30. 1. Хемијски факултет, Сала за седнице (10-13 сати), за професоре и истраживаче Хемијског факултета и Иновационог центра: Обука за коришћење Репозиторијума, Милица Шевкушић и Ана Ђорђевић (PDF на српском, 3654 KB)

28. 2. Хемијски факултет, Сала за седнице (12-13 сати), за професоре и студенте: КоБСОН сервиси, Ана Ђорђевић (PDF на српском, 1120 KB)

28. 3. Хемијски факултет, Сала за седнице (12-13 сати), за професоре и студенте: Проналажење информација (ЕлеЧас, JCR, SJR) и навођење литературе у научним радовима, Ана Ђорђевић (PDF на српском, 3.6 MB)

30. 5. Хемијски факултет, Сала за седнице (12-13 сати), за професоре и студенте: Нови медији у истраживачком раду и образовању, Мирјана Нешић (Београдска политехника, mnesic@politehnika.edu.rs, презентација)

20. 10. Хемијски факултет, Библиотека (10-12 сати), за бруцоше: Правилна употреба библиотечког фонда и претрага научне литературе, Маја Крајновић, Ана Ђорђевић и Кристина Милојевић.

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет